آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه كیهان در سرمقاله خود با عنوان «علف های هرز !» نوشت:
*این روزها انتشار اخباری موثق درباره دست اندازی باند انحرافی به بیت المال باعث ایجاد برخی نگرانی ها در سطح جامعه شده است.
*آنچه در این نوشتار دنبال می شود، اشاره به نیمه پنهان یكی از اقداماتی است كه جریان منحرف یاد شده از سال ها پیش با چراغ خاموش در فضای اقتصادی ایران دنبال كرده و می كند و آن «بانك بازی» و اخذ مجوزهای زنجیره ای برای تاسیس بانك های خصوصی با اهدافی پیدا و پنهان است كه همچنان ادامه دارد و در سایه انحرافات فكری جریان مورد اشاره از نظرها دور مانده است.
*ماجرا درباره مجوزهایی طلایی است كه گاه یك شبه و به لطایف الحیل از سوی بانك مركزی صادر می شود و به دلیل حساسیت موضوع، حتی خبر تصویب تاسیس بانك در بانك مركزی و شورای پول و اعتبار و ارسال پرونده به بورس جهت اعطای مجوز پذیره نویسی تا آخرین لحظه از دید همگان پنهان می ماند و تنها چند روز مانده به آغاز فعالیت بانك، برخی اخبار مفاسد صورت گرفته در مسیر اخذ مجوز و فعالیت از سوی رسانه ها كشف و رسانه ای می شود.
*ناگفته پیداست كه بانك مركزی در هر كشوری به دلیل نقش برجسته ای كه در كنترل سیستم پولی دارد، از ركن های اصلی اقتصادی آن كشور به شمار می رود. تاملی در ریشه ها و علت های ایجاد بحران اقتصاد جهانی طی سه سال گذشته و هم چنین بحران های ادوار گذشته در كشورهای مختلف نشان می دهد كه انحراف در نظام بانكی و ضعف نظارت بر عملكرد بانك های بزرگ، مهم ترین علت بروز و گسترش بدترین بحران های مالی در 70 سال اخیر بوده است كه علیرغم گذشت بیش از سه سال و قربانی شدن چندین نظام سیاسی و اقتصادی، همچنان بر بخش عمده ای از اروپا، آمریكا و آسیا سایه افكنده است. به همین دلیل شاهد بودیم كه با اصلاح ساختار بانكداری در كشورها و وضع قوانین جدید، استانداردهای بانكی در دنیا، از جمله مقررات «بازل2» (Basel II) و «سالونسی1» (Solvency I) به دلیل برخی ناكارآمدی ها دستخوش تغییراتی بنیادین شد و مقررات جدیدی برای جلوگیری از پیش آمد مشكلات آتی تدوین و وضع گردید.
*در چنین شرایطی، بر اثر غفلت های صورت گرفته و نفوذ جریان انحرافی در مراكز حساس سیاسی، اقتصادی و مهم تر از همه نظارتی نظیر بانك مركزی كشور، چندی است كه بازی جدید «بانك بازی» از سوی جریان یاد شده و آن هم در مقابل چشمان سه قوه به راه افتاده است. در این بازی، حلقه های پیدا و پنهان گروه انحرافی در مركزیت سیستم پولی و مالی كشور با اعطای مجوزهای طلایی برای افراد وابسته به خود كه نگاهی به كارنامه فعالیت آن ها نشان می دهد برخی از آنان در ردیف بزرگترین بدهكاران به نظام بانكی كشور هستند، در جهت منافع شخصی و گروهی خود حركت می كنند. پس از آنكه بانك های خصوصی چون «تات»، «آریا» و «گردشگری» با چنین ماهیتی تاسیس و به لطف حمایت های بی حساب و كتاب لیدرهای جریان انحرافی در كمترین زمان و با بیشترین رانت در عرصه اقتصادی كشور مشغول به فعالیت شدند، این روزها خبر تأسیس بانك دیگر وابسته به این گروه به گوش می رسد. این بار بانك «شرق»! بانكی كه مجوز آن با پیگیری ها و فشارهای دو لیدر جریان انحرافی و برخی از حلقه های وابسته به این باند در بانك مركزی نظیر «ح.پ» و در حالی كه مجوز راه اندازی آن، به دلیل آنكه یكی از عمده سهامدارانش، خود در ردیف بدهكاران بزرگ به نظام بانكی است متوقف شده بود، به یكباره صادر می شود و همانطور كه گفته شد خبر تصویب تأسیس و حتی ارسال پرونده بانك به بورس جهت اعطای مجوز پذیره نویسی مخفی نگاه داشته می شود.
*نكته تأسف برانگیزتر آن كه پیشتر نیز فرد نامبرده در حالی كه تنها در یكی از شعبه های یك بانك دولتی حدود 175 میلیارد ریال بدهی معوق داشته است، با نزدیك شدن به برخی افراد در دولت و اخذ وامی ویژه، مقدمات تأسیس بانك تات را فراهم می آورد. این در حالی است كه این بساز و بفروش كه پس از پیوند با باند انحرافی، خود را سلطان بلامنازع صنعتی خاص معرفی می كند، سابقه ای طولانی در مواردی از این دست دارد و مواردی نظیر احداث مجتمع تجاری بهاران 1 و 2 و همچنین خرید غیرقانونی زمین وقفی مدرسه حافظ در آبان 1383 و تخریب آن به بهانه ساختن یك مجتمع تجاری را در پرونده خود دارد.
*همچنین 40 درصد از سهام این بانك در شرف تأسیس، بدون برگزاری هیچگونه مناقصه ای به 4 شركت سرمایه گذاری خاص وابسته به طیف جریان انحرافی واگذار شده است و 48 درصد از سهام نیز در اختیار مناطق آزاد- كه در غفلت نهادهای نظارتی به حیاط خلوت فعالیت های اقتصادی جریان انحرافی تبدیل شده- قرار گرفته است.آنچه بدان اشاره شد، تنها نمونه ای از تخلفات كشف شده از باندی است كه با نفوذ در گلوگاه پولی كشور، حركت دامنه دار و خزنده ای را در این خصوص از سال ها پیش آغاز كرده است.
*متاسفانه طی دو سال گذشته، مشكلات بخش نظارت بر عملكرد نظام بانكداری كشور كه می توان آثار آن را به آسانی در سیستم بانكی دید، بر اثر سوء مدیریت برخی افراد نفوذ داده شده در سیستم بانك مركزی فزونی یافته است. ورود افراد باند انحرافی در گلوگاه پولی نظام، اگرچه تاكنون تمامی ابعاد خطرآفرین خود را نشان نداده است، اما از بسیاری جهات دیگر، با اثرگذاری بر نظام پولی و مالی كشور، بخش قابل توجهی از اصول اقتصادی حاكم بر كشور را دستخوش تغییراتی تأسف برانگیز كرده است. ناتوانی در مدیریت عالمانه بازار طلا و ارز كشور و ایجاد نابسامانی در آن، تنها یكی از ضعف های بانك مركزی طی ماههای اخیر بوده است.
اما آنچه از نگاه بسیاری پنهان مانده، تصمیمات افراد نفوذی جریان منحرف و به ویژه «ح.پ» به عنوان یكی از حلقه های اصلی مالی جریان یاد شده و در اختیار گرفتن یكی از مهمترین پست های كلیدی در بانك مركزی بوده است كه نتیجه آن برخوردهای ضعیف و منفعلانه با برخی تخلفات در بانك های خصوصی كشور و مخفی نگاه داشتن برخی اشكالات مهم به ویژه تخلفات عدیده مهره های وابسته به گروه انحرافی بوده است.