آفتاب: کارشناسان حوزه شیلات با هشدار اینکه انقراض گونههای ماهیان خاویاری نگرانکننده است یادآور میشوند که در دوره 20 ساله، تولید خاویار در خزر 20 برابر کاهش یافته است.
در حال حاضر، 45 درصد صادرات خاویار دریای خزر مربوط به ایران است و برای حفظ جایگاه ایران و گلستان در این عرصه باید تهدیدهای فراروی را کاهش دهیم.
در فصل صید گذشته تنها 650 کیلوگرم خاویار در استان استحصال شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل برابر بوده است، این درحالی است که تولید این گونه ارزشمند در گذشتههای نه چندان دور در گلستان چند برابر بوده است.
در حال حاضر 27 گونه ماهی خاویاری در دنیا وجود دارد که 6 گونه آن در دریای خزر و رودخانههای منتهی به آن زیست کرده و 90 درصد خاویار جهان را تأمین میکنند.
به تاکید کارشناسان، ارزیابی ذخایر ماهیان خاویاری در دریای خزر نیاز به وجود اطلاعات مشترک 5 کشور حاشیه این دریا دارد.
مدیر امور ماهیان خاویاری گلستان افزود: خاویار ایران دارای استاندارد بین المللی است، بطوریکه تمام جهان در برابر عظمت خاویار ایران زانو زده است.
سید مصطفی عقیلی نژاد از لغو ممنوعیت صادرات خاویار از سال 2010 خبر داد و گفت: در حال حاضر بحث ممنوعیت تجاری خاویار در کشور وجود ندارد.
وی میزان خاویار تولید شده در 6 ماه گذشته در استان را 650 کیلوگرم اعلام کرد و افزود: هیچ سرانهای برای مصرف ماهیان خاویاری تعریف نشده است.
متاسفانه ذخایر گونههای ارزشمند خاویاری در حال انقراض است و این گونهها کمیاب شدهاند که این عامل میتواند از جمله دلایل نبود سرانه مصرف باشد. تمام تلاش همت این مدیریت تکثیر این گونهها برای نسلهای آینده است و تلاشهایی در این زمنیه نیز صورت گرفته است.
عقیلینژاد قیمت بالای ماهیان خاویاری را از دیگر عواملی برشمرد که موجب میشود این گونهها در سبد خانوار جایی نداشته باشد.
مدیر ماهیان خاویاری گلستان بیان کرد: مدت 17 سال طول میکشد تا این گونهها در طبیعت رشد کنند تا به بلوغ برسند.
مدیرکل شیلات گلستان نیز افزود: تاکنون 3 مرکز فروش خاویار و گوشت ماهیان خاویاری در گرگان، 2 مرکز در گنبد کاووس، 3 مرکز در بندر ترکمن و یک مرکز در شهرستان کردکوی راهاندازی شده است.
علی اکبر پاسندی گفت: راهاندازی این مراکز فروش میتواند خطرات ناشی از فروش خاویار قاچاق، غیر بهداشتی یا شبه خاویار و عرضه گوشت ماهیان خاویاری غیر مجاز را به شدت کاهش دهد. راهاندازی این مراکز توزیع و فروش خاویار و گوشت ماهیان خاویاری میتواند رضایتمندی مردم را فراهم کند.
وی گفت: وجود عاملان توزیع و فروش خاویار و گوشت ماهیان خاویاری در استان با توجه به جلوگیری از عرضه خاویار آلوده و غیر بهداشتی و عرضه گوشت ماهیان خاویاری غیرمجاز از اهمیت زیادی برخوردار است.
پاسندی افزود: خاویار یک ماده غذایی پر انرژی است که طعم و بویی بسیار خوشایند دارد. مصرف خاویار میتواند از ابتلا به بیماری افسردگی و بیماریهای قلبی عروقی پیشگیری کند چرا که در خاویار غلظت اسیدهای چرب از نوع امگا 3 بسیار بالاست. در کشورها و مناطقی که ماهی و خاویار در عادات غذایی مردم جایگاه ویژهای دارد، میزان ابتلا به افسردگی بسیار کمتر از دیگر کشورها و مناطق است.
مدیرکل شیلات گلستان گفت: مصرف خاویار در پیشگیری از ابتلا به بیماریهای دستگاه گوارش و بعضی از سرطانها بسیار موثر است و از آنجایی که خاویار از نظر عنصر آهن نیز غنی است به همین دلیل مصرف آن به افراد مبتلا به کم خونی ناشی از فقر آهن نیز توصیه میشود.
تکثیر پاییزه ماهیان خاویاری برای اولین بار در کشور در استان گلستان تا حدی میتواندی در احیای نسل مروارید سیاه موثر باشد.
رئیس مرکز تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری شهید مرجانی گفت: ابتدای پاییز امسال از 5 مولد ماهی خاویاری قره برون و فیل ماهی بیش از 130 هزار قطعه لارو این ماهیان تولید شد.
محمد قمصری افزود: این لاروها پس از 40 روز به وزن یک تا دو گرم رسیدند و تا یک ماه دیگر با رسیدن به وزن 15 گرم برای رهاسازی مهیا میشوند. امسال این تعداد بچه ماهی را برای تکثیر بیشتر بین 10 مرکز خصوصی پرورش و تکثیر ماهی خاویاری توزیع میکنیم تا سال آینده تعداد کافی بچه ماهی برای رهاسازی در خزر داشته باشیم.
رئیس مرکز تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری شهید مرجانی افزود: هرسال تکثیر و پرورش ماهیان خاویاری در بهار و تابستان انجام می شد اما امسال در فصلهای سرد سال هم تکثیر ماهیان با موفقیت انجام شد.