آفتابنیوز : آفتاب: سورىها براى نخستین بار پس از سال ۲۰۰۷ میلادی اجازه یافتهاند بدون استفاده از سرورهاى پروکسى (فیلتر شکن) که در خارج کشور فعال هستند، از سایتهاى «فیسبوک» و «یوتیوب» استفاده کنند.
به گزارش بیبیسی، در واقع مقامهای سوریه چیزى در این مورد اعلام نکردند اما رسانهها چندى قبل گزارش دادند که به ارائهدهندگان سرویس اینترنت گفته شده تا در پاسخ به درخواست جوانان سورى، فایروال (دیوار آتش) مورد استفاده براى فیلتر کردن این سایتها را غیر فعال کنند.
«زیاد حیدر»، سردبیر یکى از بخشهاى روزنامه هوادار دولت، «الوطن» مىگوید این اقدامات نشانه بهبود و اطمینان بیشتر در دولت و دستگاه حاکم است.
وی گفت: «این اطمینان در دو سطح دیده مىشود. یکى اطمینان دولت به مردم و دیگرى اطمینان دولت به روشى که براى اداره کشور به کار مىگیرد. به همین دلیل دولت هیچ ترسى از باز کردن فضا ندارد.»
اگر چه این حرکات را مىتوان به عنوان اعطاى حقوقى برای پیشگیرى از وقوع نا آرامىهایى مانند آنچه در تونس و مصر اتفاق افتاد تلقى کرد، اما با توجه به اینکه بسیارى از سورىها پیش از این هم با استفاده از پروکسى از این سایتها استفاده مىکردند، نمىتوان این اقدام را به حساب کوتاه آمدن دولت در برابر مردم گذاشت.
در این گزارش آمده است، تاکنون مردم از پروکسىهایى که با استفاده از کلمه عبور محافظت مىشوند یا سایر سایتهاى فیلترشکن مجانى براى دسترسى به فیسبوک استفاده مىکردند که امکان کنترل پستهاى خصوصیشان را از دولت سلب مىکرد.
یک متخصص فناوری اطلاعات (IT) اهل سوریه که نخواست نامش فاش شود به بىبىسى گفت: «باز گذاشتن فیسبوک به دولت امکان کنترل بیشتر اطلاعات خصوصى را مىدهد.»
او ادامه داد: «به نظر من آنها پس از آنچه درمصر و تونس اتفاق افتاده به این نتیجه رسیدهاند که بهتر است با باز گذاشتن سایتها در جریان اتفاقات قرار بگیرند.»
به تازگى در فیسبوک فراخوانى شبیه آنچه که در مصر توانست دهها هزار تن را به خیابانها بکشد، براى «روز خشم» در دمشق داده شد. صفحه تظاهرات در سوریه ۱۲ هزار حامى در فیسبوک پیدا کرد اما در نهایت اثرى از تظاهرات دیده نشد و تنها نتیجه آن حضور پررنگ نیروهاى امنیتى در اطراف ساختمان پارلمان که قرار بود تظاهرات در مقابل آن انجام شود.
بشار اسد ماه پیش به روزنامه «وال استریت ژورنال» گفته بود که سوریه با مصر و تونس فرق مىکند و دولت سوریه به خواست مردم نزدیک است.
وی گفت: «در سوریه شما مجبورید مطابق خواست و باور مردم رفتار کنید و همین سبب ثبات کشور مىشود. مسئله اصلى همین است و اگر اتفاق نظر وجود نداشته باشد، خلاء ناشى از آن موجب نا آرامى خواهد شد.»
با این وجود، کاملا مشخص است که دولتمردان سوریه تحت تاثیر رخدادهاى سایر کشورهاى خاور میانه قرار گرفتهاند.
با شروع وقایع مصر، دولت سوریه با وجود آنکه قبلا اعلام کرده بود که یارانههایى را که باعث تضعیف بودجه ملى مىشود، قطع خواهد کرد، سهمیه سوخت حرارتى کارکنان بخش دولتى را افزایش داد.
اسد هم قول داد که اصلاحات سیاسى انجام دهد.
تحلیلگران بر این باورند که مخالفت یاران قدیمى و محافظهکار حافظ اسد، موجب شد تا وعدههای بشار اسد عملى نشود.
این رئیسجمهوری ۴۵ ساله که قدرت را در سال ۲۰۰۰ پس از سه دهه حکمرانى پدرش از او به ارث برد آرام آرام برای کم کردن محدودیت رسانهها و فعالیتهاى اقتصادى حرکت کرده اما وعدههای زودهنگام او براى آزادسازى فضا و اصلاحاتـ که به عنوان بهار دمشق شهرت یافتـ هیچگاه عملى نشد.
حکومت سوریه پس از اتفاقات اخیر خاورمیانه کنترلهاى امنیتى را افزایش داده اما این کشور از سال ۱۹۶۳ تاکنون همچنان تحت قوانین شرایط اضطرارى اداره مىشود.