آفتابنیوز : آفتاب: مخالفان معمر قذافی میگویند، در ادامه پیشروی خود به سوی غرب، شهر سرت، زادگاه قذافی را به تصرف خود درآوردهاند. شبکه تلویزیونی الجزیره این خبر را به نقل از سخنگوی شورای ملی انتقالی در بنغازی منتشر کرده است.
خبرگزاریهای بینالمللی به نقل از “شورای ملی انتقالی” گزارش دادهاند که مخالفان معمر قذافی شب گذشته وارد شهر سرت شده و بدون هیچ مقاومتی این شهر را به تصرف خود درآوردهاند. واحدهای نظامی قذافی پیش از ورود مخالفان به سرت، این شهر را به سوی طرابلس ترک کرده بودند. این گزارشها هنوز از سوی منابع مستقل تایید نشده است.
مخالفان قذافی پس از تصرف اجدابیا در روز شنبه، پیشروی به سوی دیگر شهرهای ساحلی غرب لیبی را آغاز کردند. روز یکشنبه نخست بندر نفتی مهم “راس لانوف” و سپس شهرهای “بریقه” و “بن جواد” به کنترل مخالفان درآمدند.
دویچه وله گزارش داد: سرت، زادگاه معمر قذافی، شهر بعدی در مسیر پیشروی مخالفان به سوی طرابلس بود. ظهر روز یکشنبه ۲۷ مارس، گزارشها حاکی از آن بود که نیروهای وفادار به قذافی در حال ترک سرت هستند. خبرگزاریهای بینالمللی نوشتند اگر سرت به دست مخالفان بیافتد، “پیروزی تعیینکنندهای” برای آنها خواهد بود.
تلویزیون دولتی لیبی شب گذشته از بمباران شهر سرت توسط نیروهای ائتلاف بینالمللی خبر داده بود. با تصرف شهر سرت آخرین مانع برای پیشروی مخالفان قذافی به سوی طرابلس هموار شده است.
شب گذشته همچنین هدفهایی در شهر طرابلس توسط جنگدههای ائتلاف بینالمللی بمباران شده است. تلویزیون دولتی لیبی با پخش خبر بمباران چندین نقطه در طرابلس، گفت، “صلیبیها و استعمارگران” ترابلس را بمباران کردهاند.
توافق بر سر فرماندهی کامل ناتو پیشروی بیوقفه مخالفان قذافی در حالی صورت میگیرد که ناتو بر اختلافهای داخلی خود فائق آمده و از روز یکشنبه ۲۷ مارس بهطور کامل فرماندهی عملیات نظامی علیه لیبی را بر عده گرفته است. این عملیات در چارچوب قطعنامه ۱۹۷۳ شورای امنیت سازمان ملل برای حفاظت از غیرنظامیان صورت میگیرد. این قطعنامه روز ۲۰ مارس تصویب شد.
آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل ناتو، روز یکشنبه از برعهده گرفتن فرماندهی عملیات در لیبی توسط ناتو خبر داد. وی گفت ناتو مسئول اجرای “همه ابعاد” قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل درباره لیبی است.
از زمان شروع عملیات نظامی علیه دولت لیبی، ائتلافی از کشورهای فرانسه، بریتانیا و آمریکا وظیفه نظارت بر ممنوعیت پرواز بر فراز لیبی و نیز عملیات نظامی علیه نیروهای قذافی را بر عهده داشتند. ترکیه مخالف دخالت فعال ناتو در عملیات نظامی بود و فرانسه نیز با واگذاری فرماندهی عملیات به ناتو مخالفت میکرد. اما این اختلافها در روزهای اخیر برطرف شد و ناتو از روز یکشنبه فرماندهی کامل عملیات در لیبی را برعهده گرفت.
راهی برای خروج از بحران در همین حال به عنوان راهی برای خروج از بحران و پایان جنگ در لیبی، فرانکو فراتینی، وزیر خارجه ایتالیا، از طرحی برای تبعید معمر قذافی سخن گفته است.
فراتینی روز یکشنبه به روزنامه ایتالیایی “لا رپوبلیکا” گفت، ایتالیا طرحی دارد و امیدوار است که بهصورت پیشنهاد مشترک ایتالیا – آلمان مطرح شود. براساس طرح فراتینی، آتشبس در لیبی زیر نظر سازمان ملل برقرار میشود و قذافی به تبعید میرود. وزیر خارجه ایتالیا همچنین گفت که اتحادیه آفریقا در حال تشویق قذافی برای استعفاست.
فراتینی پیشنهاد خود را روز سهشنبه ۲۹ مارس در کنفرانس بینالمللی لیبی که در لندن برگزار میشود، مطرح خواهد کرد. در این کنفرانس بیش از ۳۵ کشور شرکت خواهند کرد.