آفتابنیوز : آفتاب: بخشهای باقیمانده از سرای قاجاری دلگشا در بافت تاریخی بازار تهران بهشکل کامل تخریب شد.
برخی دوستداران میراث فرهنگی که ظهر امروز (شنبه، نهم مهرماه) در بافت تاریخی بازار تهران حضور داشتند، از تخریب باقیماندههای سرای قاجاری دلگشا بهطور کامل خبر دادند.
دوم آذرماه سال گذشته، مالک این سرای قاجاری پس از گرفتن حکم خروج آن از فهرست آثار ملی، کار تخریب و گودبرداری این سرای قاجاری را آغاز کرد. تا وقتی که حکم جلوگیری از تخریب به مالک برسد، همهچیز بهجز ساختمان و سردر ورودی این سرا از بین رفته بود. همان زمان، مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان تهران ـ محمدابراهیم لاریجانی ـ بخشهای باقیمانده را دارای اهمیت بیشتری دانست و بر لزوم حفظ آنها تأکید کرد.
اما اوایل اردیبهشتماه امسال، ورودی سرای دلگشا نیز با بتون پوشانده شد و از حدود چند هفتهی پیش، حصاری آبیرنگ و چند کانکس مقابل طبقهی دوم سرا که تنها بخش تاریخی این بنا بود، گذاشته شد تا بخشهای باقیماندهی سرای دلگشا از دید پنهان شوند.
هفتهی گذشته، شیروانی این بنای قاجاری با کلنگ کارگران فروریخت و امروز نیز این بنا بهطور کامل تخریب شد و گویا قرار است، مجتمعی تجاری بهجای بیش از 100 سال هویت و تاریخ این بخش از تهران ساخته شود.
این سرای تاریخی که تهرانیهای قدیمی، آن را با نام «سرای وزیر نظام» میشناختند، دست کم 130 سال پیش در ضلع جنوبی خیابان 15 خرداد روبهروی میدان ارک ساخته شد و با توجه به قدمتش، سال 1356 در فهرست آثار ملی به ثبت رسید. از حدود دو سال پیش، مالک بنا با هدف ساختوساز، درخواست تخریب سرای دلگشا را مطرح کرد. پس از مخالفت سازمان میراث فرهنگی و شهرداری منطقهی 12 تهران، مالک به دیوان عدالت اداری شکایت کرد و دیوان نیز به خروج اثر از فهرست آثار ملی رأی داد. بهدنبال آن، کار تخریب این سرا از آذرماه سال گذشته آغاز شد و هر چندماه، مالک اقدام به تخریب بخشهای بیشتری از بنا میکرد، تا سرانجام امروز این بنای قاجاری کاملاً خراب شد.