آفتابنیوز : آفتاب: آیت الله العظمی موسوی اردبیلی با ابراز تاسف از اینکه امروزه انواع خشونت علیه کودکان، به ویژه دختران، در مناطق مختلف جهان اِعمال میشود و کودکآزاری به عنوان واقعیّتی تلخ از گذشتههای دور تا روزگار معاصر وجود داشته و دارد؛ خواستار تلاش رهبران دینی جهان برای مقابله با خشونت علیه کودکان شد و تصریح کرد: برای مقابله با بحران خشونت علیه کودکان، همه دست اندرکاران، از جمله علمای مذاهب و مبلّغان دینی، هم باید روشهای تربیتی عاری از خشونت را برای والدین و سایر سرپرستان کودکان بویژه در محیط های آموزشی تبیین نمایند و هم باید برای توقف ترویج خشونت علیه کودکان و اعمال خشونت از سوی خود کودکان و نوجوانان علیه همدیگر در رسانههای گروهی و فضاهای مرتبط، کوشش نمایند.
این مرجع تقلید در بخشی از پیام خود آورده است: احساس مسؤولیّت عمیق رهبران دینی در برابر آحاد افراد، که ناشی از ایمان به آموزههای مذهبی، از جمله احترام به انسانها به عنوان برترین آفریدة مورد تکریم پروردگار است، سبب شده آنان نیز به حضور در فعالیّتهای خیرخواهانة اجتماعی علاقمند باشند. رهبران راستین مذهبی که افرادی قابل اعتماد و محبوب در جوامع خود هستند و به عنوان الگو شناخته میشوند، میتوانند، و وظیفه دارند در اصلاح نگرشها و جلب توجّهها وجذب کمکها به سود افراد ناتوان و نیازمندِ حمایت و یاری، مسؤولیتی خطیر برعهده گیرند.
به گزارش مرکز خبر حوزه، متن کامل پیام آیتالله موسوی اردبیلی که صبح امروز در افتتاحیه همایش دو روزه «نقش ادیان و رهبران دینی در مقابله با خشونت علیه کودکان» قرائت شد، بدین شرح است:
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین وصلی الله علی محمد و اله الطاهرین
به نام پروردگاری که برای تکریم فرزندان آدمیان آنان را هدیه و هبة خود به مردم نامید و در قرآن کریم فرمود: لِّلَّـهِ مُلْکُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ یَخْلُقُ مَا یَشَاءُ یَهَبُ لِمَن یَشَاءُ إِنَاثًا وَیَهَبُ لِمَن یَشَاءُ الذُّکُورَ(۴۹/ شوری)
و برای یادآوری مسوولیّت مومنان در تربیت کودکان و وابستگان، این گونه فرمود: یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا قُوا أَنفُسَکُمْ وَأَهْلِیکُمْ نَارًا وَقُودُهَا النَّاسُ وَالْحِجَارَةُ … (۶/ تحریم)
و برای نشان دادن نقش ملاطفت به همراه مراقبت در محیط خانواده و اجتماع، در رهایی از کیفر و مجازات روز جزا این گفتگوی متقیان در جنّات النعیم را نقل نمود که: وَأَقْبَلَ بَعْضُهُمْ عَلَى بَعْضٍ یَتَسَاءَلُونَ قَالُوا إِنَّا کُنَّا قَبْلُ فِی أَهْلِنَا مُشْفِقِینَ فَمَنَّ اللَّـهُ عَلَیْنَا وَ وَقَانَا عَذَابَ السَّمُومِ (۲۵-۲۷/ طور)
سلام و تحیّات بی پایان برهمة انبیا و اولیا، و جملة صلحا و شهدا،
و درود بر شما علمای ادیان الهی و محققّان گرامی که با نیّات خیر در این اجلاس شرکت فرموده اید، و عزم آن دارید با استعانت از حضرت احدیّت و از رهگذار همفکری و مشورت، برای مشکلات کودکان و نوجوانان چاره جویی کنید؛
من عقیده دارم این تلاش شما از مصادیق جهاد در راه خداوند و احسان است و ان شاء الله موجب اجرِ الهی، هدایت و امدادِ حضرت باری خواهد بود؛ این وعده تخلّف ناپذیر پروردگاری است که: وَالَّذِینَ جَاهَدُوا فِینَا لَنَهْدِیَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّـهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِینَ (۶۹/ عنکبوت)
خواهران و برادران گرامی! در برههای از تاریخ معاصر به دلایلی، مانند بیم از منازعات مذهبی که ریشه در برخی وقایع تاریخی داشت و نیز تحت تأثیر برخی مکاتب که با مذاهب رابطة سازندهای نداشتند، نقش مذاهب و پیشوایان دینی در فعالیّتها و مناسبات جهانی مطرح نمیشد؛ امّا هرچه جامعة بشری از سالهای پُرتنش پس از دو جنگ ویرانگر جهانی و جنگ سرد که آکنده از بدبینیها بود فاصله گرفت، به این واقعیّت آشکار، بیشتر توجّه کرد که نادیده گرفتن آموزههای ادیان و کارکردهای اجتماعی رهبران مذهبی، بمثابة از دست دادن سرمایهای بزرگ و نادیده انگاشتن توانی ارزنده برای پیشبرد اهداف متعالی انسانی است؛ لذا از دو دهه گذشته بدینسو، فعّالان سیاسی و اجتماعی، برای حل معضلات جهانی و پیشبرد برنامههای توسعهای، افزون بر استفاده از سایر ظرفیّتها، به تبادل نظر با رهبران دینی و جلب همکاری و حمایت آنها، به عنوان عاملی تعیینکننده توجّه کردهاند.
احساس مسؤولیّت عمیق رهبران دینی در برابر آحاد افراد، که ناشی از ایمان به آموزههای مذهبی، از جمله احترام به انسانها به عنوان برترین آفریدة مورد تکریم پروردگار است، سبب شده آنان نیز به حضور در فعالیّتهای خیرخواهانة اجتماعی علاقمند باشند. رهبران راستین مذهبی که افرادی قابل اعتماد و محبوب در جوامع خود هستند و به عنوان الگو شناخته میشوند، میتوانند، و وظیفه دارند در اصلاح نگرشها و جلب توجّهها وجذب کمکها به سود افراد ناتوان و نیازمندِ حمایت و یاری، مسؤولیتی خطیر برعهده گیرند.
کودکان و نوجوانان از گروههایی هستند که باید برای رفع نیازهای مادی و معنوی آنان تلاش مضاعف نمود. از فوریترین و اساسیترین نیازهای آنان، برخورداری از رشد و تربیت در محیطی امن و سرشار از ملاطفت، و فضایی سالم و عاری از صعوبت، و عرصهای مبرّی و منزّه از خشونت است.
افسوس که امروزه انواع خشونت علیه کودکان، بویژه دختران، در مناطق مختلف جهان اِعمال میشود و کودک آزاری به عنوان واقعیّتی تلخ از گذشتههای دور تا روزگار معاصر وجود داشته و دارد.
در سالهای اخیر به همّت جمعی از خیرخواهان و نیکاندیشان، نهضتی برای مقابله با این وضعیّت شروع شده است. مساعدت علمای ربّانی و رهبران متعهد مذهبی، که همه جا، از جمله در جهان اسلام از نفوذ معنوی و تأثیرگذاری وسیعی برخوردارند، در رسیدگی به نیازهای کودکان و تضمین حقوق آنان، به معنای کمک به تأمین سعادتِ بخش وسیعی از جمعیّت جهان است. اقدام علمای مذاهب در مقابله با عادات و رسوم زیانبار برای جسم و روان کودکان و تلاش پیشوایان دینی در ارشاد پیروان خود به شناسایی و احترام به حقوق، رشد و تربیت کودکان و تأکید بر استفاده از روشهای تربیتی عاری از خشونت، بهجای برخی شیوههای ناپسند و موهن، نه تنها در زندگی فعلی و آیندة انبوهی از انسانها مؤثر است، بلکه تا حد زیادی تعیین کننده موفقیّت کلّی جامعة بشری در مبارزه با جهل و فقر، نیل به توسعة پایدار انسانی، و ارتقای صلح و امنیّت جهانی میباشد.
ناگفته آشکار است هر فرد یا گروهی که برای حمایت و بهبود شرایط زندگی کودکان و نوجوانان بکوشد، در واقع توانسته است بهسود بخش عظیمی از انسانها قیام و اقدام کند. ورود و تلاش هر رهبر مذهبی در این حوزه ها، وی را با روحانیون پاکنهاد و نیک اندیشی در سراسر گیتی، از جمله جهان اسلام همراه خواهد کرد که از نفوذ معنویشان برای حفظ حرمت و کرامت بشری، نفی خشونت، و ایجاد محیطی آکنده از صلح و دوستی (که زمینه ساز رشد همة کمالات انسانی، از جمله پرستش آگاهانة خداوند از سوی مردمان است) استفاده میکنند. و این موعظة الهی است که برای جلب خیرات و اقامة فرامین او، هر کس، باید با دیگران یا به تنهایی دست به اقدام زند: قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُم بِوَاحِدَةٍ أَن تَقُومُوا لِلَّـهِ مَثْنَى وَفُرَادَى ….(۴۶/ سبأ). و صد البتّه اقدامات هماهنگ و منظم، نتیجه بخشتر و سودمندتر است که تعاونوا علی البر و التقوی و ید الله مع الجماعه.
برای مقابله با بحران خشونت علیه کودکان، همة دست اندرکاران، از جمله علمای مذاهب و مبلّغان دینی، هم باید روشهای تربیتی عاری از خشونت را برای والدین و سایر سرپرستان کودکان بویژه در محیط های آموزشی تبیین نمایند و هم باید برای توقف ترویج خشونت علیه کودکان و اعمال خشونت از سوی خود کودکان و نوجوانان علیه همدیگر در رسانههای گروهی و فضاهای مرتبط، کوشش نمایند.
خواهران و برادران گرامی! ما باید با حکمت و موعظة حسنه، همگان را دعوت کنیم از هر کردار و رفتار و گفتاری که به ترویج خشونت میانجامد و یا خشونت را در نظر کودکان و نوجوانان، امری عادی جلوه میدهد، و آنان را به تکرار چنین رفتارهایی، بویژه نسبت به گروه همسالان و خردتران ترغیب میکند، خودداری نمایند. ما به عنوان مبلغان و خادمان ادیان الهی وظیفه داریم با الهام از معارف و مواعظ و حکمت-های دینی خود، مخاطبانمان را به صدق،عدالت، صلح و صلاح دعوت کنیم.
خداوندا ما را یاری ده احکام و رهنمودهای تو را نیک دریابیم، اوامر تو را انجام دهیم و از نواهی تو اجتناب ورزیم.
پروردگارا ما را مدد فرما مبلّغان پیامهای سعادت آفرین تو به افراد حقیقتجو و هدایت طلب باشیم.
در پایان، دستِ نیاز بهسوی پروردگارِ بینیاز فراز میآوریم و تمنّای ابراهیمِ خلیل علیه السلام از ربِّ جلیل را باز میخوانیم:
رَبِّ اجْعَلْنِی مُقِیمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّیَّتِی رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ. رَبَّنَا اغْفِرْلِی وَلِوَالِدَیَّ وَلِلْمُؤْمِنِینَ یَوْمَ یَقُومُ الْحِسَابُ (۴۰-۴۱/ ابراهیم)
رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَاجِنَا وَذُرِّیَّاتِنَا قُرَّةَ أَعْیُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِینَ إِمَامًا (۷۴/ فرقان)
وَآخِرُدَعْوَانا أَنِ الْحَمْدُ لِلَّـهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ و السّلامُ علیکم و رحمة اللهِ و برکاته
عبدالکریم موسوی اردبیلی
ذیقعدة الحرام ۱۴۲۳ هجری قمری، شهر مقدس قم