کد خبر: ۱۳۳۶۵
تاریخ انتشار : ۲۴ شهريور ۱۳۸۴ - ۱۰:۵۹
سرپرست هيئت بريتانيايی در مذاکرات هسته ای با ايران:

اروپا قادر به از سرگیری مذاکرات نیست

آفتاب‌‌نیوز : اما جان سوئرز می گويد که قلمداد کردن اروپاييها به عنوان نماينده آمريکا برداشت دقيقی نيست، چراکه به گفته او دو سال پيش که ابتکار عمل اروپائيان برای حل مسئله هسته ای ايران آغاز شد، آمريکاييها نسبت به هدف آنان ترديد داشتند و حتی از آن انتقاد کردند اما به مرور زمان، آمريکا نسبت به اين ابتکار عمل خوشبينتر شد و از آن استقبال کرد.

او در دفاع از ارجاع پرونده هسته ای ايران به شورای امنيت می گويد: "ما در اين راه از پشتيبانی روسيه و چين و تمامی اعضای شورای حکام آژانس بين المللی انرژی اتمی برخوردار شديم، پس اگر ايران پيشنهاد و تلاشهای اروپا را رد کند، تنها راه بازگشت به مقررات آژانس است که به نظر من به سود ايران نخواهد بود، البته تصميم نهائی با دولت ايران است". 

سوئرز اعلام کرد که اروپا و دنيا در انتظار شنيدن پيشنهاد تازه ای برای حل مسئله هسته ای ايران است که رئيس جمهور اين کشور وعده مطرح کردن آن را در مجمع عمومی سازمان ملل متحد داده است.

وی در پاسخ به اينکه آيا در شرايط کنونی مذاکرات اتمی اروپاييان با ايران را بايد منتفی و تمام شده تلقی کرد يا نه گفت که اين موضوع به تصميم ايران بستگی دارد وگرنه اروپاييان با توجه به تصميم ايران به فعال کردن مجدد تأسيسات اتمی اصفهان، با وجود تمايلی که دارند، ديگر قادر به از سرگيری مذاکرات در اين زمينه نيستند.

اين مذاکرات که از دسامبر سال گذشته ميلادی آغاز شد پس از آنکه ايران فعاليت تأسيسات فراوری اورانيوم را بر خلاف خواست طرفهای اروپايی مذاکره کننده از سرگرفت، متوقف شد.

دولت ايران اعتقاد دارد که تعليق برنامه غنی سازی اورانيوم را داوطلبانه انجام داده و بنابراين اروپاييها نبايد ازسرگيری اين برنامه را نقض تعهد به شمار بياورند.

آقای سوئرز در پاسخ به اين استدلال می گويد: "اين حرف درست است، ما هم داوطلبانه وارد مذاکرات شديم".

هدف از اين مذاکرات اين بود که ايران با دريافت امتيازات سياسی اقتصادی، از پيگيری برنامه غنی سازی اورانيوم و توليد سوخت اتمی، دست کم تا زمانی که نگرانی غرب از برنامه هسته ای ايران رفع شده باشد، چشم بپوشد.

اما امتيازاتی که مذاکره کنندگان اروپايی به ايران پيشنهاد دادند مورد قبول واقع نشد. 

سوئرز می گويد که گمان نمی کند ايران پيش از رد اين پيشنهاد، آن را بدقت بررسی و ارزيابی کرده باشد.

وی اين پيشنهاد را راهگشای عادی شدن روابط ايران با اروپا توصيف کرد و گفت که اتحاديه اروپا نيز در طول زمان می توانسته است راهی برای عادی شدن روابط ايران با کشورهای بيشتری باشد. 

سوئرز به آن بخش از پيشنهاد اشاره کرد که در آن از کمک به عضويت ايران در سازمان تجارت جهانی سخن رفته بود و گفت عملی شدن چنين چيزی، تحولی است که بازار ايران را به روی سرمايه گذاری و فرصتهای تجاری باز خواهد کرد، فرصتی که در ايران کار و شغل و امکان پيشرفت به وجود خواهد آورد.

بخش ديگری از پيشنهاد اتحاديه اروپا که  سوئرز بر آن انگشت گذاشت مواردی است که به گسترش تمايل و ارتباط در زمينه امنيت و ثبات در منطقه مربوط می شود که به گفته او، ايران درباره آنها نگرانيهای مشروعی دارد، موضوعهای مانند تغيير و تحولات عراق و افغانستان و خليج فارس.

او تأکيد کرد که در اين پيشنهاد سعی شده بود نگرانی تمامی جامعه بين المللی از بخشی از فعاليت هسته ای ايران منعکس شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین