آفتابنیوز : 
پيش از اين در جريان ناآراميهاي مرزي و انفجارهاي جنوب كشور نيز عنوان شده بود رد نيروهاي انگليسي در تحريك آشوبطلبان ديده شده است. از سويي نيروهاي انگليسي مستقر در عراق هم ادعا ميكنند ايران در ناآراميهاي عراق نقش دارد. در كنار اين وقايع، انتشار خبر اقدام دو سرباز انگليسي براي انفجار اماكن مقدسه واكنش بسياري در ميان شيعيان برانگيخته است. مجموع اين وقايع باعث شده تا روابط دو كشور در هفتهها و ماههاي گذشته دوباره تيره شود اما خويشتنداري طرفين از بحراني شدن اوضاع جلوگيري كرد.
اكنون همزمان با بررسي پرونده ايران در شوراي حكام و تلاش انگليس براي فرستادن پرونده ايران به شوراي امنيت از برخي منابع خبر ميرسد كه وزارت خارجه قصد دارد سفير انگليس را از كشور اخراج و سفير ايران از انگليس را فرا بخواند. روز گذشته ابتدا خبر احضار سفير انگليس به وزارت خارجه منتشر شد اما مسئول امور مطبوعاتي سفارت انگليس در تهران اين خبر را قويا تكذيب كرد و گفت: بحث احضار سفير اصلا مطرح نبوده است.
پيش از اين برخي خبرگزاريها به نقل از منابع ديپلماتيك گزارش داده بودند كه قرار است ريچارد دالتون روز شنبه به وزارت خارجه فراخوانده شود تا پاسخ دهد دليل ميانداري كشورش عليه منافع ايران چيست. اين در حالي است كه روز گذشته تجمع خود جوشي در مقابل سفارت انگليس در تهران شكل گرفت و خبرگزاري مهر در مجموعه خبرهاي خود بخشي را اختصاص داد تحت اين عنوان كه «پاسخ گستاخيهاي جديد انگليس را چگونه بدهيم.»
جمعه شب نشست شوراي حكام نيز شاهد يك رويارويي ميان نمايندگان ديپلماتيك دو كشور بود. آنگونه كه پس از آنكه انگليس مواضع شديدي عليه ايران اتخاذ كرد جواد وعيدي معاون امور امنيت بينالملل شوراي عالي امنيت ملي و رييس هيات ايراني در آژانس در مقام پاسخگويي برآمد و واكنش شديداللحني به انگليسيها نشان داد. در همين حال يك عضو هيات رييسه مجلس تجديدنظر در روابط اقتصادي با سه كشور اروپايي طرف مذاكره با ايران را خواستار شد و اقدام انگليس در شوراي حكام را خنجر زدن از پشت تعبير كرد.
حسن سبحانينيا با اشاره به نقش محوري انگليس در پيگيري ارجاع پرونده ايران به شوراي امنيت گفت: دستگاه ديپلماسي كشور بايستي كشورهايي كه خواهان روابط برابر و مسالمتآميز با ايران هستند را جايگزين انگليس كند. وي تصريح كرد: اين صحيح نيست كه ما با كشوري روابط اقتصادي و تجاري سطح بالايي داشته باشيم ولي در روابط سياسي از پشت به ما خنجر بزند و انگليس در اجلاس اخير شوراي حكام اينگونه رفتار كرد.
در همين حال، يك عضو مجمع ملي عراق تاكيد كرد: دولت اين كشور هيچ مداركي درباره مداخله ايران در جنوب عراق در اختيار ندارد. علي الاديب درباره حوادث اخير بصره گفت: اگر چنين مداركي به دست آيد دولت عراق ميتواند از طريق روابط خود با جمهوري اسلامي ايران، اين مدارك را اعلام و براي حل اين بحران اقدام كند.
اين عضو مجمع ملي عراق درباره نتايج تحقيقات درباره حوادث بصره گفت: تحقيقات به مرحله يقين نرسيده است كه بتوان تاييد كرد كه چه طرفي از طرفهاي سياسي خارج عراق در حوادث بصره تاؤير داشته است. الاديب افزود: حوادؤي در بصره رخ داده است و اكنون وزارت كشور اين مساله را پيگيري ميكند و در صورتي كه تحقيقات به نتيجه برسد نتايج آن اعلام خواهد شد.
به هر روي آنچه كه از مجموع تحولات سياسي دو كشور برميآيد نشانه آن است كه در پي مدتي گسترش روابط ديپلماتيك بار ديگر روابط انگلستان و ايران به سردي گراييده است. مخالفان اقدامات انگليس در نزد تودهها نيز ابزار مناسبي براي توجيه دارند: كار، كار انگليسيها است و در اين ميان پدربزرگها و مادربزرگها بيش از همه ذهنيتي منفي از بريتانياي كبير دارند. نسل جديد سياستمداران مسالمتجو در مقابل اعتقاد دارند كه نبايد و نميتوان با كشور مهمي در سطح جهان چون انگليس به مخاصمه پرداخت. كما اينكه اتخاذ رويكرد نامناسبي در قبال اين كشور ميتواند ضربه سختي در نخستين ماههاي آغاز به كار دولت جديد به محمود احمدينژاد و تيم سياست خارجي وارد كند.
بايد منتظر ماند و ديد اين دو كشور چگونه از فصل سرد روابط خويش به در ميآيند. تجربه سالهاي گذشته نشان داده كه هر دو كشور تمايل بسياري به روابط گرم و صميمي دارند و از كوچههاي تنگ بحران بخوبي عبور ميكنند. اما آيا اين بار ابرهاي تيره براحتي كنار ميرود?