کد خبر: ۱۲۲۵۱۹
تاریخ انتشار : ۱۷ اسفند ۱۳۸۹ - ۱۸:۲۸

دولت در تبعید ایران در عراق کی شکل گرفت؟

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: در نشستی با حضور رییس کتابخانه‌ی مجلس شورای اسلامی، جزییات نشست «بازکاوی روابط فرهنگی - تاریخی ایران و عراق» تشریح شد.

حجت‌الاسلام رسول جعفریان ـ رییس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس ـ در این نشست که صبح امروز ( سه‌شنبه، 17 اسفندماه) برگزار شد، گفت: گسترش تعاملات فکری و فرهنگی ایران با همسایگان، انگیزه‌ی اصلی ما برای برگزاری این نشست‌هاست.

او افزود: در طول 1400 سال که از تمدن اسلامی می‌گذرد، این کشورها داد و ستدهای فرهنگی فراوانی با هم داشته‌اند؛ چنان‌چه در عرصه‌ی اقتصاد و سیاست نیز این تعاملات وجود داشته است.

جعفریان با مثبت و سازنده خواندن تعاملات کشورهای حوزه‌ی تمدن اسلامی، گفت: اگر تمدن اسلامی توانسته در مقطعی از تاریخ جهان برجسته باشد، به این دلیل بوده که قدرت تعامل با قوم‌های مختلف را داشته است.

او با اشاره به گستردگی حوزه‌ی تمدن اسلامی اظهار کرد: در یک قرن اخیر، ایجاد مرزهای سیاسی باعث شده که ارتباط اقوام کم‌تر شود و آن‌ها بیش‌تر تحت تأثیر فرهنگ قومی و تعصبات قبیله‌یی خود قرار گیرند و فراموش کنند که چه گذشته‌ای داشته‌اند. در چنین شرایطی وظیفه‌ی ما به عنوان یک کتابخانه‌ی قدیمی این است که از طریق نخبگان، ملت‌های خود را با آن داد و ستدهای فرهنگی گذشته‌شان آشنا کنیم و غفلت پدیدآمده را برطرف کنیم.

رییس کتابخانه‌ی مجلس شورای اسلامی با اشاره به نشست افغانستان که در تیرماه برگزار شد، خاطرنشان کرد: پیوستگی نژادی، زبانی و فرهنگی که میان ما و افغانستان وجود دارد، این کشور را برای ما بااهمیت ساخته است. از سوی دیگر، عراق برای ما اهمیت بیش‌تری دارد؛ چرا که همواره رفت و آمد و تعاملات ما با عراق بیش‌تر بوده است.

او افزود: مسیر تهران به قصرشیرین، خانقین و عتبات یکی از سمبول‌های این رابطه است و از سوی دیگر، حوزه‌ی نجف بیش از چند‌ده‌هزار فارغ‌التحصیل ایرانی دارد که این نشان‌دهنده‌ی نیرومند بودن مناسبات است.

جعفریان اظهار کرد: ما همواره در اوج مشکلات به یکدیگر پناه برده‌ایم. هدف ما از برگزای این نمایش این است که اساتید و اندیشمندان عراقی را دعوت کنیم تا حرف‌های ما را بشنوند و ما نیز حرف‌های آن‌ها را بشنویم.

او خاطرنشان کرد: سه چهار دهه روابط ما ضعیف بوده و اکنون دشمنان تلاش دارند که این رابطه را کم‌تر کنند و به مسیر دیگری بکشانند. اما ما دو ملت می‌توانیم خیلی بهتر از گذشته با فراگیری زبان یکدیگر، ایجاد دانشگاه‌های مشترک و داد و ستدهای کتابخانه‌یی و بسیاری از زمینه‌های دیگر، این فاصله را از بین ببریم. دو ملت را مثل گذشته با یکدیگر آشنا کنیم و اجازه ندهیم دشمنان رابطه‌ی فرهنگی ما را با عراق تضعیف کنند.

رییس کتابخانه‌ی مجلس تأکید کرد: دو کشور ایران و عراق در عرصه‌ی فرهنگی و تاریخی حرف‌های زیادی برای یکدیگر دارند که این نشست فرصت مناسبی برای مطرح شدن این حرف‌هاست.

جعفریان در ادامه ابراز امیدواری کرد، چنان‌چه بعد از نشست افغانستان، یک کتابخانه‌ی افغانستان‌شناسی با مشارکت خود افغانستان تأسیس شد، بعد از نشست عراق نیز چنین اقدامی انجام شود.

او ادامه داد: شاید بتوانیم یک کتابخانه‌ی دیجیتالی داشته باشیم که شامل منابعی درباره‌ی تاریخ عراق و روابط فرهنگی ایران و عراق باشد.

او همچنین اظهار کرد: امیدواریم بتوانیم برنامه‌هایی را برگزار کنیم تا کتاب‌های ایرانی را در نمایشگاه‌های عراق به نمایش بگذاریم و همچنین امکان عرضه‌ی کتاب‌های اندیشمندان عراقی را در نمایشگاه‌های خودمان افزایش دهیم.

رییس کتابخانه‌ی مجلس عنوان کرد: تلاش ما این است که این نشست منهای مرزها و مسائل سیاسی، به تبادلات فرهنگی و علمی میان دو کشور بپردازد و بیش‌تر می‌خواهیم در فضای آرام و دانشگاهی مباحث را مطرح کنیم.

سیدعلی موجانی ـ دبیر همایش ـ نیز با اشاره به گفته‌های جعفریان درباره‌ی این‌که عراق چه زمانی پناهگاه ما بوده است، گفت: وقتی استقلال ایران با اشغال کشورهای درگیر در جنگ جهانی اول مورد هدف قرار گرفت، دولت در تبعید ایران در عراق شکل گرفت؛ بنابراین عراق محیطی برای ماست که اگر حتا استقلال ما مورد تحریف قرار گرفت، پناهگاه امنی برای ما باشد.

او افزود: همبستگی درون‌منطقه‌یی ما به شدت آسیب دیده است و ما برای بازسازی این همبستگی به گفت‌وگو نیاز داریم.

موجانی گفت: درباره‌ی عراق سوابقی وجود دارد که نشان می‌دهد لایه‌های اجتماعی این کشور همواره با ایران مرتبط بوده است؛ اما در سال‌های گذشته، فرصتی برای تبادل میان اهل اندیشه‌ی دو کشور فراهم نشده بود.

او اعلام کرد: نشست «بازکاوی روابط فرهنگی و تاریخی ایران و عراق» 13 و 14 اردیبهشت‌ماه سال آینده در سه مکان مختلف برگزار می‌شود.

دبیر همایش «بازکاوی روابط فرهنگی و تاریخی ایران و عراق» ادامه داد: روز اول این همایش در کانون ملت (ساختمان بهارستان)، روز دوم آن در مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی و کتابخانه‌ی آیت‌الله مرعشی در قم برگزار می‌شود و در روز بعد نیز شرکت‌کنندگان به مشهد مقدس سفر می‌کنند تا به گفت‌وگو با دانشگاهیان و حوزویان مشهد بپردازند.

او افزود: مرکز دایرة‌المعارف بزرگ اسلامی، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، کتابخانه‌ی آیت‌الله مرعشی و کتابخانه‌ی دانشگاه تهران از جمله نهادهایی هستند که از این همایش حمایت کرده‌اند و مقالات ارسالی به دبیرخانه از سوی این نهادها مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

موجانی گفت: تا امروز، حدود 57 اندیشمند عراقی مقالات و سوابق علمی خود را برای ما ارسال کرده‌اند و فکر می‌کنم بیش از 80 محقق و اندیشمند از تمام دانشگاه‌های عراق و از تمام مذاهب و قومیت‌های آن در این سمینار شرکت کنند.

او افزود: تلاش‌مان این است امکانی فراهم کنیم که همه‌ی جامعه‌ی متنوع عراق را در این هم‌اندیشی شرکت دهیم.

دبیر همایش «بازکاوی روابط فرهنگی و تاریخی ایران و عراق» گفت: سقف پذیرش مقالات تا 20 فروردین‌ماه سال آینده است و پیش‌بینی می‌کنیم حدود 30 سخنران در این نشست مباحث خود را ارائه دهند.

او در پایان گفت: بعد از این نشست، این تعاملات فرهنگی را در سال‌های آینده در حوزه‌ی همسایگان ترک‌زبان و حوزه‌ی خلیج فارس ادامه خواهیم داد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین