آفتابنیوز : اين در حالي است كه مقامات آمريكايي، جلسات مشتركي با مقامات كره شمالي و نمايندگان چهار كشور ديگر در مذاكرات شش جانبه داشته اند اما نتايج موثري به دست نيامده و اين جريان، از هشت ماه پيش همچنان ادامه يافته است. كاخ سفيد اعلام كرده كه قصد دارد اين مذاكرات را ادامه دهد اما انجام چنين مذاكراتي را با ايران رد كرده است زيرا مدعي است حكومت ايران، «مشروعيت لازم» را در اين خصوص ندارد.
البرادعي ضمن انتقاد از اين موضع مي گويد: «فكر نمي كنم مذاكره با يك كشور، نشانه اي از مشروعيت يا عدم مشروعيت آن باشد. آنها با كره شمالي مذاكره كردند، اما اين مسأله لزوماً به رژيم كره شمالي مشروعيت نبخشيده است.»
مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي همچنين از فرانسه، انگليس و آلمان براي مذاكره با ايران تشكر كرده و مي افزايد: «اگر در سطح كلي به ايران بنگريم، غني سازي در ايران انجام نمي شود و اين بسيار رضايت بخش است. اميدوارم تا رسيدن به توافق لازم اين روند ادامه يابد.»
اين ديپلمات 60 ساله مصري از زمان پيش از حمله به عراق و با انتقاد از اطلاعات آمريكا درمورد تسليحات عراق در مارس 2003 ميلادي، دولت بوش را به چالش خوانده بود.
مواضع محتاطانه او در مورد ايران، موجب شده كه برخي مقامات آمريكايي مدعي شوند او به جاي مقابله با فعاليت هاي هسته اي ايران، خواهان مقابله با سياست هاي آمريكاست. اكنون هم آمريكا فشار زيادي را بر او وارد مي كند تا در پايان دومين دوره مديركلي آژانس در تابستان آينده اين پست را ترك كند.
اما اكثر كشورهاي عضو شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي، مواضع البرادعي در مورد مسائل هسته اي ايران را بسيار موثر خوانده و خواهان حضور او در دوره سوم مديركلي آژانس نيز هستند.
عليرغم وجود تنش ها بين واشنگتن و آژانس، البرادعي مي گويد: روابط حرفه اي اش با مقامات آمريكايي خوب بوده است: «اميدوارم در هر صورت بتوانيم به همكاري خود ادامه دهيم.»
در جريان تحقيقات دو ساله ايران، بازرسان آژانس بين المللي انرژي اتمي برنامه هسته اي 18 ساله ايران را مورد بررسي قرار دادند و در برخي موارد، ايران را به دليل عدم ارائه گزارش به آژانس مورد انتقاد قرار دادند.
گزارش اخير البرادعي در مورد اين تحقيقات حاكي از پيشرفت قابل توجه همكاري ايران و حل و فصل بسياري از موارد موجود بود. اين تحقيقات همچنان ادامه دارد و بازرسان آژانس، مشغول بررسي نمونه هايي هستند كه از برخي مكان هاي هسته اي ايران گرفته شده است.
مديركل آژانس انرژي اتمي در عين حال مي گويد: در شش ماه گذشته، اطلاعات جديد زيادي به دست نيامده است: «در مورد ايران، پيشرفت اطلاعاتي چنداني صورت نگرفته كه شايد ناشي از بازرسي هاي ما باشد و شايد هم مشكل اطلاعاتي باشد.» مقامات آمريكايي در مواجهه با اين اظهارات تنها تأكيد كرده اند كه اين تحقيقات هنوز ناقص هستند.
البرادعي همچنين به اظهارنظرهاي مقامات فرانسه، آلمان و انگليس اشاره كرده و مي گويد: تنها راه خاتمه اين بحران و مقابله با تنش ها، آن است كه دولت بوش در مذاكرات ايران و اروپا مشاركت كند: «فكر نمي كنم مسأله ايران بدون حضور آمريكا در كنار اروپا قابل حل باشد.»
يك مقام دولت بوش نيز گفته است: «ما از لحاظ ديپلماتيك، بسيار فعال بوده ايم و با آژانس در مورد ايران و كره شمالي همكاري كرده ايم. مشخص است كه اين دو كشور بايد مواضع آژانس را بسيار جدي تلقي كنند و براي رسيدن به هدف مطلوب تلاش كنند.»
اين مقام مسئول ادعا كرده است كه گزارش هاي آژانس حاكي از وجود يك «الگوي ثابت» در برنامه هاي هسته اي ايران است كه به سمت ساخت تسليحات هسته اي متمايل است اما يك شبه انجام نشده است.
البرادعي در عين حال، به موضوع توافق جامع غرب با ايران در مورد مسائل هسته اي، امنيت منطقه اي و تروريسم اشاره كرده و گفته: طبق اظهارات ديپلمات هاي اروپايي، در صورت مشاركت آمريكا در مذاكرات، تهران هم جدي تر وارد عمل خواهد شد.
در چهار سال گذشته، البرادعي و بازرسانش به بررسي برنامه هاي هسته اي عراق، ايران، كره شمالي، ليبي و پاكستان مشغول بوده اند. البرادعي مي گويد: از ميان اين كشورها، كره شمالي، «بزرگترين چالش امنيتي» در مقابل جهان است: «من در مورد مذاكره با كره شمالي بسيار نگران هستم. مذاكرات شش جانبه واقعاً به جايي نرسيد.»
در آخرين جلسه اين مذاكرات، آمريكا اعلام كرده بود از پيشنهاد كره جنوبي و ژاپن براي تأمين انرژي لازم پيونگ يانگ در مقابل صرف نظر از برنامه هاي هسته اي اين رژيم استقبال مي كند. اما به هر حال، واشنگتن مي گويد: تنها زماني به مذاكره مستقيم با كره شمالي روي خواهد آورد كه اطلاعات موجود، حاكي از كنار گذاشتن برنامه هاي هسته اي از سوي پيونگ يانگ باشد.
كره شمالي رسماً به اين پيشنهادات پاسخ نداده است اما در دو سال گذشته سعي كرده در مقابل توقف اين برنامه ها، منافع مورد توجه خود را نيز به وسيله آمريكا تأمين كند.
البرادعي همچنين مي گويد آژانس هيچ مدركي براي اثبات ادعاي كره شمالي مبني بر در اختيار داشتن سلاح هسته اي ندارد زيرا از سال 2002 ميلادي، بازرسان آژانس از كره شمالي اخراج شده اند.
مديركل آژانس انرژي اتمي در عين حال ادعاي كره شمالي را نشانه اي از حالت نااميدي رژيم اين كشور مي داند: «اين تنها برگ موجود در دست آنهاست و مي خواهند تا آخرين لحظه هم از آن استفاده كنند.»
وي همچنين خواهان اتخاذ استراتژي موثري شد كه بتواند كره شمالي را به پذيرش مجدد بازرسان آژانس در اين كشور، ترغيب كند و این «هرچه زودتر باشد بهتر است».
چگونه کشور پر روییست این امریکا که میگوید گفتگو با ایران برژیم
مشروعیت میدهد!!!؟؟همین بوش نبود سناتور دول و سناتور هاچسون
را در زلزله بم میخواست روانه ایران کند ولی امیر اصفی مودبانه رد کرد
که حالا فرصت مناسبی نیست؟؟