آفتابنیوز : آفتاب: افزایش قیمت داروها در کشور هنوز هم با تایید و تکذیبهایی همراه است و مسوولان وزارت بهداشت، هرکدام به نوبه خود رقم و درصد متفاوتی را ارایه میدهند.
آشفتگی قیمت داروها و تناقض در میزان افزایش به حدی است که هرکدام از داروخانهداران تهرانی نیز درصدی از میزان افزایش داروها را ارایه میدهند. اعلام متفاوت میزان افزایش قیمت داروها به گونهای است که تا پیش از این، رویکرد مسوولان وزارت بهداشت تکذیب این میزان افزایش بود اما در حال حاضر، هنوز میزان دقیقی در رابطه با میزان افزایش قیمتها مشخص نشده است.
چندی پیش معاون درمان وزارت بهداشت از افزایش ۱۷درصدی قیمت داروها خبر داده بود. در مقابل داروخانهداران شهر تهران از افزایش ۱۰ تا ۳۰درصدی داروها پرده برداشتند. همه اینها در شرایطی است که در هفته جاری، معاون داروی سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت در اظهارنظری اعلام کرد که «منکر افزایش پنجدرصدی قیمت داروها نیستیم.»
از این رو، تاثیرات اجرای قانون هدفمندکردن یارانه، افزایش قیمت حاملهای انرژی و افزایش میزان قیمت ارز در کشور در ماههای گذشته به سه ضلع مثلثی از دلایل افزایش ۱۰ تا ۳۰درصدی میزان قیمت داروها در تمامی داروخانههای کشور تبدیل شده است، اما در این شرایط اظهارات متناقض مسوولان وزارت بهداشت و میزان درصد افزایش قیمت از سوی داروخانهداران شرایطی را ایجاد کرده که نمیتوان درصد درستی از میزان افزایش قیمت داروها را متصور شد.
از داروخانههای تهران و سایر استانهای کشور خبر میرسد که اقلام دارویی در بسیاری از موارد شاهد افزایش قابل توجهی بوده است و داروهای پرفروشی همچون آنتیبیوتیکها، آمپولها و سرمهای تزریقی، شربتهای سینه و داروهای سرماخوردگی همپای داروهای خارجی افزایش ۱۰ تا ۳۰درصدی داشته است، به طوریکه وزیر بهداشت پیش از این به بیاطلاعی مسوولان وزارت بهداشت در ماههای گذشته پایان داده و اعلام کرده است: «قیمت داروها بهرغم نظر وزارت بهداشت مبنی بر عدم گرانی قیمتها افزایش قیمت مختصری داشته است.»
مرضیه وحیددستجردی میگوید: قیمت داروها در یک کمیته سه نفره بررسی شده که دو نفر آنها از وزارت بازرگانی و سازمان حمایت از مصرفکنندگان و یک نفر از سازمان غذا و دارو وزارت بهداشت است. البته نظر وزارت بهداشت بر عدم گرانی قیمتها بوده که بر این اساس تعدادی از داروها ارزانتر شد، برخی تغییر نکرد و تعداد کمی به دلیل مباحث مربوط به هدفمندی یارانهها، افزایش قیمت مختصری داشته است. افزایش میزان قیمت داروهای مصرفی مردم در داروخانههای کشور در حالی است که بارها مسوولان وزارت بهداشت نسبت به عدم افزایش قیمت داروها به دلیل اجرای هدفمندی یارانهها تاکید کرده بودند. اما داروخانهداران تهرانی نظری مغایر با درصدهای وزارت بهداشت دارند.
دکتر دولتآبادی از داروخانهداران تهران در گفتوگو با «شرق» از افزایش ۶۰ تا ۷۰درصد اقلام دارویی مصرفی مردم از ابتدای سال تاکنون خبر میدهد و میگوید: از ابتدای سال تاکنون، شاهد افزایش قیمت داروها بودهایم و این روند با توجه به افزایش میزان قیمت ارز در کشور بیش از پیش مطرح بوده است، به طوریکه در حال حاضر، اکثر اقلام دارویی خارجی و داخلیگران شده و شرکتهای داروسازی در آخرین فاکتورهای فروش ارسالی به داروخانهها قیمت بسیاری از داروها را افزایش داده است.
او معتقد است که روند افزایش قیمت داروها به دلیل افزایش قیمت ارز و حاملهای انرژی، تنها مربوط به داروهای خارجی نیست و در توضیح آن میگوید: افزایش قیمت در داروهای خارجی به شکل مستقیمی است اما نمیتوان گفت که داروهای داخلی نیز به دلیل افزایش میزان نرخ ارز از این قاعده مستثنا هستند چرا که بسیاری از مواد اولیه داروهای داخلی از خارج از کشور تامین میشود و به گفته داروسازان، این امر دلیلی بر افزایش میزان قیمت داروهای داخلی است.
همچنین رهبر مژدهیآذر، رییس انجمن داروسازان ایران با انتقاد از بیبرنامگی وزارت بهداشت در تنظیم میزان قیمت داروها در کشور به «شرق» میگوید: افزایش قیمت داروها در کشور تنها به یک یا چند عامل محدود نمیشود، بلکه عوامل متعددی باعث این مساله میشود. در حال حاضر تحریم برخی از مواد شیمیایی در داروسازی، افزایش قیمت ارز، اجرای قانون هدفمندی یارانهها و تاثیر بر تولید و واردات بیرویه دارو کار را به جایی رسانده است که داروسازان در صورت عدم افزایش قیمت دچار ورشکستگی میشوند.
او میافزاید: در این شرایط تنها وزارت بهداشت است که باید ضمن حمایت از داروسازان، موانع موجود بر سر قیمت تمامشده دارو برای داروسازان را مرتفع کند، در حال حاضر و پس از اجرای قانون هدفمندی یارانهها حمایت خاصی از سوی وزارت بهداشت صورت نگرفته و این امر باعث شده داروسازان مجبور به افزایش قیمت دارو شوند.