آفتابنیوز : آفتاب: با ورود نیروهای مخالف حکومت لیبی به پایتخت این کشور، گروههایی از مردم در خیابانها به شادمانی پرداختهاند و مخالفان گفتهاند که سقوط رژیم نزدیک است.
گزارشهای رسیده از طرابلس، پایتخت لیبی در صبح روز دوشنبه، ۳۱ مرداد (۲۲ اوت)، حاکی از آن است که نیروهای مخالف معمر قذافی، رهبر این کشور، بخشهای عمدهای از این شهر را در تصرف خود دارند در حالیکه هنوز از پیشبینی سرهنگ قذافی در مورد ورود نیروهای قبیلهای طرفدار او و یا مقاومت "چنددههزار" نظامی مستقر در شهر نشانهای دیده نشده است.
با اینهمه، براساس برخی گزارشها، گروههایی از نیروهای وفادار به سرهنگ قذافی همچنان بخشهایی از شهر را در اختیار دارند و با عملیات پراکنده، میکوشند مانع از تصرف این مناطق توسط نیروهای مخالف شوند.
تصاویر ارسالی از طرابلس مخالفان مسلح حکومت را نشان میدهد که بدون مواجهه با مقاومت، در برخی خیابانهای پایتخت حرکت میکنند و به نشانه پیروزی، به تیراندازی هوایی مبادرت میورزند.
میدان سبز، که طی سالهای گذشته همواره نماد پایگاه مردمی حکومت قذافی محسوب میشده و تا همین اواخر، محل اصلی تجمعهای دولتی و تظاهرات حمایت از رهبر لیبی بوده، در دست نیروهای مخالف است.
مخالفان و گروههای از مردم با پائین کشیدن پرچم سبز که توسط معمر قذافی در سال ۱۹۷۷ به عنوان پرچم ملی انتخاب شد، پرچم سه رنگ مخالفان را در نقاط مختلف نصب کردهاند.
این پرچم از زمان استقلال لیبی در سال 1951 تا قبل از سقوط نظام سلطنتی در کودتای معمر قذافی سال ۱۹۶۹، پرچم ملی لیبی بود و مخالفان قذافی نیز آن را به عنوان پرچم ملی موردنظر خود برگزیدند.
پیشتر از بازداشت سیف الاسلام قذافی و برادرش محمد توسط نیروهای مخالف گزارشهایی ارسال شده و بازداشت سیف الاسلام مورد تایید دادستان دادگاه کیفری بینالمللی قرار گرفته است.
چند ماه پیش، این دادگاه حکم بازداشت معمر و سیف الاسلام قذافی را به اتهام ارتکاب جنایت علیه بشریت صادر کرد.
در عین حال، از محل معمر قذافی و سایر اعضای خانواده او خبری در دست نیست هرچند در ساعات شب، تلویزیون دولتی لیبی پیامهای صوتی رهبر لیبی را پخش کرد که در آن، از "مردم لیبی" میخواست در حمایت از حکومت و مقابله با آنچه که تلاش مسیحیان برای استعمار مجدد لیبی میخواند، به پا خیزند.
وی همچنین از قبایل طرفدار خود خواست تا به سرعت برای کمک به "پاکسازی" پایتخت از مخالفان، به سوی این شهر حرکت کنند و گفت که دستور داده است تا انبارهای اسلحه و مهمات گشوده و مردم لیبی مسلح شوند تا بتوانند، به گفته او، در برابر تهاجم بیگانگان و همدستان آنان مقاومت کنند.
سرهنگ قذافی پیش از این بارها تهدید کرده بود که در صورت لزوم، از قبایل لیبی خواهد خواست به کمک حکومت بشتابند و "مردم لیبی" را برای دفاع از کشورشان مسلح خواهد کرد.
همزمان، صدای انفجارهای متعددی از نزدیکی مجتمع محل سکونت معمر قذافی در مرکز طرابلس به گوش رسیده اما مشخص نیست که آیا رهبر لیبی همچنان در این محل باشد.
حرکت اعتراضی در لیبی در ماه فوریه و با درخواست اصلاحات سیاسی، مبارزه با فساد و کنارهگیری معمر قذافی و پسرانش از قدرت آغاز شد اما نیروهای امنیتی به سرکوب شدید معترضان دست زدند که در هفتههای بعد، به درگیری بین دو طرف منجر شد.
در حالیکه برخی از نقاط لیبی در دست نیروهای مخالف بود، در ماه مارس شورای امنیت سازمان ملل متحد به منظور جلوگیری از آنچه که کشتار مردم توسط ارتش طرفدار معمر قذافی میخواند، قطعنامه ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز این کشور و عملیات حفاظت از غیرنظامیان را صادر کرد.
در اجرای این قطعنامه، هواپیماهای چند کشور عضو ناتو به اجرای عملیاتی در انهدام ساختارهای نظامی حکومت دست زدند و از جمله، چندین بار مجتمع محل اقامت سرهنگ قذافی را بمباران کردند.
با انتشار گزارش ورود نیروهای مخالف به طرابلس، باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا، گفت که لحظهای تاریخی برای مردم لیبی فرا رسیده و حکومت معمر قذافی در آستانه سقوط قرار گرفته و از او خواست تا از سمت خود کنارهگیری کند.
در بریتانیا، دیوید کامرون، نخست وزیر، برای زیر نظر داشتن اوضاع لیبی، تعطیلات خود را نیمهتمام گذاشته و به لندن بازگشته است.
مقامات بریتانیایی گفتهاند که پایان حکومت چهل و دو ساله معمر قذافی نزدیک است.