آفتابنیوز : آفتاب: نماینده ارومیه و از طراحان اصلی طرح یک فوریتی نجات و احیای دریاچه ارومیه تاکید کرد: در طرح مذکور سه سال به دولت زمان داده شده تا این دریاچه را از خشک شدن نجات دهد.
نادر قاضیپور عصر امروز در نشست خبری با خبرنگاران درخصوص تهیه طرح یک فوریتی برای نجات دریاچه ارومیه از خشک شدن اظهار داشت: این طرح یک فوریتی با 30 امضا تهیه شده که 27 شهریور در جلسه علنی مطرح خواهد شد.
به گزارش مهر، وی خاطرنشان کرد: علت مخالفت نمایندگان مجلس با طرح دو فوریتی که قبلا در مجلس در این خصوص بررسی شد ، مخالفت با اصل طرح نبود بلکه نمایندگان با فوریت آن مخالف بودند و نگران بودند در صورت تصویب این طرح ، دولت امکان اجرایی کردن آن را نداشته باشد.
قاضیپور یادآور شد: پس از تذکرات و نطق های نمایندگان درباره وضعیت دریاچه ارومیه، دولت جلساتی تشکیل داد اما این جلسات در حد مذاکرات باقی ماند، نهایتاً مجلس با همفکری نمایندگان طرحی دو فوریتی آماده کرد و پس از آنکه به رای نمایندگان نرسید هم اکنون این طرح یک فوریتی برای نجات دریاچه ارومیه آماده شده است.
وی به جلسه امروز نمایندگان ارومیه و امضاکنندگان طرح یک فوریتی احیا و نجات دریاچه ارومیه در کمیسیون برنامه و بودجه به ریاست عبدالهی رئیس این کمیسیون اشاره کرد و گفت: در این جلسه طرح یک فوریتی تهیه شد و اکثر روسای کمیسیونها با آن موافق هستند.
قاضی پور ادامه داد: ما در این رابطه دست دولت را باز گذاشته ایم تا عملیات نجات دریاچه ارومیه را اجرایی کند.
وی گفت: در این طرح خواسته شده از آب دریاچه ارس به دریاچه ارومیه منتقل شود.
وی در خصوص علت خشک شدن دریاچه ارومیه نیز گفت: خشک شدن این دریاچه ربطی به دولت ندارد بلکه 90 درصد علت آن مربوط به خشکسالی است البته دولت می توانست برای انتقال آب از حوزههای دیگر این مشکل را حل کند اما گویا حساسیت در این زمینه پیش نیامده بود که هم اکنون دولت برای حل این مشکل پیشقدم شده است.
قاضیپور با اشاره به سدهای بسته شده بر سر راه دریاچه ارومیه که مجوز آن توسط سازمان محیط زیست داده شده است گفت: در سال 72 تا 76 که آب دریاچه ارومیه پیشروی کرد تعداد زیادی از زمینهای کشاورزی آذربایجان شرقی و غربی را در بر گرفت و برای کنترل آن سازمان محیط زیست مجوز احداث سد داد و همین امر موجب کمبود آب دریاچه ارومیه شد امروز سازمان محیط زیست باید بگوید اشتباه کردیم چرا همه اشکالات را به گردن وزارت نیرو میاندازند.
وی ابراز امیدواری کرد: در سه سال آینده با اقدامات دولت دریاچه ارومیه از خشک شدن نجات یابد.
قاضیپور در پاسخ به این سئوال که برخی سایتهای خبری از مخالفت جمهوری آذربایجان با برداشت آب از ارس خبر دادهاند گفت: این حرفها را کارشناسان محیط زیست داخلی در دهان دیگران میگذارند. این افراد پولشان را از داخل میگیرند و بهتر است برای داخل کار کنند. این حق آب خودمان است و مشکلی در این زمینه وجود ندارد.
خبرنگاری درخصوص فضای شهر ارومیه سئوال کرد که قاضیپور گفت: اکثر مردم ما تابع قوانین نظام جمهوری اسلامی هستند. در ارومیه هم مردم نگران آینده خودشان و بچههای خودشان هستند. وقتی اطلاعات دقیق و خوب به مردم برسد و بدانند که نمایندگان و دولتشان با ایجاد سازو کارهایی مانند احداث تونل، آب را به دریاچه ارومیه منتقل میکنند راضی خواهند شد.
وی درخصوص افراد دستگشر شده توسط نیروی انتظامی نیز گفت: آنهایی که به تبعیت از رسانههای بیگانه میخواهند از آب گلآلود ماهی بگیرند انگشتشمارند. مردم زمانی که متوجه شدند که این نوع تجمعات مردمی نیست دخالت نکردند.
محجوب: خشک شدن دریاچه ارومیه یک فاجعه بشری است نماینده تهران و از طراحان طرح یک فوریتی نجات و احیای دریاچه ارومیه نیز با بیان اینکه مراقبت از این دریاچه از راه دور توسط سازمان محیط زیست بیمعناست گفت: خشک شدن دریاچه ارومیه یک فاجعه بشری خواهد بود.
علیرضا محجوب نماینده تهران و از طراحان اصلی طرح یک فوریتی نجات و احیای دریاچه ارومیه در نشست خبری عصر امروز که به همراه نادر قاضیپور در جمع خبر نگاران حضور داشت در توضیح این طرح یک فوریتی گفت: با تهیه این طرح جدید نگرانی نمایندگان مخالف در خصوص وجود بار مالی برطرف شده است.
وی گفت: طرحی که نوشته شده به شکل کلی است و شورای نگهبان نیز با آن مشکلی نخواهد داشت. دولت را مکلف کردیم هر چه سریعتر با تمام قوا و امکانات به فکر نجات دریاچه ارومیه باشد.
وی گفت: باید از سرنوشت دریاچه اورال در آسیای مرکزی عبرت گرفته شود.
نماینده تهران درخصوص سدهای احداث شده در مسیر دریاچه ارومیه گفت: نظر این است که این سدها احداث شود اما تا زمانی که خشکسالی از بین نرفته آبگیری نشوند زیرا در صورت آبگیری نیازمند دو میلیارد و 300 میلیون متر مکعب آب هستند و در چنین شرایط بحرانی در صورت آبگیری موجب خشکسالی قطعی دریاچه ارومیه خواهد شد.
وی یادآور شد: مسئولان ودست اندرکاران بدانند منابع آب باید به گونهای تصمیمگیری شود که باعث خشکسالی نشود. هر اقدامی برای آبگیری جدید باید با رعایت وضعیت دریاچه ارومیه انجام شود.
محجوب خاطرنشان کرد: مراقبت سازمان محیط زیست از راه دور بر دریاچه ارومیه معنا ندارد. انتظار داریم دولت با مجلس همراهی کند و اگر پیشنهادی در این زمینه دارد ارائه دهد و آثار مختلف این فاجعه را پیشگیری کند. زیرا خشک شدن دریاچه ارومیه یک فاجعه بشری است.
نماینده تهران خاطرنشان کرد: ما از راههای متعددی میتوانیم به دریاچه ارومیه آب منتقل کنیم که به جایی هم لطمه نمیزند. اگر 10 سال پیش چنین اقدامی عملی شده بود امروز با مشکل خشک شدن دریاچه ارومیه مواجه نبودیم. در این طرح پیشبینی شده یک میلیارد دلار از جزء ث بند 2 ماده واحده بودجه 90 برای نجات دریاچه ارومیه هزینه شود و این میتواند یکی از بهترین راهها باشد.
وی در خصوص خبرهای منتشره درخصوص عدم موافقت آذربایجان با انتقال آب از ارس نیز گفت: ما از حقآبه خود استفاده میکنیم و کسی نمی تواند نسبت به استفاده ما از این حق معترض شود. همانطور که میلیاردها متر مکعب حقآبه ما به دریای خزر میریزد ما نیز میتوانیم از حقآبه خود استفاده کنیم.
معاون آب و خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی:
کمآبی دریاچه ارومیه کشاورزی منطقه را تعطیل میکند معاون آب و خاک و صنایع وزارت جهاد کشاورزی نیز با ابراز نگرانی از کم آبی دریاچه ارومیه و تهدید کشاورزی در این منطقه، گفت: «شاید دستگاههای دیگر به دنبال کم آبی دریاچه ارومیه مشکلی پیدا نکنند اما با توجه به اینکه کشاورزی در آن منطقه در صورت خشکیدگی دریاچه از بین میرود این وزارتخانه نگران است و تنها وزارتخانهای است که تعهدات کامل خود را انجام میدهد.»
به گزارش خبرنگار ایلنا "سید رحیم سجادی" افزود: «کمیته شورای عالی آب درباره دریاچه ارومیه تکالیف و تعهداتی را برای وزارت جهاد کشاورزی طی برنامهای سه ساله و پنج ساله معین کرده است که تا پایان امسال تمامی تعهدات این وزارتخانه در قبال دریاچه ارومیه عملیاتی خواهد شد.»
وی گفت: «اعتبار تعیین شده بخش کشاورزی از سوی کمیته شورای عالی آب تا پایان ماه قطعاً تامین و تمامی تکالیف معین شده برای این وزارتخانه تا پایان سال تکمیل میشود.»
به گفته سجادی یکهزار و 100 میلیارد ریال اعتبار از سوی وزارت جهادکشاورزی برای مصرف بهینه آب در بخش کشاورزی و مقابله با خشک شدن دریاچه ارومیه در نظر گرفته شده است.
وی افزود: «این میزان اعتبار برای آبیاری تحت فشار و شبکههای فرعی در استانهای کردستان، آذربایجان غربی و به طور عمده در آذربایجان شرقی هزینه خواهد شد. »
معاون آب و خاک و صنایع وزارت جهادکشاورزی با بیان اینکه 100 در100 اعتبار تکلیفی این وزارتخانه تا پایان شهریور تامین خواهد شد، گفت که تمامی تعهدات این وزارتخانه امسال عملیاتی میشود.
وی با تاکید براینکه برای احیای دریاچه ارومیه باید آب از حوزه دیگری به حوزه دریاچه ارومیه منتقل شود، گفت: «کم آبی دریاچه ارومیه باعث جابهجایی نمک و تهدید کشاورزی در آن منطقه میشود لذا حتما باید آب از حوزه دیگری به حوزه دریاچه ارومیه انتقال یابد.»