آفتابنیوز : آفتاب: غلامحسین نوذری پروژه سوآپ نفت را کالبد شکافی کرد.
به گزارش آفتاب به نقل از خبرآنلاین، غلامحسین نوذری که چهارشنبه گذشته در نشست کافه خبر شرکت کرده بود، در پاسخ به سوال یکی از کاربران خبرآنلاین، نظر خود را در مورد پروژه سوآپ نفت با برخی کشورهای حاشیه خزر این گونه مطرح کرد که توقف سوآپ نفت اشتباه بزرگی است چرا که سوآپ نفت منافع اقتصادی، سیاسی و عملیاتی برای کشور دربر داشت.
وی افزود: اجرایی کردن سوآپ نفت دپیلماسی انرژی کشور را تبیین می کرد.
به گفته نوذری،انتقال این مقدار نفت از جنوب برای پالایشگاه هایی در شمال و مرکز کشور از نظر عملیاتی به خصوص در فصل های سرد سال با اهمیت بود.
نوذری تاکید کرد: متاسفانه پس از فروپاشی شوروی سابق ما فرصت هایی را در دریای خزر از دست داده ایم که جبران بعضی از آنها امکان ندارد.
وی گفت: نباید فراموش کرد سوآپ نفت و حتی گاز و تبدیل ایران به یک هاب انرژی در روابط دوجانبه و چند جانبه در حوزه خزر یک ضرورت است.
به اعتقاد وی، اجرای خط استراتژیک نکا- جاسک به ظرفیت یک میلیون بشکه در روز برای انتقال نفت کشورهای حوزه خزر به دریان عمان که از زمان مدیریت وی بر نفت کلید خورد می توانست بخشی از فرصتهای از دست رفته را جبران کند.
وی با تاکید بر اینکه در صادرات قریب به دو میلیون و چهارصد هزار بشکه نفت، سوآپ و حتی بازاریابی حدود صدهزار بشکه نفت یعنی حدود چهار درصداز فروش روزانه نفت ایران تصریح کرد: قطعا این میزان آسیبی برای تولید و صادرات کشور نبود بلکه توسعه آن زمینه ساز اجرایی کردن خط نکاء- جاسک با مشارکت کشورهای این حوزه بود.
وزیر نفت دولت دهم: سوآپ نفت خیانت به سرمایه های کشور است وزیر سابق نفت با اشاره به شکست رکورد جذب سرمایه در دوران مدیریت خود در صنعت نفت از سوآپ نفت به عنوان طرح خیانت آمیز «شوآپ» یاد کرد.
به گزارش آفتاب به نقل از نفت نیوز، سیدمسعود میرکاظمی در حاشیه نشست مشترک با اعضای کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، گفت: انتقادهایی که درباره متوقف کردن سوآپ نفت در دوران مسئولیت من در وزارت نفت مطرح شده، بی اساس و بی جا است.
وزیر سابق نفت با بیان اینکه طرح سوآپ نفت عین خیانت به سرمایه های کشور بود، تصریح کرد: من نام این طرح را «شوآپ» گذاشته بودم، چون این طرح در واقع خریداری نفت بود و عملا واردات نفت به شمار می آمد.
وی ادامه داد: نفت را با صرف هزینه های بالا به داخل کشور می آوردند و با کم ترین سود می فروختند، به طوری که برای 20 یا 30 سنت سود، عملا 80 دلار از سرمایه های کشور از دست می رفت.
میرکاظمی تاکید کرد: من برای نحوه اجرای طرح سوآپ برنامه های تازه ای داشتم به طوری که در این طرح، جایگاه کشور ما جایگاه یک کشور متضرر نباشد و حتی با شرط رعایت مصالح ملی و کسب سود متناسب از اجرای سالم این طرح، دستور سوآپ نفت را تا 500 هزار بشکه هم ابلاغ کرده بودم.
وی توضیح داد: شرط اجرای سالم سوآپ این بود که افزون بر دریافت سود مناسب، ما نفت را در داخل خاک کشور تحویل گرفته و در پایانه فروش در خاک ایران به مشتری معرفی شده واگذار کنیم.
این عضو سابق کابینه دولت نهم و دهم، اظهار داشت: اجرای کذایی طرح سوآپ عملا ایران را به واردکننده نفت تبدیل کرده بود و بی تردید ادامه اجرای آن خیانت بزرگی به کشور و مردم بود.
میرکاظمی با انتقاد از این که دولت در سال 89 در زمینه پرداخت اعتبارهای وزارت نفت کوتاهی کرده است، تصریح کرد: سال گذشته پول نفت را ندادند اما در همان سال بیشترین سرمایه گذاری در طول تاریخ نفت ایران در حوزه نفت انجام شد و دلیل آن فقط روش های ابتکاری این وزارتخانه بود که برای جذب منابع در نفت انجام گرفته بود.