آفتابنیوز : آفتاب: شرایط طبیعی نشان میدهد که بروز زلزله در تهران قطعی است. به همین دلیل از حادثهای که در ژاپن به وقوع پیوست درس گرفتیم و این موضوع به طور جدی در دستور کار دولت قرار گرفته است.
فرودین سال گذشته محمود احمدینژاد در جریان بازدید از مجتمع اردوگاههای اسکان اضطراری بشارت در غرب تهران اعلام کرد "حادثه خبر نمیکند و گرچه زمان وقوع زلزله مشخص نیست اما تهران در معرض زلزله قرار دارد و شرایط طبیعی نشان میدهد که بروز زلزله در تهران قطعی است و اگر زلزله رخ دهد از فیروزکوه تا نظرآباد آسیب میبیند و ابعاد آن گسترده خواهد بود."
این بار هم مرتضی تمدن استاندار تهران گفته است که زلزله تهدیدی جدی برای تهران است و باید از حادثهای که در کشور ژاپن به وقوع پیوست درس گرفت. و این موضوع به طور جدی در دستور کار دولت قرار گرفته است.
مرتضی تمدن همچنین گفت: کشوری که خود را تجهیز کرده و مدعی بود که در برابر زلزله، قلعه نفوذناپذیر است اینگونه در هم کوبیده شد، پس باید هوشیار بود که زلزله چه بلایی سر تهران خواهد آورد.
تفاوت زلزله تهران و ژاپن در فروردین ماه سال 1378 بنا به درخواست ایران، آژانس همکاریهای بینالمللی ژاپن "جایکا" (JICA) که نماینده رسمی و مسئول اجرای طرحهای همکاریهای فنی دولت ژاپن است گروه مطالعاتی خود را به تهران اعزام کرد تا مطابق مقررات و آییننامههای جاری کشور ژاپن، مطالعاتی را در زمینه زلزلههای احتمالی تهران انجام دهد.
مطالعات این گروه بر روی 22 منطقه کلانشهر تهران با دو هدف تهیه نقشه "میکرو زونینگ" زلزله برای تهران و ارائه توصیههایی برای کاهش خسارات زلزله احتمالی تهران انجام شد. گزارش نهایی این گروه که با همکاری مرکز مطالعات زلزله و زیست محیطی تهران بزرگ و "جایکا" صورت گرفت پس از 18 ماه در آذر ماه سال 1379 تحت عنوان "ریز پهنهبندی لرزهای تهران بزرگ" انتشار یافت.
در این مطالعات بر پایه اسناد و گزارشهایی که پیشتر توسط محققان ایرانی و خارجی تهیه شده بود، ویژگیهای گسلهای فعال اصلی در تهران و اطراف آن مورد بررسی قرار گرفت. از میان بسیاری از گسلهای فعال در منطقه، احتمال فعال شدن 3 گسل "مشا"، "شمال تهران" و گسل "جنوب ری" تشخیص داده شد.
پیشبینی شد تلفات تهران در صورت بروز زلزله این گروه در مدل گسل ری 55 درصد ساختمانها فرو خواهد ریخت. بیشترین تعداد ساختمانهای آسیب دیده در منطقه ۱۵ خواهد بود. نسبت ساختمان خسارت دیده به ساختمانهای سالم در مناطق 11، 12، 16 و 20 مقدار بسیار بالایی در حدود 80 درصد است.
در صورت فعال شدن گسل شمال تهران 310 هزار ساختمان که 36 درصد کل ساختمان ها را شامل میشود، آسیب میبیند. نسبت ساختمانهای خسارت دیده به ساختمانهای سالم در مناطق یک تا 5 که در بخش شمالی شهر تهران قرار دارند درحدود 50 درصد است. نسبت خسارت در بخش جنوبی شهر کمتر از 30 درصد است.
آنچه مشخص است آماری که در این گزارش ارائه شده است بر اساس نتایج تحقیقی است که در سال 1378 انجام شده و به طور حتم با افزایش ساخت و ساز و جمعیت تهران آمار جمعیت و ساختمانهای تهران در حال حاضر افزایش یافته است.
در زلزله اخیر ژاپن، آژانس پلیس ژاپن اعلام کرد 9 هزار و 700 نفر براثر زلزله و سونامی کشته و 16 هزار و 501 نفر ناپدید شدهاند. و خسارتهای اقتصادی ناشی از وقوع زلزله 9 ریشتری در ژاپن به 309 میلیارد دلار رسیده که این رقم بیشترین خسارت وارده به یک کشور در جهان بر اثر زلزله اعلام شده است. اما به نظر میرسد خسارتهای مالی و جانی درتهران بیش از ژاپن باشد.