آفتابنیوز : آفتاب: در همین باره روزنامه شرق مصاحبه ای با حسین سلیمی، رييس كميسيون سرمايهگذاري خارجي اتاق ايران داشته است که اهم آن را در ادامه می خوانید:
در سال 89 حدود 6/3ميليارد دلار سرمايه جذب شد كه نسبت به رقم سال قبل از آن از رشد قابل ملاحظهاي برخوردار بود. این میزان بسیار ناچیز است. در حال حاضر كمترين سرمايهگذاري در كشورهاي نفتخيز مانند عربستان، قطر و دوبي حدود 10 تا 15ميليارد دلار است. بنابراين كافي است تا اين كشورها چهار، پنج پروژه را به سرانجام برسانند تا به 50 تا 70ميليارد دلار سرمايه خارجي دست پيدا كنند.
سرمايهگذاري بيش از 20ميليون دلار در هر پروژه شامل تحريم ميشود. در پروژههاي نفتي هم اين ارقام به درد نميخورد. اما خوشبختانه دو، سه پروژه پتروشيمي ما به طور صددرصد توسط خارجيها سرمايهگذاري شد كه الان هم در اختيار آنهاست. بيشترين شركتها متعلق به تركها هستند.
بزرگترين پروژه كه ظرف سه تا چهار سال اخير سرمايهگذاري شده مربوط به مخابرات است. شركت تركسل سرمايهگذار خارجي بود كه به تدريج دو تا سهميليارد دلار را وارد كشور كرد به طوري كه هم در همراه اول و هم در ايرانسل شريك است. ما بايد تلاش كنيم پروژههايي از اين دست را با جذب سرمايهگذاري خارجي تامين مالي كنيم.
تا 10 سال پس از انقلاب هيچگونه سرمايهگذاري خارجي در ايران انجام نشد زيرا بسياري ميگفتند، ما خودمان هستيم و نيازي به خارجيان نداريم. در سالهاي 1368 تا 1369 نيز مجلس كشش اين قضيه را نداشت و سياستگذاران هم اعتقادي به جذب سرمايه خارجي نداشتند. اگر به جاي اصلاح قانون سرمايهگذاري در سال 86، در سالهاي بعد از جنگ اين كار را انجام ميداديم، الان وضعيت اقتصادي بهتري داشتيم زيرا اصلاح اين قانون با تحريم همزمان شد.
در سال 2010 رتبه کسب و کار ایران به 129 بهبود يافته بود اما آمار 2011 هنوز منتشر نشده است تا بتوانيم در اينباره قضاوت كنيم. به نظر من اين رتبه در سال 2011 سقوط كرده زيرا ميبينم اين روند، روندي نيست كه بهبود يافته باشد.
تا کنون این مسئله براورد نشده است که جذب سرمایه تا چه سبب اشتغال زایی شده است اما ميتوان اشتغالزايي آن را برآورد كرد. اگر براي ايجاد يك شغل نياز به 20هزار دلار سرمايه باشد، جذب سرمايه 6/3ميليارد دلاري چيزي حدود 180هزار شغل ايجاد ميكند كه چندان قابل توجه نيست.
اگر بانک مرکزی تحریم شود كار سختتر از اينكه هست، خواهد شد اما مطمئنا ميتوان راهحلهايي براي آن يافت.
من نميدانم چرا روس ها با رابطه خوبی که با ما دارند وارد سرمایه گذاری در ایران نمی شوند، اما اصولا من نديدم كه روسها در كشورهاي ديگر هم سرمايهگذاري كنند. اگر هم به كشوري رفته باشند بيشتر براي ارايه كمكهاي فني بوده است. در ايران نيز اين اتفاق افتاده آنها در راهاندازي نيروگاه اتمي به ايران كمك كردند اما در آن مشاركت نكردند.
به گزارش شفاف،افزايش قيمت دلار در روند سرمايهگذاري هيچ تاثيري ندارد. زيرا آنها ارز ميآورند و زمان خروج باز هم ارز خود را ميبرند. افزايش قيمت دلار براي صادركنندگان خوب و براي واردكنندگان اتفاق بدي است.
اول نمی تواند L/C دریافت کند پس میترسد که پولش را خریدار ندهد که خیلی از موارد هم پیش آمده.
دوم میبایست طبق قانون جدید دولت دهم ارزش را برگرداند و به نرخ دلار رسمی به بانک بفروشد.
پس در نهایت سخترهم شد و نرخ ارز هم برایش تفاوتی نکرد.
اما برای وارد کنندگان نیز فقط نرخ ارز نیست که نزدیک به دوبرابر شده ارسال ارز از طریق صراف ریسک بسیار بالایی دارد و در نهایت نیز خیل از اجناس وارداتش ممنوع شده خیلی ها هم به جهت اسما" استاندارد و حمل و تعرفه ها و غیره هزینه هاشان هم خیلی بالا رفته.