آفتابنیوز : آفتاب: آنگونه که انتظار ميرفت بهاي نفت روز دوشنبه بلافاصله پس از توافق وزيران خارجه اتحاديه اروپا مبني بر تحريم واردات نفت ايران از اول ژوئيه بالا رفت.
بهاي نفت برنت براي تحويل در ماه مارس با 49 سنت افزايش به 110 دلار و 35 سنت در هر بشکه صعود کرد و نفت آمريکا نيز براي تحويل در ماه مارس با 60 سنت افزايش با قيمت 98 دلار و 93 سنت در هر بشکه معامله شد.
وزيران امور خارجه اتحاديه اروپا روز دوشنبه در همسويي با سياستهاي خصمانه آمريكا عليه ايران و با هدف تشديد فشار بر تهران بر سر مساله هستهيي با تحريم نفت ايران موافقت كردند و راه را براي ممنوعيت فوري قراردهاي جديد وارداتي با ايران گشودند.
خبرگزاري آلمان گزارش داد: ديپلماتها گفتند كه وزيران امور خارجه اتحاديه اروپا در نشت بروكسل همچنين توافق كردند كه قراردادهاي موجود در رابطه با واردات بايد اول ژوييه(10 تيرماه 1391) پايان يابند.
در پي اين توافق وزير امور خارجه روسيه ضمن محکوم کردن تحريمهاي يك جانبه عيله تهران گفت كه روسيه معتقد است براي از سرگيري مذاكرات ميان ايران و گروه 1+5 فرصت وجود دارد و اين تحريمها به رفع مساله كمكي نخواهد كرد.
وي افزود: روسيه تلاش خواهد كرد تا مانع از آن شود كه ايران و غرب حركاتي غيرسازنده انجام دهند و درصدد از سرگيري مذاكرات ميان دو طرف برخواهد آمد.
كارل بيلدت، وزير امور خارجه سوئد ضمن هشدار اين موضوع كه تحريمها "به تنهايي پاسخي به اين مساله نيست" افزود: هيچكس از رويارويي يا جنگ نفعي نميبرد.
كاترين اشتون، رييس سياست خارجي اتحاديه اروپا نيز تاكيد كرد كه اين اتحاديه همچنان بر دنبال كردن مسير دو سويه براي اطمينان يافتن از اينكه ايران "درخواست ما براي آمدن بر سر ميز و برگزاري نشست را جدي مي گيرد" تاكيد ميكند.
ويليام هيگ، وزير امور خارجه انگليس گفت: فكر ميكنم بسيار مهم است که فشار مشروع مسالمتآميز را بر ايران براي وارد كردن آن به مذاكرات جدي با جامعه بينالمللي افزايش دهيم.
گيدو وستروله، وزير امور خارجه آلمان نيز گفت كه اين تحريمها ميتواند در هر زماني در صورتي كه ايران درباره شفافيت خود و دنبال نكردن تسليحات هستهيي اطمينان دهد، خاتمه يابد.
تحريم نفت ايران تابستان تاثير خود را ميگذارد اما تصميم اتحاديه اروپا مبني بر تحريم نفت ايران در شرايطي است که آژانس بينالمللي انرژي همين چند روز پيش نسبت به تاثيرات تحريم نفتي ايران بر بازارهاي جهاني هشدار داد.
آژانس بينالمللي انرژي هشدار داد که تاثير اين تحريم ها از اواسط سال جاري و در فصل تابستان با کمبود نفت در بازارهاي جهاني نمايان خواهند شد.
پيشتر نيز کشورهاي مختلفي نظير چين، ژاپن، كره جنوبي، هند، تركيه، سنگاپور با اشاره به تاثير منفي حذف ايران از بازار نفت بر اقتصاد متزلزل جهاني، با منع واردات نفت از ايران مخالفت كرده بودند.
ايران سهم قابل توجهي از بازار نفت جهان را در اختيار دارد و حذف ايران از اين بازار لطمات جبران ناپذيري را به اقتصاد ناپايدار جهاني وارد خواهد کرد.
به همين دليل است که اتحاديه اروپا به رغم توافق در مورد تحريم نفت ايران اما اجراي اين تحريمها را به ماه ژوئيه (تير) موکول کرده است.
كشورهاي اروپايي به دليل ترس از تاثير منفي قطع واردات نفت از ايران برروي برخي كشورهاي بحران زده همچون ايتاليا، اسپانيا و به ويژه يونان اجراي تحريم اتحاديه اروپا عليه نفت ايران را شش ماه به تاخير انداختند.
موسسه اعتبارسنجي اقتصادي "استاندارد اند پورز" هفته گذشته رتبه اعتباري فرانسه و هشت كشور ديگر اتحاديه اروپا شامل ايتاليا و اسپانيا را تنزل داد. اين امر باعث تضعيف بيشتر وضعيت مالي اين منطقه و افزايش احتمالي هزينههاي دولتي در برهه كنوني كه اين كشورها با بحران بدهي مواجه هستند، خواهد شد.
مقامات اين اتحاديه ميگويند كه اتحاديه اروپا تحريم نفتي ايران را شش ماه به تاخير مياندازد تا يونان، ايتاليا و اسپانيا که بيش از 68 درصد واردات اين اتحاديه از ايران را به خود اختصاص ميدهند، بتوانند جايگزيني براي تامين نفت خود بيابند.
اين در حاليست كه ايتاليا نيز خواستار معافيت بزرگترين شركت نفتي خود (اِني) از تحريمهاي يكجانبه آمريكا و غرب عليه ايران شده و نخستوزير اين كشور از ديگر کشورهاي اروپايي خواسته تا شرکت نفتي اِني از فهرست تحريمهاي احتمالي عليه ايران مستثني شود.
در حال حاضر شرکتهاي نفتي و پالايشگاههاي ايتاليا، اسپانيا و يونان قراردادهاي مربوط به خريد نفت از ايران در سال 2012 ميلادي را تمديد کردهاند.
*تشديد بحران اقتصادي اروپا
يکي از شبکههاي خبري مهم آمريکايي در گزارشي در مورد تبعات تحريم نفتي ايران با اين عنوان که تحريم نفتي ايران باعث تشديد هرچه بيشتر بحران اقتصادي اروپا خواهد شد، نوشت: اگر تحريم نفتي ايران اجرا شود، باعث افزايش شديد قيمت نفت و در نتيجه طاقت فرساتر شدن تلاش اروپا براي حل بحران اقتصادي اين اتحاديه خواهد شد.
بر اساس گزارش شبکه ان بي سي، تحليلگران و کارشناسان هشدار مي دهند که اگرچه دولتهاي اروپايي به تازگي بر سر ممنوعيت وارد کردن نفت ايران به توافق رسيدهاند، اما چندين کشور اروپايي به شدت نيازمند وارد کردن نفت از ايران هستند و در اين بين يونان به دليل اوضاع بسيار آشفته اقتصادي خود، اوضاع به مراتب نامساعدتري دارد. چرا که 30 درصد از نفت مورد نياز خود را از ايران تامين مي کند.
* جايگزيني عربستان، يک خيال خام
كارشناسان بر اين باورند كه عربستان نميتواند جايگزيني براي نفت ايران در بازارهاي جهاني باشد. براساس آمارها و اطلاعات رسمي، هرچند اگر عربستان تمام نفت مازاد خود را بهيكباره وارد بازار جهاني نفت كند بيش از 80 درصد كمبود حجمي نفت ايران در بازار جبران ميشود، ولي از يكسو
نفت مازاد عربستان از جنس سنگين بيكيفيت است كه هيچ فايدهاي براي پالايشگاههاي اروپايي ندارد و از سوي ديگر، موج رواني خروج نفت ايران از بازارهاي نفتي غرب بهتنهايي براي رشد قابل توجه قيمت طلاي سياه و ايجاد بحران جديدي اقتصادي در غرب كافي است.
به گزارش ايسنا،اما اين پايان ماجرا نيست، زيرا امکان دارد که ايران پيش از اتمام زمان شش ماهه و فرصت دادن به اروپا براي جايگزيني نفت ايران، اقدام به توقف صادرات نفت خود کند و از اين طريق آنان را در مقابل عمل انجام شده قرار داده و برنامههاي آنها را نقش بر آب سازد. اتفاقي که در صورت وقوع مي تواند غرب و اتحاديه اروپا را با معضل جدي مواجه کند.