آفتابنیوز : آفتاب: رویكرد اخیر آمریكا در قبال ایران مصداق جمله «هدف وسیله را توجیه میكند»، است. «هدف» اعمال محدودیت بیشتر و محكومیت جمهوری اسلامی است؛ فرقی هم نمیكند «وسیله» برای دستیابی به آن اتهام طرح ترور سفیر عربستان باشد یا برنامه هستهای ایران و ابعاد احتمالی نظامی آن.
آمریكا برای آنكه موجی كه با توسل به سناریو طرح ترور سفیر عربستان در واشنگتن علیه جمهوری اسلامی به راه انداخته، فروكش نكند به سناریو قدیمی یعنی برنامه هستهای ایران متوسل شده است تا همچنان تهران را در صدر اخبار جهان حفظ كند.
كمتر از یک هفته دیگر نشست فصلی شورای حكام آژانس بینالمللی انرژی اتمی برگزار میشود؛ نشستی كه همچون دو نشست فصلی قبل دستور جلسه اصلی آن برنامه هستهای ایران است.
از هفته گذشته رسانههای غربی گمانهزنیها را درباره تازهترین گزارش یوكیا آمانو، مدیركل آژانس بینالمللی انرژی اتمی درباره برنامه هستهای ایران مطرح كردهاند كه همگی حكایت از تفاوت لحن و بیان و محتوای این گزارش نسبت به قبل دارد؛ تفاوتی كه ممكن است با توسل به ادعای ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران، در ادامه سناریو طرح ترور سفیر عربستان جایگاه تهران را در صدر اخبار جهان حفظ كند؛ موضوعی كه مورد توجه مقامات آمریكایی نیز قرار گرفته است.
در همین حال نیویورکتایمز در گزارشی مدعی شد باراک اوباما از بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی درخواست كرده است تا اطلاعات طبقهبندیشدهای را كه مدعی تسلیحاتی بودن اهداف هستهای ایران است، منتشر كنند.
این در حالی است كه جمهوری اسلامی بارها این اتهامات را به شدت تكذیب كرده است. مقامات تهران بارها اعلام كردهاند در برنامههای هستهای اهداف صلحآمیز را دنبال میكنند.
با این حال پنجشنبه گذشته نیز روزنامه فیگارو چاپ فرانسه، مدعی شده بود آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش تازه خود به صراحت به ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران میپردازد.
همچنین روزنامه فرانسوی ادعا كرده بود آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش تازه خود كه شدیدترین و كاملترین گزارش در رابطه با پیشرفت برنامه هستهای جمهوری اسلامی ایران است، اعلام خواهد كرد ایران در تلاش برای دستیابی به بمب اتمی است.
به گزارش روزنامه نیویورکتایمز، در صورتی كه آژانس بینالمللی انرژی اتمی با انتشار عمومی گزارش درخواستی غرب، شامل اطلاعات جدید گردآوریشده در چند ماه اخیر موافقت كند، بار دیگر بحثهایی احیا خواهد شد كه به واسطه وقوع بهار عربی در حاشیه قرار گرفته بود.
این بحثها نیز همان برنامه آمریكا و متحدانش برای مقابله با فعالیتهای هستهای تهدیدآمیز ایران است.
نیویورکتایمز در گزارش خود به نقل از مقامهایی كه نخواست نامی از آنها ذكر كند، مدعی شد كه اطلاعات طبقهبندیشده بازرسان هستهای مستقیما به ساخت سلاح هستهای اشاره ندارد، اما شامل جزییاتی مربوط به فناوریهای لازم برای طراحی و انفجار دستگاههای هستهای است.
چگونگی تبدیل اورانیوم به سوخت بمب، چگونگی شكلدهی به مواد منفجره متعارف به صورت چاشنی برای انفجارهای هستهای و تولید نوترون برای مقاصدی چون ایجاد واكنشهای زنجیرهای، اندازهگیری امواج انفجاری و ساخت مخروطهای دماغه موشکها دیگر مواردی است كه به گفته این مقامها در اسناد طبقهبندیشده بازرسان آژانس به آنها اشاره شده است و اوباما از آنها خواسته است كه در گزارش آتی به صراحت به آنها اشاره كنند.
این روزنامه ادعا كرده است آمریكا موضوع افزودن بر فشار بر آژانس بینالمللی انرژی اتمی را پیش از مطرح شدن اتهام «توطئه ترور سفیر عربستان» نیز بررسی میكرد، اما اكنون به صورت تمامعیار درخواست خود را برای انتشار این اطلاعات حساس دنبال میكند.
تامی ویتور، سخنگوی شورای امنیت آمریكا اخیرا اعلام كرده است ایالات متحده بر این باور است كه انتشار گزارش آژانس میتواند به درک جامعه بینالمللی در مورد فعالیتهای هستهای ایران و تصمیمگیری در مورد آن كمک كند، چراكه گفته میشود در این گزارش دلایل ابراز نگرانی آمانو در مورد فعالیتهای هستهای ایران مطرح شده است.
پیش از این نیز یوكیا آمانو، مدیر كل آژانس بینالمللی انرژی اتمی در ماه سپتامبر در مورد ابعاد احتمالی برنامه هستهای ایران ابراز نگرانی كرد و مدعی شده بود بهزودی اطلاعاتی را منتشر خواهد كرد كه منابع نگرانی او را فاش میكند. اما مقامات نزدیک به این مدیركل محافظهكار اعلام كردهاند وی از این موضوع كه در صورت منتشر شدن گزارش بازرسانش از ایران اخراج شوند، ابراز نگرانی میكند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی از خردادماه سالجاری مدعی ابعاد احتمالی نظامی برنامه هستهای ایران شده است؛ موضوعی كه مبنای اختلاف تهران - آژانس شده است.
به گزارش نیویورکتایمز، دولت اوباما از زمان روی كار آمدن تاكنون شواهدی را در مورد دلایل نگرانی خود در مورد فعالیتهای هستهای ایران منتشر نكرده است تا از ادعاهایش در مورد تسلیحاتی بودن فعالیتهای هستهای ایران پشتیبانی كند، اما در این خصوص به تفصیل با متحدانش گفتوگو كرده است. یكی از دلایل خودداری آمریكا از انتشار شواهد، ناكامی ایالات متحده در ممانعت از انتشار گزارشهای مستندی است كه وجود تسلیحات كشتار جمعی در عراق را تایید میكرد و همین امر بهانهای برای حمله به عراق شد. اما از آن پس این شواهد مورد تردید قرار گرفت. با این وجود تاكید علنی و پافشاری مقامات آمریكایی در مورد دست داشتن ایران در طرح ترور سفیر عربستان نشاندهنده عمق تردیدها در مورد ایران است.