آفتابنیوز : آفتاب- سرویس بینالملل: باراک اوباما، رییس جمهور ایالات متحد امریکا، طی یک هفته از 19 می تا 25 می 2011 (29 اردیبهشت تا 4 خرداد 1390) با ارایه سخنان مهمی در مکانهای مختلف، دیدگاههای دولت خود را در سطح منطقه خاورمیانه و در سطح بینالملل شفافتر کرد.
او در سخنان خود به «تغییر» اساسی و ماهوی در خاورمیانه و تاثیر این تغییرات بر مساله فلسطین و تداوم نقش رهبری امریکا و غرب در سیاست بینالملل میپردازد و راهکارهایی را برای تطابق تغییرات در خاورمیانه و تداوم در رهبری امریکا ارایه میکند.
از نظر رییس جمهور امریکا، با روند استعمارزدایی، مانع بیرونی و خارجی در روند پیشرفت در خاورمیانه از میان برداشته شده بود و موانع باقی برای این پیشرفت و در نتیجه ارضا حس مطلوبیت برای مردم این منطقه عواملی داخلی مثل استبداد، فساد، نبود نهادهای مدنی و... است.
اشاره به دلایل اهمیت خاورمیانه برای امریکا که تغییرات در آن امریکا را به واکنش وامیدارد و خطرات نادیدهانگاشتن این تغییرات از دیگر نکات سخنان رییس جمهور امریکا است.
همچنین، اوباما علاوه بر نگاه به خاورمیانه به عنوان یک کل، برخی از کشورهای این منطقه را که تغییرات در آنها رخ دادهاند را نیز مورد اشاره خود قرار میدهد و نه تنها به این کشورها توصیههایی در جهت حفظ منافع خود و امریکا میکند، بلکه سیاستهای لازم در جهت منافع امریکا و غرب را در مورد دو کشوری که تحولات در آن به سرانجام رسیدند، مصر و تونس، اعلام میکند.
اما پراشارهترین و جنجالیترین مورد در سخنان اوباما موضعگیری متغیر او در قبال مساله فلسطین است. در دو سخرانی و یک مصاحبه او، هم توصیههای جدید به اسراییل در مورد فلسطین وجود داشت و هم عقبنشینی از موضع جنجالی خود در مورد مرزهای 1967 به بهانه وضوح بخشیدن به آن.
گرچه اوباما با شعار «تغییر» و نیت اصلاح وجهه خراب شده آمریکا در افکار عمومی جهانی وارد گود ریاست جمهوری شد، اما او هم بر این باور است که رهبری جهان هنوز در دست غرب و آمریکا است و تمام واحدهای سیاسی درحال پیشرفتِ غیرغربی، این پیشرفت را مدیون دنبالهروی از راهی هستند که غرب آن را در طول دو-سه قرن اخیر رفته است: بازار آزاد.
به جهت همین تقلید، اوباما پیشرفت اقتصادهای بزرگ نوینی مثل چین، برزیل و هند را نه تنها خطری برای غرب نمیداند، بلکه خواهان تردد دیگران به خصوص منطقه «در حال تغییر» خاورمیانه از مسیر «بازار آزاد» است.