آفتاب: ۲۰۱۱ وقایع بسیاری را در خود جای داد که از مهمترین آنها میتوان به شعلهور شدن جرقههای بهارعربی، سقوط دیکتاتورهای مصر، لیبی و تونس، کشته شدن معمر قذافی و بن لادن، بحران بازارهای مالی اروپا و آمریکا و در پی آن تغییر در ساختار دولتهایی همچون یونان و ایتالیا و نیز پیدایش جنبشهای ضد سرمایهداری در سراسر جهان غرب، مرگ سیاستمداران صاحبنامی از جمله اولین رئیسجمهوری چک و رهبر کره شمالی، رسواییهای جنسی سران عرصه سیاست از جمله رئیس سابق صندوق بینالمللی پول و نیز درخواست عضویت فلسطین در سازمان ملل اشاره کرد و از این حیث ۲۰۱۱ به یکی از منحصر به فردترین سالها در عرصه جهانی تبدیل شد.
پایگاه اینترنتی "اطلس اخبار جهان" جدول زمانی وقایع سیاسی سال ۲۰۱۱ را منتشر کرده است که در ادامه به برخی از مهمترین آنها اشاره میشود:
رویدادهای مهم جهان سیاست در ژانویه ۲۰۱۱
اول ژانویه: "دیلما روسف" مراسم تحلیف خود را به عنوان اولین رئیسجمهوری زن برزیل به جای آورد و سکان هدایت بزرگترین کشور آمریکای لاتین را به دست گرفت. "روسف" به عنوان سیوششمین رئیسجمهوری برزیل جانشین "لوئیز ایناسیو لولا داسیلوا" شد.
هشتم ژانویه: "گابریله گیفوردس"، عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا در حمله فرد مسلحی در منطقه "تاکسون" ایالت آریزونای آمریکا بر اثر اصابت گلوله به سرش زخمی شد و در شرایط بحرانی قرار گرفت. در این حمله شش تن دیگر از جمله یک قاضی فدرال و یک کودک ۹ ساله کشته شدند. "گیفوردس" ۴۰ ساله اولین زن یهودی بود که از ایالت آریزونا در سال ۲۰۰۶ وارد کنگره آمریکا شد. وی پیشتر با "مارک نلی" یک فضا نورد ناسا ازدواج کرده بود.
۱۲ ژانویه: دولت "اتحاد" لبنان با استعفای یازدهمین وزیر کابینه فاقد مشروعیت شد و عملا دولت "سعد الحریری"، نخست وزیر لبنان سقوط کرد. وزرای مخالف پس از نشست خود در منزل "میشل عون"، رهبر مارونیهای لبنان و رییس جریان ملی آزاد این کشور، دلیل استعفای خود را تسلیم پذیری "الحریری" در برابر اعمال فشارهای خارجی به ویژه اعمال فشارهای آمریکا اعلام کرده و از "میشل سلیمان"، رییس جمهوری لبنان خواستند تا در جهت تشکیل دولت جدید اقدام کند. پس از آن "نجیب میقاتی" به عنوان نخست وزیر جدید تعیین شد.
۱۴ ژانویه: در پی اعتراضهای گسترده مردمی، "زین العابدین بن علی"، رئیسجمهوری تونس از این کشور گریخت و "راشد الغنوشی" به عنوان رئیس جمهوری موقت منصوب شد. "بن علی" پس از ۲۳ سال حکومت به عربستان سعودی گریخت.
۱۷ ژانویه: مردی ۵۰ ساله خود را در مقابل پارلمان مصر به آتش کشید. این اقدام تقلیدی از خودسوزی "محمد البوعزیزی"، جوان تونسی بود که حرکت وی سرآغازی شد برای سرنگونی دیکتاتور تونس و نیز حرکتهای مردمی علیه حکومتهای خودکامه در جهان عرب.
۲۷ ژانویه: موج اعتراضهای مردم خواهان دموکراسی در یمن به اوج خود رسید و مردم کنارهگیری "علی عبدالله صالح"، رئیس جمهوری این کشور را خواستار شدند. پس از ادامه اعتراضها، وی با امضای طرح شورای همکاری خلیج فارس، اختیارات خود را به معاونش "عبد ربه منصور هادی" واگذار کرد.
۳۰ ژانویه: ۹۹ درصد از مردم جنوب سودان به جدایی این کشور از شمال رای مثبت دادند و کشور "سودان جنوبی" رسما تایید شد. جدایی جنوب سودان از کل کشور سودان، پس از چند دهه جنگ داخلی با برگزاری همهپرسی انجام شد و "سالوا کر" به عنوان رئیس جمهوری جنوب سودان تعیین شد.
رویدادهای مهم جهان سیاست در فوریه ۲۰۱۱
اول فوریه: "ملک عبدالله دوم"، پادشاه اردن دولت این کشور را منحل اعلام کرد و پس از انجام برخی اصلاحات، "عون الخصاونة" را به عنوان نخست وزیر جدید منصوب کرد.
۱۱ فوریه: حسنی مبارک، رئیسجمهوری مصر پس از حدود سه دهه از سمت خود کنارهگیری کرد و دولت را به ارتش این کشور واگذار کرد و آنها نیز شورای عالی نیروهای مسلح مصر را مسوول اداره کردن امور داخلی این کشور تا زمان انتخاب یک دولت غیر نظامی کردند و این شورا در ۱۳ فوریه پارلمان مصر را منحل اعلام کرد.
۱۴ فوریه: سه روز پس از سقوط حسنی مبارک، یک فراخوان اینترنتی در لیبی خواستار برگزاری تظاهراتی در اعتراض به حکومت ۴۰ ساله معمر قذافی، رهبر لیبی شد و در ۱۵ فوریه معترضان در طرابلس، پایتخت لیبی تجمع کردند و به این ترتیب موج اعتراضات در این کشور آفریقایی گسترده شد.
۱۷ فوریه: حرکت گسترده مردمی در شهر بنغازی و شهرهای شرقی لیبی آغاز شد و این روز به عنوان روز آغاز انقلاب نامگذاری شده است و ۵ مارس ۲۰۱۱ شورای ملی انتقالی لیبی به ریاست "مصطفی عبدالجلیل" و با مشارکت نمایندگان مناطق مختلف تاسیس شد.
۲۰ فوریه: ادامه درگیری معترضان لیبیایی و کشته شدن بیش از ۲۱۹ تن که این روز به نام "روز قتلعام" نام گرفت و پس از آن بنغازی، دومین شهر بزرگ لیبی با تلاش انقلابیون تحت کنترل آنها درآمد.
۲۱ فوریه: سیفالاسلام قذافی، پسر معمر قذافی با حضور در تلویزیون رسمی این کشور نسبت به وقوع جنگ داخلی به انقلابیون هشدار داد و معمر قذافی نیز در سخنرانی تلویزیونی خود بار دیگر برای حضور در قدرت تاکید کرد.
۲۶ فوریه: شورای امنیت سازمان ملل طرح تحریم لیبی را علیه رژیم معمر قذافی تصویب کرد.
رویدادهای مهم جهان سیاست در مارس ۲۰۱۱
۱۱ مارس: نیروگاه هستهای فوکوشیما در ژاپن در پی وقوع زلزله ۸٫۹ ریشتری و نیز سونامیای که پس از آن روی داد، از مدار خارج شد و با گسترش تشعشات رادیواکتیو در منطقه فاجعهای گستردهتر از وقوع زلزله رخ داد که مقامات ژاپنی برآورد کردهاند ۴۰ سال طول میکشد تا تاثیرات مخرب انفجار این نیروگاه هستهای برطرف شود.
۱۷ مارس: شورای امنیت سازمان ملل، طرح "منطقه پرواز ممنوع" را بر فراز لیبی تایید کرد. شورای امنیت اعلام کرد، این اقدام در راستای دفاع از غیرنظامیان لیبیایی صورت گرفته است و برای تحقق این امر تمامی اقدامات لازم از جمله حمله نظامی به گردانهای وابسته به معمر قذافی، دیکتاتور لیبی نیز دور از ذهن نخواهد بود.
۳۱ مارس: کمپین نظامی ائتلاف ناتو در لیبی، با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل با هدف دفاع از غیرنظامیان این کشور در برابر حملات نیروهای وفادار به معمر قذافی آغاز شد.
رویدادهای مهم جهان سیاست در آوریل ۲۰۱۱
چهارم آوریل: "میشل مارتلی" ۵۰ ساله که پیش از این به عنوان خوانندهی پاپ در هائیتی فعالیت میکرد، به صورت رسمی به عنوان پیروز انتخابات ریاستجمهوری این کشور اعلام شد.
۱۰ آوریل: قانون منع استفاده از برقع در فرانسه اجرایی شد و زنانی که با آن مخالفت کنند، مجبور به پرداخت جریمه ۱۵۰ یورویی (۲۱۶ دلار) هستند. این اقدام با واکنش از سوی گروههای مسلمان و گروههای حقوق بشری که خواستار آزادی ادیان هستند، مواجه شد.
۱۱ آوریل: بحران چهار ماهه سیاسی در ساحلعاج سرانجام با دستگیری "لوران باگبو" به پایان رسید. "باگبو"، رئیسجمهوری خودخوانده ساحلعاج توسط نیروهای "الحسن واتارا"، پیروز انتخابات ریاست جمهوری این کشور دستگیر شد. بیش از یک میلیون غیر نظامی به دلیل تشدید خشونتها و بحران سیاسی در ساحلعاج پس از انتخابات نوامبر ۲۰۱۰ خانههای خود را ترک کرده بودند و شمار زیادی نیز طی درگیریها میان دو طرف رقیب در ساحلعاج کشته شدند.
۱۳ آوریل: حکم بازداشت حسنی مبارک، به اتهام کشتار معترضان، سوءاستفاده از قدرت و نیز فساد مالی از سوی دادستانی کل این کشور صادر شد.
۱۷ آوریل: "گودلاک جاتان" برای یک دوره دیگر رئیس جمهوری نیجریه شد. وی که چهاردهمین رئیس جمهوری نیجریه و یک مسیحی است، نخستین فردی است که از منطقه نفت خیز دلتای نیجر واقع در جنوب نیجریه، برای دومین بار به این مقام دست یافته است.
۲۹ آوریل: شاهزاده "ویلیام" و "کاترین میدلتون"، طبق برنامهریزیهای انجام شده در کلیسای "وستمینستر" لندن ازدواج کردند. شاهزاده "ویلیام آرتور فیلیپ لوییزِ ولز"، بزرگترین فرزند شاهزاده "چارلز" و نوه ارشد "ملکه الیزابت دوم" و شاهزاده "فیلیپ" و دومین وارث تاجوتخت میباشد. ازدواج شاهزاده "ویلیام" و نامزدش در حالی برگزار شد که "کاترین میدلتون" به طبقه اشرافی انگلیس تعلق ندارد.
رویدادهای مهم جهان سیاست در مه ۲۰۱۱
دوم مه:
-"استفن هارپر" و حزب محافظهکار وی پیروز انتخابات پارلمانی کانادا شدند. بدین ترتیب ۱۳ سال حکومت لیبرالها پایان یافت و پس از اعتراف "پُل مارتین"، نخست وزیر کانادا به قبول شکست حزب لیبرالش در انتخابات پارلمانی، پیروزی حزب محافظهکار به رهبری "استفن هارپر" محرز شد.
- "اسامه بن لادن"، رهبر القاعده در حملهای که از سوی پاکستان محکوم شد، توسط کماندوهای آمریکایی در منزلش واقع در "ابیتآباد" پاکستان کشته شد. "بن لادن" به عنوان اصلیترین تروریست تحت تعقیب برای حدود یک دهه مطرح بود و از دیدگاه بسیاری طراح اصلی حملات یازدهم سپتامبر سال ۲۰۰۱ آمریکا محسوب میشد. جسد وی ساعاتی پس از مرگ، به دریا انداخته شد. این حمله از سوی پاکستان محکوم شد.
۱۴ مه: "دومینیک استروس-کان"، رئیس صندوق بین المللی پول و رقیب اصلی "نیکولا سارکوزی" در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۱۲ فرانسه، به جرم تجاوز جنسی در فرودگاه "جان اف کندی" نیویورک دستگیر و به بازداشتگاه برده شد. این کاندیدای جناح چپ فرانسه متهم شد که به یک زن نظافتچی در هتل "سافیتل" در نزدیکی میدان "تایمز" نیویورک تجاوز کرده است.
۲۹ مه: "راتکو ملادیچ"، جنایتکار جنگی یوگسلاوی سابق بازداشت شد. وی سازماندهنده کشتار صربرنیتسا بود و اقدامات او به قیمت جان هفت تا ۸ مرد مسلمان بوسنی در سال ۱۹۹۵ تمام شد. "ملادیچ" از فرماندهان اصلی صربها بود که نامش در صدر فهرست افراد تحت تعقیب مظنون به ارتکاب جرایم جنگی قرار داشت. وی برای رسیدگی به اتهاماتش به دادگاه لاهه منتقل شده است.
رویدادهای مهم جهان سیاست در ژوئن ۲۰۱۱
هفتم ژوئن: "علی عبدالله صالح"، رئیسجمهوری یمن در جریان حمله به کاخ ریاست جمهوری یمن در صنعاء، به همراه تعدادی از مسئولان بلندپایه این کشور زخمی شد و برای درمان به عربستان سعودی رفت. در این حمله هفت نظامی نیز کشته شدند.
۲۰ ژوئن: دادگاه رسیدگی به جرائم "زین العابدین بن علی"، رئیس جمهوری سابق تونس آغاز شد و پرونده وی در دادگاه نظامی و دادگاه مدنی این کشور مورد بررسی قرار گرفت. وی بطور غیابی در تونس به جرم سوءاستفاده از اموال دولتی محاکمه شد.
۲۷ ژوئن: دادگاه کیفری بینالمللی، حکم بازداشت معمر قذافی را به جرم انجام جرایم جنگی، سوءاستفاده از اموال دولتی و کشتن غیرنظامیان صادر کرد.
۲۸ ژوئن: "کریستین لاگارد"، وزیر صنعت، دارایی و محیط زیست فرانسه به عنوان رئیس جدید صندوق بینالمللی پول انتخاب شد. انتصاب وی پس از استعفای "دومینیک استروس-کان" به اتهام جرایم جنسی انجام شد و این در حالی بود او تمامی اتهامها در رابطه با جرایم جنسی را رد کرده و مرتبا اظهار بیگناهی میکرد.
رویدادهای مهم جهان سیاست در ژوئیه ۲۰۱۱
سوم ژوئیه: "یینگلاک شیناواترا"، پیروز انتخابات پارلمانی تایلند، پس از تائید رسمی از سوی "بهومیبول آدولیادج"، پادشاه ۸۳ ساله این کشور به عنوان نخست وزیر جدید منصوب شد. "یینگلاک" ۴۴ ساله، خواهر کوچکتر "تاکسین شیناواترا"، نخستوزیر سابق تایلند بین سالهای ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۶ میباشد. "تاکسین" برای فرار از دو سال حبس خود به جرم سوءاستفاده از قدرت، در حال حاضر در دوبی و در خودتبعیدی به سر میبرد.
هفتم ژوئیه: آخرین نسخه از پرفروشترین روزنامه یکشنبه انگلیس "اخبار جهان" (News Of The World) چاپ و این روزنامه پس از ۱۶۸ سال کار تعطیل شد. این روزنامه پس از به راه افتادن رسوایی مربوط به شنود غیرقانونی تلفن بسته شد. این نشریه متعلق به "روپرت مرداک"، غول رسانهای جهان است که با اقدامات خود قربانیان بسیاری را از میان سیاستمداران، ورزشکاران، هنرمندان، شهروندان عادی و حتی اعضای خانواده خاندان سلطنتی انگلیس گرفت.
۲۳ ژوئیه: "آندرس برینگ بریویک" به عنوان مظنون اصلی در حادثه انفجار در نزدیکی ساختمان دولت نروژ در اسلو و نیز حادثه تیراندازی در یک اردوی شاخه نوجوانان حزب حاکم دستگیر شد. وی به قتل دست کم ۹۲ تن اعتراف کرد. مظنون یکی از مسحیان افراطی راستگراست که گرایشهای نژادپرستانه دارد. این مرد در جزیره "اوتوئیا"، واقع در شمال غرب اسلو، محل حادثه، دستگیر شد و سابقه کیفری نداشته است.
رویدادهای مهم جهان سیاست در اوت ۲۰۱۱
ششم اوت: درگیری و ناآرامیهای خیابانی در انگلیس با کشته شدن مارک دوگان، یک جوان ۲۹ ساله سیاهپوست توسط پلیس این کشور آغاز شد. معترضان انگلیسی در روزهای اول، پیش از هر چیز خواستار بررسی دقیق این مساله بودند اما بی توجهی پلیس انگلیس در این زمینه در کنار دیگر عوامل موجب سرایت درگیریها به سایر شهرهای این کشور شد. درگیریهای انگلیس دستگیر شدن ۱٫۴ تن و خساراتی بالغ بر 100 میلیون پوند را به همراه داشت. دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس علت اصلی درگیری و آشوبهای خیابانی این کشور را تنها جنایاتی "بی علت و مفهوم" و "حرکاتی غارتگرانه" توصیف کرد.
۲۸ اوت: "یوشیهیکو نودا"، وزیر دارایی ژاپن به عنوان ششمین نخست وزیر کشورش طی پنج سال گذشته، جانشین "نائوتو کان" شد. از سال ۲۰۰۶ میلادی، دوران نخست وزیری در ژاپن بیش از یک سال نبوده است اما محبوبیت حزب حاکم دموکراتیک ژاپن به رهبری "کان"، به دنبال اختلافات داخلی با پارلمان این کشور درخصوص بحران مالی جهان و نیز فاجعه ۱۱ مارس که موجب سونامی در ژاپن شد، به شدت کاهش یافت و سرانجام دولت وی سقوط کرد.
۲۹ اوت: وزارت امور خارجه الجزایر اعلام کرد، هانیبال، محمد و عایشه، فرزندان معمر قذافی به همراه "صفیه" همسر وی، وارد این کشور شدهاند. افراد خانواده قذافی از طریق مرز زمینی لیبی با الجزایر توانستند وارد خاک این کشور شوند و به دنبال اعلام این خبر، انقلابیون لیبی با ارسال نامهای خواستار استرداد این افراد و محاکمه آنها در داخل لیبی به جرم سوءاستفاده از اموال دولتی شدند.
رویدادهای مهم جهان سیاست در سپتامبر ۲۰۱۱
دوم سپتامبر: ترکیه اعلام کرد به دلیل عدم عذرخواهی رژیم صهیونیستی، سفیر این رژیم در آنکارا را اخراج کرده و نیز روابط نظامی خود را با تلآویو به حالت تعلیق درآورده است. این اقدام ترکیه به دنبال امتناع تلآویو از عذرخواهی از آنکارا به دلیل حمله به ناوگان آزادی که به کشته شدن شهروندان ترکیهای منجر شد، صورت گرفت.
۱۷ سپتامبر: جنبش "اشغال والاستریت" از پارک "زوکوتی" نیویورک در اعتراض به نظام ضد سرمایهداری آغاز شد و پس از آن اعتراضات ضد سرمایه داری از شرق تا غرب جهان را فرا گرفت و هماکنون با گذشت چندین ماه از آن زمان، همچنان هستههای مرکزی "ناراضیان" از نظام سرمایهداری، در شهرهای مختلف جهان از نیویورک، کانون اولیه اعتراضات، تا شهر سیدنی استرالیا به فعالیتهای اعتراضی و تحصن خویش ادامه میدهند. در جریان درگیری معترضان در شهرهای مختلف جهان با نیروهای امنیتی، شمار بسیاری دستگیر شدهاند.
۲۳ سپتامبر: "محمود عباس"، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین درخواست رسمی برای عضویت کشور فلسطین را به سازمان ملل متحد ارائه کرد. به دنبال این اقدام، کمیته چهارجانبه صلح خاورمیانه خواستار از سرگیری مذاکرات صلح میان فلسطینیان و رژیم صهیونیستی شد. فلسطینیها میخواهند کشور جدید آنها شامل کرانه باختری و غزه باشد و بیتالمقدس شرقی به عنوان پایتخت تعیین شود.
۲۴ سپتامبر: "ولادیمیر پوتین"، نخستوزیر روسیه اعلام کرد، به عنوان کاندیدای حزب "روسیه متحد" در انتخابات ریاستجمهوری این کشور در ماه مارس ۲۰۱۲ شرکت میکند. در صورتی که "پوتین" ۵۹ ساله که از عوامل سابق کا.گ.ب بوده است، موفق به پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری شود، این احتمال وجود دارد که بتواند قدرت را در روسیه تا سال ۲۰۲۴ در دست داشته باشد و این امر عنوان "پرسابقهترین رهبر" این کشور را به وی میدهد.
۲۵ سپتامبر: "ملک عبدالله بن عبدالعزیز"، پادشاه عربستان در نطقی که در مجلس شورای این کشور به مناسبت آغاز پنجمین دوره این مجلس در سال جاری ایراد کرد، با ستایش از مقام زن تصریح کرد که زنان نباید در جامعه به حاشیه رانده شوند و از این پس زنان نیز میتوانند در مجلس شورا و شوراهای شهر در این کشور حضور یابند.
رویدادهای مهم جهان سیاست در اکتبر ۲۰۱۱
۱۱ اکتبر: جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) با تبادل اسیران با اسرائیل، توانست به یک پیروزی تاریخی دست یافته و نخستین مرحله از این تبادل را با حرکت سه کاروان از اسرای فلسطینی به سوی کرانهباختری آغاز کرده و در مقابل "گلعاد شلیط"، سرباز اسراییلی نیز به مقر سازمان اطلاعات مصر در قاهره منتقل شد. در مرحله نخست تبادل اسیران ۴۷۷ اسیر فلسطینی و در دور دوم تبادل اسرا میان رژیم صهیونیستی- حماس، ۵۵۰ اسیر فلسطینی دیگر آزاد شدند.
۲۱ اکتبر: "امیر سلطان بن عبدالعزیز آل سعود"، ولیعهد عربستان سعودی در سن ۸۶ سالگی در بیمارستانی در نیویورک درگذشت و پس از آن "امیر سلمان بن عبدالعزیز" جانشین وی شد. شاهزاده "سلطان بن عبدالعزیز" از دو هفته قبل برای درمان بیماری سرطان به آمریکا منتقل شده بود و پس از مرگ، جسد وی برای خاکسپاری به عربستان منتقل شد. وی پانزدهمین فرزند "ملک عبدالعزیز" و متولد پنجم ژانویه ۱۹۳۱، معاون نخست وزیر، وزیر دفاع و نیروی هوایی و بازرس کل عربستان سعودی بود.
۲۳ اکتبر:
- مقامهای شورای ملی انتقالی لیبی طی مراسمی در شهر بنغازی، آزادی کامل این کشور را از نظام دیکتاتوری معمر قذافی، رسما اعلام کردند. همزمان با این مراسم در بنغازی، جشن و پایکوبی در اکثر شهرهای لیبی برگزار شد. شورای ملی انتقالی وعده داد، ظرف کمتر از یک ماه، دولت انتقالی جدید این کشور را تشکیل دهد و عمر این دولت را نیز هشت ماه اعلام کرد. رییس شورای ملی انتقالی لیبی همچنین تاکید کرد، شریعت اسلامی زیربنای تدوین قانون اساسی جدید خواهد بود.
- "کریستینا فرناندز دی کرچنر"، معروف به زن شیکپوش و مبارز آرژانتین، بار دیگر آرا صندوقهای رای انتخابات ریاستجمهوری آرژانتین را به سوی خود سرازیر کرد و برای یک دوره چهارساله دیگر، سکان هدایت این کشور آمریکای جنوبی را به دست گرفت. "نستور کرچنر"، رئیسجمهوری سابق این کشور که همسر "کریستینا" بود، در سن ۶۰ سالگی بر اثر سکته قلبی درگذشت و شوک بزرگی به وی و جامعه وارد کرد.
۲۴ اکتبر: "رابرت فورد"، سفیر آمریکا در دمشق از این کشور خارج شد و به واشنگتن بازگشت. بازگشت "فورد" به واشنگتن به خاطر ترس از حمله به وی بوده است و او قبل از خروج این موضوع را به اطلاع وزارت امور خارجه سوریه رساند و از این وزارتخانه خواست تا امنیتش را برای خروج از سوریه تامین کند. پس از آن "عماد مصطفی"، سفیر سوریه در واشنگتن نیز برای گفتوگو با رهبران سوری، از واشنگتن به دمشق فراخوانده شد.
۲۵ اکتبر: جسد معمر قذافی، دیکتاتور مخلوع لیبی و معتصم، پسرش در مکانی نامعلوم در لیبی دفن شد. تنها تعدادی از اعضای دولت موقت در مراسم تدفین قذافی و پسرش حضور داشتند و این مراسم بدون حضور اعضای خانواده وی برگزار شد. "ابوبکر یونس جابر"، وزیر دفاع سابق لیبی نیز به همراه آنها در مکانی نامعلوم دفن گردید.
۲۷ اکتبر: کمیسیون مستقل انتخابات تونس، رسما پیروزی جنبش اسلامگرای "النهضة" به رهبری "راشد الغنوشی" را در انتخابات "مجلس مؤسسان" این کشور اعلام کرد. این جنبش توانست ۹۰ کرسی از مجموع ۲۱۷ کرسی "مجلس مؤسسان" را به خود اختصاص دهد.
۲۸ اکتبر: پس از سه قرن و با توافق رهبران ۱۶ کشور عضو جامعه مشترکالمنافع، دختران و پسران پادشاه یا ملکه آینده انگلیس، دارای حق برابر برای وراثت تاجوتخت سلطنت شدند. در اجلاس شهر "پرت" در استرالیا، به اتفاق آراء، به تغییر قانون وراثت سلطنت در انگلیس رای مثبت داده شد و این تغییر بدان معناست که اگر اولین فرزند شاهزاده "ویلیام"، پسر ولیعهد انگلیس و همسرش "کیت"، دختر باشد، او وارث تختوتاج سلطنت خواهد بود، حتی اگر بعدا دارای برادر بشود. قانون ممنوعیت ازدواج ملکه یا پادشاه انگلیس با پیروان کلیسای کاتولیک نیز لغو شد.
۳۱ اکتبر:
- سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی سازمان ملل (یونسکو) که مقر آن در پاریس است و ۱۹۳ عضو دارد، در نشستی عضویت کامل فلسطین را در این سازمان به رای گذاشت که با ۱۰۷ رای موافق در مقابل ۱۴ رای مخالف، این امر تصویب شد. آمریکا که در این رایگیری، رای منفی به طرح فلسطین برای عضویت در یونسکو داد، پیش از این یونسکو را تهدید کرده بود که در صورت تایید عضویت فلسطین، کمکهای خود را به این سازمان که 80 میلیون دلار است، به حالت تعلیق در میآورد.
- ناتو به طور رسمی به ماموریت خود در لیبی پایان داد؛ ماموریتی که از آن به عنوان موفقترین عملیات ناتو یاد شد. عملیات ناتو و حملات هوایی این نیروها نقشی بسزایی در سرنگونی نظام معمر قذافی، دیکتاتور سابق لیبی ایفا کرد. ناتو از تاریخ ۳۱ مارس با قطعنامه ۱۳۷۰ و ۱۳۷۳ شورای امنیت سازمان ملل، عملیات ایجاد "منطقه پرواز ممنوع" و موانع دریایی را در لیبی آغاز کرد و هدف از آن دفاع از شهروندان لیبیایی در مقابل قذافی اعلام شد.
رویدادهای مهم جهان سیاست در نوامبر ۲۰۱۱
دوم نوامبر: براساس حکم دادگاه عالی لندن، "جولیان آسانژ"، موسس سایت افشاگر ویکیلیکس، برای رسیدگی به جرایم خود از جمله تلاش برای تجاوز جنسی، به سوئد مسترد میشود. درخواست استیناف "آسانژ" ۴۰ ساله در این دادگاه پذیرفته نشد و موسس سایت ویکیلیکس که از مدتها پیش به دلیل افشای اسناد محرمانه مورد انتقاد مقامات آمریکاست، اظهار داشت که اگر مجبور شود میتواند همه اسنادی که در اختیار دارد، فاش کند.
۱۰ نوامبر: در پی استعفای "جورج پاپاندرئو"، نخست وزیر پیشین یونان، "لوکاس پاپادموس"، نایب رییس پیشین بانک مرکزی اروپا به عنوان نخستوزیر "دولت وحدت ملی" منصوب شد. براساس توافقی، قرار شد "پاپادموس" برای یک دوره ۱۰۰ روزه اداره دولت را برعهده داشته باشد و پس از آن در ماه فوریه سال ۲۰۱۲ انتخابات زود هنگام برگزار شود. وظیفه اصلی وی آرام ساختن بازارهای مالی، به اجرا درآوردن اصلاحات اقتصادی، جانبخشیدن دوباره به اقتصاد و بیش از همه صرفهجویی در یونان است. این دولت همچنین وظیفه خواهد داشت، دریافت یک بسته از کمکهای بینالمللی به ارزش 130 میلیارد یورو (معادل 177 میلیارد دلار) را از متحدان اروپایی یونان در حوزه یورو و صندوق بینالمللی پول، تصویب کند.
۱۲ نوامبر:
- اتحادیه عرب با اعلام تعلیق مشارکت سوریه در نشستهای این اتحادیه، از کشورهای عربی خواست تا سفیران خود را از دمشق فرا بخوانند. در نشست فوقالعاده وزیران خارجه اتحادیه عرب که در مقر این اتحادیه در قاهره برگزار شد، دوسوم وزیران خارجه عربی، با تعلیق مشارکت سوریه در این اتحادیه موافقت کردند. این اقدام به دلیل عدم پایبندی سوریه به تعهداتش در قبال توافقنامه این کشور با اتحادیه عرب صورت گرفت و از ۱۶ نوامبر (۲۵ آبان) اجرایی شد.
- "سیلویو برلوسکنی" پس از موافقت سنا و پارلمان ایتالیا با طرح ریاضت اقتصادی اتحادیه اروپا، از سمت نخستوزیری خود کنارهگیری کرده و استعفایش را تقدیم "جورجو ناپولیتانو"، رئیسجمهوری این کشور کرد. در ۱۳ نوامبر، "ناپولیتانو" با قبول استعفای "برلوسکنی"، "ماریو مونتی"، کمیسر سابق ایتالیا در اتحادیه اروپا را به عنوان نخستوزیر جدید، مسئول تشکیل دولت کرد. "برلوسکنی" در جریان بحران عمیق بدهیهای ایتالیا که ثبات مالی و اقتصادی حوزه یورو را تهدید میکند، حمایت اکثریت نمایندگان پارلمان این کشور را از دست داد. وی متعهد شده بود که پس از تصویب طرح تازه ریاضت اقتصادی توسط پارلمان، از سمت خود کنارهگیری کند. این بسته "عسرت اقتصادی" که مورد حمایت اتحادیه اروپا نیز بود، برای اطمینان از توان اقتصادی دولت ایتالیا در بازپرداخت وامهای کلان دریافتی ایتالیا ارائه و تصویب شد.
۲۰ نوامبر: حزب میانهروی "راست مردمی" متعلق به "ماریانو راخوی" با کسب اکثریت آراء در انتخابات عمومی اسپانیا پیروز شد و وی به عنوان نخستوزیر جدید این کشور روی کار آمد. نتایج این انتخابات، بزرگترین شکست برای حزب سوسیالیست اسپانیا از سال ۱۹۷۵ تاکنون محسوب میشود.
۲۳ نوامبر: "علی عبدالله صالح"، رئیسجمهوری یمن در جلسهای که در کاخ پادشاهی عربستان و با حضور مقامات بلندپایه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و اعضای حزب حاکم و احزاب مخالف یمنی برگزار شد، طرح این شورا را برای انتقال قدرت امضا کرد و سرانجام پس از ماهها کش و قوس، حاضر شد پست ریاستجمهوری خود را واگذار کند. مکانیسم اجرایی طرح شورای همکاری خلیج فارس شامل دو مرحله است که مرحله اول از روز امضای این طرح آغاز و تا زمان برگزاری انتخابات زودهنگام ریاست جمهوری طی ۹۰ روز به پایان میرسد و مرحله دوم از تاریخ اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری به مدت دو سال آغاز و با برگزاری انتخابات پارلمانی و ریاستجمهوری پس از برگزاری رفراندوم به پایان میرسد.
۲۸ نوامبر: مردم مصر برای اولین بار پس از سقوط نظام حسنی مبارک، رئیس جمهوری سابق مصر برای انتخاب اعضای پارلمان (مجلس الشعب) این کشور به پای صندوقهای رای رفتند. در این انتخابات ۳٫۸۰۹ نامزد برای تصدی ۱۶۸ کرسی پارلمانی با هم رقابت کردند و نهایتا حزب "آزادی و عدالت"، شاخه سیاسی گروه اخوانالمسلمین مصر توانست بیشترین آراء را از آن خود کند و پیروز شود.
رویدادهای مهم جهان سیاست در دسامبر ۲۰۱۱
چهارم دسامبر: اصلیترین انتخابات پارلمانی روسیه آغاز شد و مردم به پای صندوقهای رای رفتند. کمیسیون مرکزی انتخابات روسیه اعلام کرد، طبق شمارش آرای انتخابات پارلمانی، حزب "روسیه متحد" به رهبری ولادیمیر پوتین، نخست وزیر این کشور پیروز شده است. پس از آن دهها هزار تن از مردم روسیه در اعتراض به نتایج انتخابات پارلمانی، در بیش از ۸۰ شهر روسیه به خیابانها آمدند و این تجمعات بزرگترین تظاهرات اعتراضی در روسیه، از زمان فروپاشی شوروی سابق محسوب شد.
۱۵ دسامبر: مراسم نمادین خروج نیروهای آمریکایی از خاک عراق که در آن پرچم آمریکا پایین کشیده شد و پرچم عراق به اهتزاز درآمد، برگزار شد. در این مراسم که در فرودگاه عراق با حضور وزیر دفاع آمریکا، فرمانده نیروهای آمریکایی در عراق، سفیر آمریکا در عراق و دیگر مسئولان آمریکایی و عراقی و ۱۶۰ تن از سربازهای آمریکایی برگزار شد، پرچم آمریکا پایین آورده شده و پرچم عراق برافراشته شد. این اقدام آخرین گام برای پایان دادن به اشغالگری حدودا ۹ ساله آمریکا در عراق به شمار میآید. آخرین سربازان آمریکایی در عراق در ۱۸ دسامبر از عراق خارج شدند.
۱۷ دسامبر: این روز برابر است با اولین سالروز خودسوزی "محمد البوعزیزی"، جوان تونسی که حرکت وی سرآغازی شد برای سرنگونی دیکتاتور تونس و نیز حرکتهای مردمی علیه حکومتهای خودکامه در جهان عرب. در سالروز مرگ وی طی مراسمی از یک مجسمه نمادین از چرخدستی "بوعزیزی" به همراه پرچم تونس پردهبرداری شد. این فروشنده دورگرد در سال ۲۰۱۰ خود را در برابر یکی از ساختمانهای دولتی، در اعتراض به اهانتی که به وی شد و نتوانست شکایت خود را به مسئولان برساند، به آتش کشید. وی در چهارم ژانویه ۲۰۱۱ به دلیل شدت جراحات جان باخت. مرگ این جوان تونسی نه تنها نخستین شراره انقلاب این کشور را به وجود آورد، بلکه مرزهای این کشور را درنوردید و باعث آزادی بسیاری از ملتهای ستمدیده از چنگال طاغوتیان از جمله در مصر و لیبی شد.
۱۸ دسامبر: "واسلاو هاول"، دهمین و آخرین رئیسجمهوری چکسلواکی و اولین رئیس جمهوری چک، در سن ۷۵ سالگی درگذشت. انقلاب موسوم به انقلاب مخملین، باعث سرنگونی حکومت کمونیستی در چکسلواکی و تقسیم آن به دو کشور چک و اسلواکی در سال ۱۹۹۲ شد. "هاول" پس از تقسیم چکسلواکی، اولین رئیسجمهوری چک شد. وی در سالهای دهه هفتاد میلادی به عنوان نمایشنامهنویس مخالف دولت، به شهرت جهانی رسید و بعدها به یک فعال سیاسی تبدیل شد و در دوره حکومت کمونیستها در چکسلواکی، بیش از چهار سال را در زندان گذراند. وی بعدها در سال ۱۹۸۹ به عنوان رهبر انقلاب مخملین کشورش شناخته شد.
۱۹ دسامبر: "کیم جونگ ایل"، "رهبر عزیز" کره شمالی در پایتخت این کشور در سن ۶۹ سالگی به دلیل سکته قلبی درگذشت. تلویزیون دولتی کره شمالی ساعاتی بعد از اعلام خبر درگذشت "کیم جونگ ایل"، "رهبر اعظم" این کشور اعلام داشت، "کیم جونگ اون"، سومین و کوچکترین پسر رهبر سابق، با لقب "وارث کبیر" جانشین پدر شده است. "کیم جونگ اون"، سومین نسل از خاندان "کیم" است که در نظام کمونیستی کرهشمالی به رهبری میرسد و قدرت حکومتی را در اختیار میگیرد. اعلام عمومی زمان مرگ رهبر کرهشمالی، دو روز پس از مرگ وی صورت گرفت.
۲۲ دسامبر: مجلس فرانسه لایحهای را تصویب کرد که براساس آن، انکار نسلکشی کشتار ارامنه در دوره امپراتوری عثمانی در ترکیه در سال ۱۹۱۵ میلادی، جرم تلقی خواهد شد و انکارکنندگان، به یک سال زندان و حدود 45 هزار یورو (37 هزار و 500 پوند) جریمه محکوم میشوند. این لایحه در سال ۲۰۱۲ در سنای فرانسه به رای گذاشته میشود. ارامنه میگویند که تا یک میلیون و 500 هزار تن در دوره حکومت عثمانی در ترکیه در سال ۱۹۱۵میلادی کشته شدهاند.
۲۸ دسامبر: مراسم تدفین "کیم جونگ ایل" در پیونگیانگ برگزار شد.