کد خبر: ۱۲۳۹۵۰
تاریخ انتشار : ۱۳ فروردين ۱۳۹۰ - ۱۱:۲۹

خطر بروز سونامی نمک در دریاچه ارومیه

دریاچه در سال 90 در بحرانی‌ترین وضعیت خود قرار خواهد گرفت
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: کارشناسان وضعیت دریاچه ارومیه را در سال 90 بحرانی ارزیابی کرده و احتمال خطر بروز سونامی نمک را پیش بینی می کنند و این درحالیست که دریاچه ارومیه همچنان گرفتار جلسات غیرتخصصی است. 

وضعیت دریاچه ارومیه در حالی به سوی بحرانی تر شدن می رود که در خصوص ابعاد این بحران زیست محیطی توسط نخبگان، دانشگاهیان و علما هشدارهای زیادی داده شده است.

علیرغم تمامی این تاکیدات و نگرانی‌ها بسیاری از سازمان‌هایی که مسئولیت رسیدگی به وضعیت این دریاچه را دارند دچار روزمرگی شده و با تشکیل جلسات و همایش‌های بی‌نتیجه وقت هدر می‌دهند.

وزارت نیرو از جمله سازمان‌هایی است که با اتلاف زمان و انرژی در سال 89 نزدیک به چهار میلیارد ریال برای برگزاری همایش‌ها هزینه کرده در حالیکه این رقم می‌توانست با همکاری افراد متخصص جلوی بحرانی‌تر شدن اوضاع دریاچه را بگیرد.

پیش‌بینی‌های کارشناسان حکایت از آن دارد که میزان بارش در سال جاری در حوزه آبخیز دریاچه ارومیه کاهش چشمگیری خواهد داشت و با توجه به افزایش دمای این حوزه، میزان تبخیر آب دریاچه افزایش می‌یابد.

با در نظر گرفتن کاهش آب‌های ورودی به علت احداث سازه‌های انسانی، این دریاچه در سال 90 در بحرانی‌ترین وضعیت خود قرار خواهد گرفت.

سازمان‌های متعددی در طی سال‌‌های گذشته قول اقدامات سریع از جمله آب‌رسانی، اصلاح الگوی کشت، بارورسازی ابرها و .... داده‌اند اما بررسی شرایط نشان می‌دهد که برخی از این اقدامات حتی شروع نشده‌اند.

وضعیت این دریاجه در حالی به سوی بحرانی‌تر شدن می‌رود که درخصوص ابعاد این بحران زیست‌محیطی، توسط نخبگان، دانشگاهیان و علما هشدارهای زیادی داده شده که نمونه بارز آن تاکیدات آیت‌الله مجتهد شبستری امام جمعه تبریز بود اما متاسفانه مسئولان ذی‌ربط بی‌توجهی نشان دادند و سعی کردند با دستور دادن برگزاری جلسات بی‌نتیجه غیر تخصصی، آمارسازی و ... موضوع را حل کنند.

به عقیده کارشناسان خشک شدن این دریاچه بر روی زندگی روز مره ساکنان مناطق غربی کشور تاثیر مستقیم دارد و در صورت ادامه یافتن شرایط فعلی بدون شک شاهد سونامی نمک، خشک شدن مناطق کشاورزی، شیوع بیماری‌های مختلف در این منطقه خواهیم بود.

انتظار می‌رود با توجه به شرایط ویژه فعلی شهروندان مسئولان پیگیر جدی موضوع احیا دریاچه باشند و با تمام وجود و به وسیله‌ای که می‌توانند به احیای دریاچه کمک کنند.

شهروندان باید به یاد داشته باشند که در صورت از دست دادن این سرمایه خدادی در طول آینده باید پاسخ‌گوی فرزندان خود باشند.

حل این مسأله نیازمند تکنولوژی‌های جدید بوده و دنیا در روش‌های جدید باروری ابرها پیشرفت‌های چشمگیری داشته و به کمک این روش‌ها می‌توان این مشکل را مدیریت کرد.

در حال حاضر به کمک تیمی از نخبگان و اساتید دانشگاه تبریز، امکان بومی‌سازی این تکنولوژی فراهم شده و با استفاده از این روش‌ها در کوتاه‌ترین زمان ممکن و با تامین 3 تا 5 میلیارد متر مکعب آب برای این حوزه می‌توان مشکل را مدیریت کرد که در این خصوص کارشناسان و متخصصان تبریزی پیشنهادی تقدیم وزارت نیرو شده است.

در طول سال‌های گذشته در مقاطع مختلف مثل نهضت مشروطه، انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی، دوران سازندگی و ... کشور با مشکلات و چالش‌های مختلفی مواجه بوده که در بیشتر موارد با حضور مردم و استفاده از فکر و خلاقیت جوانان، توانسته‌ایم چالش‌ها را مدیریت کنیم که نمونه بارز این حضورها جنگ تحمیلی است.

انتظار می‌رود که مسئولان با اعتماد دوباره به جوانان و نخبگان و ایجاد فرصت دوباره برای حضور آنها امکان مدیریت وضعیت فعلی را به آنها بدهند.

مطمئنا مدیریت این بحران طبیعی به کمک نخبگان می‌تواند الگوی مناسبی برای آینده باشد.

در نهایت امیدواریم در سال آتی مردم و مسئولان از برخورد احساسی، سیاسی و غیر تخصصی با موضوع دریاچه ارومیه پرهیز کنند و اجازه دهند این موضوع توسط متخصصان و نخبگان مدیریت شود.

رضا کهولی - مسئول مرکز نخبگان شهید فهمیده غرب کشور
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین