آفتابنیوز : سولانا در حالي به پرسشهاي خبرنگاران درباره پرونده هستهاي ايران پاسخ ميگفت كه تازهترين دور گفتوگوهاي ايران و اروپا در ژنو به پايان رسيده بود و اخبار نخستين اين بود كه اروپا به ايران پيشنهاد داده كه به جاي تأسيسات آب سنگين از فناوري آب سبك استفاده كند و البته ايران هنوز پاسخي به آن نداده است. پس از صرف ناهار و پيش از حضور در سالن كنفرانس زمان گفتوگو پيش آمد و سولانا درباره روند تازهترين دور گفتوگوها بين ايران و اتحاديه اروپا گفت: «از آن جايي كه ديگر فقط بحث سه كشور اروپايي مطرح نيست و حالا ديگر سه كشور اروپايي به نمايندگي از اتحاديه اروپا به مذاكره با ايران ميپردازند، بايد بگوييم كه مذاكرات در سطح جدي دنبال ميشود.» پيشتر اعلام شد كه ايران از روند مذاكرات اروپايي رضايت كامل ندارد و ميخواهد كه اروپا در مذاكرات جديتر باشد. سولانا با اشاره به دور مذاكرات ژنو به آفتاب گفت: «بازهم تأكيد ميكنم كه ما در تمام سطوح، مذاكرات را جدي گرفتهايم چرا كه از همه نظر اين مذاكرات مهم است و بايد به سمت صحيح هدايت شود.» ديپلمات و سياستمدار اسپانيايي كه بيش از همه حاضران و ميهمانان كنفرانس مونيخ به ايران سفر كرده در پاسخ هجوم ميكروفنها و اتهام دستيابي به بمب اتمي توسط ايران، گفت: «ايران عضو متعهد به انپيتي است و همكاري بسيار خوبي با آژانس بينالمللي انرژي اتمي دارد. هيچ كس نميگويد كه ايران نبايد به حقوق مشروع خود برسد و ما نيز به ايران كمك ميكنيم كه حق فناوري صلحآميز هستهاي خود را محفوظ نگه دارد. آنچه ما با آن مخالف هستيم مسلح شدن ايران به سلاح اتمي است. ايران مجهز به سلاح اتمي در رويه سياسي ما نيست و ما با آن مخالفت كرده و در حال حاضر در همكاريها و گفتوگوها به اين سمت ميرويم كه صلحآميز بودن فعاليت تضمين شود.
مسؤول ارشد سياست خارجي اروپا به آفتاب گفت: «در بحث جديت اروپا نبايد شك كرد. با همين جديت هم ادامه خواهيم داد. تا حالا مذاكرات و گفتوگوها با جديت بالا دنبال شده و ادامه خواهد داشت و مسأله اساسي براي ما رسيدن به يك نقطه امن سياسي – ديپلماتيك است كه ايران را منجر به يك جايگاه مناسب در حوزه سياست خارجي و سياست بينالمللي هدايت ميكند.»
اما اين كه روند عملكرد ديپلماتيك ايران در گفتوگوها چگونه بوده و يا اينكه آمريكاييها چطور با اين قضيه كنار ميآيند، مباحثي است كه سولانا به آنها تمركز نميكند و به سرعت از آن ميگذرد، كه «بهتر است اين دو كشور [ايران و آمريكا] در اين مقطع مهم به اين قضيه جديتر فكر كنند.» سولانا حاضر نميشود به حساب احتمالات وارد شود اما بار ديگر تأكيد ميكند كه: «اگر همكاريها طبق روال منطقي پيش رود، اوضاع ديگري خواهيم داشت.»
خاوير سولانا در حالي سالن اصلي را ترك ميكند و به محل اصلي كنفرانس ميرود كه پرسشهاي زيادي در انتظار اوست. نماينده آلمان در پارلمان اروپا از سولانا پرسيد كه چگونه ميتوان با ايران درباره بحث هستهاي به توافق رسيد و براي كمك و تشويق اقتصادي پيش رفت در حالي كه بحث حقوق بشر و مباحث مربوط به آن مطرح است؟ ضمن اين كه بسياري از سولانا انتظار دارند به بازوهاي اجرايي جديد و تازهاي خود را مجهز كند و او در پاسخ ميگويد: «در سالهاي دور و زماني كه من دبيركل ناتو بودم، امكان نداشت بتوان بين ناتو و اتحاديه اروپا يك جلسه برگزار كرد اما در حال حاضر هر هفته يا هر دو هفته يك بار من به عنوان نماينده روابط و سياست خارجي اتحاديه اروپا با «شفر» دبيركل ناتو جلسه و گفتوگو دارم. اين نشانه اين است كه زمان پررنگتر شدن نقش ناتو فرا رسيده است. اما درباره ايران بايد بگويم كه شما بايد به قضيه نزديك شويد و از دور نميتوان درباره آن سخن گفت.»
مرد اسپانيايي در توصيف عملكرد اروپا در پرونده هستهاي ايران گفت: «همانطور كه ميدانيد هر كشوري براي درك مسائل داخلي ميتواند سخت باشد اما ميتوان گفت كه ايران از همه سختتر است. هم تاريخ با سابقه و شگرفي دارد و هم از پتانسيل بالايي و هم از يك آينده خوب و درخشان برخوردار است. ضمن اين كه نقش بسيار مؤثر و مهمي در برقراري صلح و ثبات در خاورميانه ايفا ميكند. ايران صاحب هويت ملي است و نخبگان زيادي دارد.
تاريخ به ايرانيان اين طور نشان داده كه به جهان خارج ظنين باشند و به دنبال آن بسياري از كشورها در خارج به ايران ظنين هستند. پس اگر فكر ميكنيد كه ايران كشوري است سخت و بايد به تمام فعاليت آنها شك كرده بدانيد كه ايرانيها هم به ما چنين نگاهي دارند.»
اروپا با اين هدف به مذاكرات هستهاي ايران آمده كه با اصل منع گسترش سلاحهاي كشتار جمعي در منطقه همراهي كند. سولانا درباره نقش ايران هستهاي ميگويد: «مشكل اينجاست كه اگر ايران مسلح به سلاح هستهاي شود، ماشه هستهاي شدن در منطقه را كشيده و به سرعت سلاحهاي اتمي در منطقه زياد ميشود.» وي همچنين با تأكيد بر همكاريهاي ايران گفت: «ايران تا بهحال گامهاي مثبت و سازندهاي برداشته است. براي مثال پروتكل الحاقي را امضا كرده و به اجرا در آورده است. اين امكان به بازرسان آژانس اجازه ميدهد از تمام تأسيسات هستهاي ايران بازديد كنند. دوم، ايران توافق كرده در حين مذاكرات فعاليتهاي غنيسازي خود را به حالت تعليق در آورد تا به راهحل مطمئنتر و جامعتري برسيم.»
سولانا با اشاره به راهحل جامع موردنظر اروپا گفت: «توافق، با ايران فقط برسر مسائل هستهاي نخواهد بود. بلكه اگر ما بتوانيم با ايران به فعالسازي پتانسيلهاي روابط خود برسيم آن زمان اوضاع بسيار متفاوت خواهد بود. اما آنچه براي اروپا مهم است كه در آن حوزه به توافق با ايران برسد، موضوعاتي است چون بحث حقوق بشر، وضعيت روند صلح خاورميانه و بحث ارتباط با گروههاي تروريستي كه اگر ما بتوانيم به سطح توافق نهايي برسم، ايران نه تنها متحد قوي ما در منطقه كه از قطبهاي مهم در اروپا – آسياي آتي خواهد بود. مجهز به اقتصاد مدرن و بحث امنيت مطمئن كه ميتواند از صادركنندگان ثبات و انرژي در منطقه باشد آن هم نه تنها انرژي نفت و گاز كه حتي انرژي هستهاي.»
وي در ادامه گفت: «متأسفانه اگر نتوانيم به توافق نهايي برسيم بحث تحريم و فقر و مشكلات ديگري پيش ميآيد كه به ضرر همه است. نه تنها، ايران بلكه خاورميانه و اروپا و از اينروست كه ما در مذاكرات ديپلماتيك خود بسيار سرسخت هستيم. جامعه بينالمللي ميتواند روزي از ورودي همين مذاكرات امروز ما با سران وارد شده و به موفقيتهاي بزرگتري برسد.»
خاوير سولانا پس از سخنراني و در حال ترك محل كنفرانس به آفتاب گفت: «اميدوارم طبق آنچه ما پيشبيني ميكنيم، همه چيز روبه همكاري مثبت و سازنده رود.
به تازگي سولانا در گفتوگويي اعلام كرده كه آمريكا حاضر به حمايت كامل از مذاكره اروپا با ايران است.