کد خبر: ۱۴۳۳۷۵
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۳۹۰ - ۱۶:۳۹

نکند زیمباوه خاورمیانه شویم!

جعفر محمدی
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب- جعفر محمدی: ۱ - اصحاب کهف ۳۰۹ سال در خواب بودند و هنگامی که بیدار شدند و یکی از آنها به شهر رفت تا طعامی تهیه کند، تفاوت سکه رایج و قیمت‌ها او را شگفت‌زده کرد و بدین‌سان مردم شهر از وجودشان آگاه شدند و الباقی ماجرا که خود بهتر می‌دانید.

۲ - تا همین چند وقت پیش، یکی از جالب‌ترین بخش‌های سخنان پدران و پدربزرگ‌های ما این بود: شما آن موقع نبودید؛ گوشت کیلویی فلان قدر بود و با ۱۰ تومان می‌شد چه‌ها خرید... و از این دست سخنان که برای ما رنگ و بوی افسانه داشت!

حالا حکایت خودمان شده است؛ قیمت‌ها با چنان سرعتی بالا می‌روند که هر بار به خرید می‌رویم، با چنان تفاوتی روبرو می‌شویم که گویا از خواب اصحاب کهف برخاسته‌ایم و سه قرنی در خواب بوده‌ایم!

احساس پدر پزرگی زودرس هم بهمان دست می‌دهد. اگر پدربزرگ‌ها می‌گفتند شما نبودید و یادتان نمی‌آید ۶۰ سال پیش قیمت‌ها اِل بود و بِل؛ ما می‌توانیم بگوییم: شما بودید و یادتان می‌آید که پارسال همین موقع قیمت‌ها چقدر پایین‌تر بود... اصلاً پارسال چرا، همین هفته پیش و همین دو روز قبل!

مثلاً همین سکه و ارز را نگاه کنید: امسال بعد از تعطیلات عید، ۱۴ فروردین را در حالی آغاز کردیم که قیمت هر قطعه سکه بهار آزادی طرح جدید در بازار آزاد ۳۹۳ هزار تومان بود و هر دلار ۱۱۱۲ تومان. اما الان چقدر است؟ 

از ۱۴ فروردین بگذریم؛ شما یادتان نمی‌آید(!)‌ همین دو سه روز پیش سکه حول و حوش ۶۸۰ هزار تومان بود ولی الان رسیده به مرز ۸۰۰ هزار تومان و دلار هم از ۱۶۸۰ شده تقریباً ۱۸۰۰ تومان.
احتمالاً چنین جهشی در آن ۳۰۹ سال اصحاب کهف هم وجود نداشته است!

البته تنها سکه و ارز این گونه نیستند و از نان و شیر و گوشت و روغن گرفته تا اجاره بهای مسکن و قیمت خانه و شهریه مدرسه و قبض‌های آب و برق و گاز و ... همه و همه مدام قیمت‌های جدیدی را بر مردم تحمیل می‌کنند بی‌آن که کسی به خواب اصحاب کهف رفته باشد!

زیمباوه، کشوری در جنوب آفریقاست. رشد تورم در این کشور تا همین چند وقت پیش به حدی سرسام آور بود که دولت این کشور اسکناس‌های تریلیون‌دلاری زیمباوه چاپ کرده بود. قیمت‌ها هم لحظه‌ای بالا می‌رفت به طوری که می‌گویند اگر کسی به رستوران می‌رفت و عذایی سفارش می‌داد، امکان داشت قیمت غذا در فاصله سفارش تا سرو در میز، تغییر کند!

دولت زیمباوه به دلیل تورم بسیار بالا، طی دو سال (۱۳۸۶ تا ۱۳۸۸)، ۲۲ صفر را از واحد پول خود حذف کرد. بالاترین اسکناس زیمباوه که قبل از این در گردش بود اسکناس ۱۰ تریلیون دلاری زیمباوه بود که با آن حتی نمی‌شد یک قرص نان خرید.

در عوض کشورهای زیادی وجود دارند که در ۲۰ - ۱۰ سال اخیر تورم‌شان تنها ۲ درصد بالا رفته است که از آن جمله می‌توان به برخی ممالک حوزه اسکاندیناوی اشاره کرد که برغم این تورم ۲ درصدی حقوق کارمندان و کارگرانشان ۱۵ درصد بالا رفته است.

راه دور نرویم؛ همین ترکیه که بیخ گوش خودمان است در دهه ۹۰ میلادی تورم ۸۰ - ۷۰ درصدی را تجربه می‌کرد اما در ۱۴ آبان همین امسال جام جم - رسانه صدا و سیمای خودمان - تیتر زد که تورم ترکیه افزایش یافت و به ۳/۳ درصد رسید!

حالا ما با این سرعت به کدامین سو می‌رویم؟‌ ... نکند زیمباوه خاورمیانه شویم. 

منبع: عصر ایران
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین