آفتابنیوز : آفتاب: رسانهها از فروش فیلمهای موبایلی حوادث لیبی به بهای گزافی به رسانهها خبر میدهند.
روزنامه القدس العربی چاپ لندن نوشت: اتباع خارجی فراری از لیبی، فیلم های موبایلی خود را به بهای هر ثانیه 100 دلار به خبرنگاران خارجی میفروشند.
این روزنامه ادامه میدهد: گذرگاه مرزی تونس و لیبی پس از آغاز ناآرامی و جنگ داخلی در لیبی، شاهد ورود روزانه هزاران نفر از اتباع کشورهای مختلف برای فرار از جنگ و خونریزی بود.
تاکنون شمار زیادی از اتباع خارجی از لیبی وارد تونس شدهاند و در خط مرزی اسکان موقت یافته اند. بخش زیادی از این افراد که شمار آنها بیش از 100 هزار نفر است کارگران مصری هستند.
با این حال در این میان، بازار داغ واسطه گری و دلالی فیلمهای موبایلی نیز ایجاد شده است. هم اکنون هر یک ثانیه فیلمهای موبایلی به قیمت یک صد دلار به خبرنگاران خارجی فروخته میشود.
بهای فیلمهایی موبایلی زمانی به این اندازه افزایش یافته است که نیروهای نظامی دولتی در لیبی در هفتههای اخیر به توقیف گوشیهای موبایل کارگران خارجی و افرادی که خواهان خروج از لیبی هستند میپردازند.
به نیروهای نظامی حامی قذافی دستور داده شده تا بازرسی از گوشیهای موبایل و کشف فیلمهای درگیری را نیز در برنامه خود داشته باشند.
دلالان فیلمهای موبایلی، این فیلمها را از پناهجویان و افرادی که از لیبی به سمت تونس فرار کرده اند خریداری و در معرض فروش خبرنگاران خارجی مستقر در گذرگاه مرزی تونس و لیبی قرار میدهند.
از سوی دیگر قاچاقچیان انسان نیز در این گذرگاه مرزی فعال شدهاند. آنها با دریافت 3500 دلار، مسئولیت انتقال خبرنگاران به داخل خاک لیبی و بازگشت آنها را متقبل میشوند.
هم اکنون نیروهای حامی قذافی، کنترل غرب لیبی و گذرگاه مرزی این کشور با تونس را در اختیار خود دارند.
این در حالی است که شرق لیبی و گذرگاههای مرزی این کشور با مصر در کنترل کامل مخالفان است. بسیاری از خبرنگاران خارجی از این طریق وارد خاک لیبی شده و فعالیتهای مخالفان را پوشش خبری میدهند.
به همین هم اکنون برخلاف شرق لیبی که خبرنگاران حضور دارند و به صورت حرفهای اقدام به فیلمبرداری و عکسبرداری میکنند در غرب لیبی و مناطق هممرز با تونس خالی از خبرنگاران خارجی است و فیلم های موبایلی از حوادث لیبی ارزش دو چندانی پیدا می کنند.
این در حالی است که پیش از این وزارت امور خارجه لیبی در بیانیه نسبت به ورود غیرقانونی خبرنگاران خارجی به خاک لیبی هشدار داده بود.
لیبی تا هفته پیش تمامی رسانههای خارجی را از فعالیت در این کشور منع میکرد اما همزمان با افزایش انتشار خبرهای بسیاری از کشتار و سرکوب خونین و وحشیانه معترضین و مخالفین به نقل از منابع مختلف و غیررسمی، دولت لیبی تصمیم گرفت تعدادی از خبرنگاران خارجی را به طرابلس دعوت کند تا به گفته خود واقعیتهای لیبی را گزارش دهند.
با این وجود دولت لیبی روز جمعه گذشته و همزمان با تظاهرات مخالفان پس از نمازجمعه شهر طرابلس، خبرنگاران خارجی را از حضور در شهر منع کردند چرا که به گفته آنها ممکن است اعضای القاعده به آنها آسیب بزند.
مقامات خارجی بارها در گفتوگو با این خبرنگاران خارجی ضمن تاکید بر آرامش در بخش اعظم مناطق لیبی و شهر طرابلس، مدعی شدهاند خبرهای رسانهای خارجی درباره بمبماران معترضین با استفاده از هواپیما و کاربرد سلاح گرم برای مقابله با تظاهرات مسالمتآمیز دروغ هستند.
با این حال پس از خروج مناطق عمده شرق لیبی و شهرهای مهمی چون طبرق و بنغازی از کنترل نیروهای قذافی، شمار زیادی از خبرنگاران خارجی از طریق مرز مصر، وارد شرق لیبی شدند و ساعت به ساعت، پیروزی ها و مواضع مخالفان را منعکس میکنند.
این وضعیت تاثیر بسیاری بر آگاهی افکار عمومی لیبی و جهانیان در مقابل اظهارات مقامات دولتی این کشور داشته است.
مقامات لیبی بارها مدعی شدهاند که مخالفین، اعضای القاعده و پیرو اسامه بن لادن هستند که برای ایجاد دولت خلافت اسلامی تلاش میکنند. با این حال با بازتاب تحولات و اظهارات مخالفین، این دروغ دولتمردان لیببی مشخص شده است.
در ابتدای آغاز اعتراضات و مخالفاتهای مسالمتآمیز و سرکوب خشن دولتی آنها، به دلیل نبود هیچ خبرنگار خارجی یا شبه مستقلی در لیبی، خبرنگاران خارجی راهی گذرگاههای مرزی لیبی با دو کشور همسایه خود یعنی مصر و تونس شدند تا هم روایت کارگران خارجی فراری از لیبی از حوادث این کشور را منتقل کنند و هم فیلمهای ضبط شده برخی از آنها توسط گوشیهای موبایل را برای پخش ارسال کنند.
اما نحوه انتقال این فیلمها توسط کارگران فراری، زمانی مهمتر می شود که دولت لیبی بارها در مناطق ناآرام و شاهد اعتراضات، ارتباطات تلفنی و اینترنتی را قطع کرد و همین عامل باعث شد در مقاطعی، امکان ارسال فیلمهای موبایلی به اینترنت و انتشار آنها وجود نداشته باشد.
بخش عمده فیلمهای پخش شده از حوادث و درگیریهای لیبی از شبکههای خبری معروف جهان حاصل فیلمبرداری حوادث و ناآرامیها به وسیله گوشیهای موبایل و انتشار آنها توسط اینترنت است.