آفتابنیوز : فصل اول تعليق غنيسازي ايران اواخر اسفند ماه سال جاري به پايان مي رسد و دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران تلاش مي كند تا با سفر به كشورهاي مختلف از جمله شركاي اتمي ايران فعاليتهاي ديپلماتيك تهران را شتاب بيشتري ببخشد. مسؤولان پرونده اتمي ايران و ديپلمات هاي مذاكره كننده در هفته هاي اخير در مصاحبه هايشان اعلام كرده بودند كه كندي مذاكرات امكان دارد ادامه آن را در آينده با شانس موفقيت كمتري روبهرو كند.
تحركات وسيع تهران به همين منظور و همزمان با تحركات ديپلماتيك ايالات متحده در اروپا -كه جورج بوش آن را در اول راه مي خواند- تهران نيز شتاب بيشتري به رايزني هاي خود بخشيده است چنان كه هم اينك حسن روحاني پس از نشست بروكسل كه طي دو روز از 22 آذر در بروكسل پايتخت بلژيك انجام شد ، تاكنون به الجزاير و روسيه سفر كرده و همزمان كمال خرازي نيز عازم مجارستان ، لوگزامبورگ ، آلمان و هم اينك هند شده است. دستاورد سفر حسن روحاني به مسكو كه طي آن با وزير دفاع،دبير شوراي عالي امنيت ملي و رئيس جمهور اين كشور ديدار كرد،ابراز محكمترين و آشكارترين حمايت مسكو از ادامه همكاري با ايران و تأكيد ولاديمير پوتين بر صلح آميز بودن برنامه هاي اتمي ايران بود .
نگراني آمريكا از حمايت روسيه در جريان اين ديدارها ضمن اعلام خبر سفر ولاديمير پوتين به تهران ،سفر رئيس سازمان انرژي اتمي روسيه به تهران نيز براي امضاي ارسال سوخت اتمي بوشهر قطعي شد. با اين همه حمايت قاطعانه پوتين از صلح آميز بودن برنامه هاي اتمي ايران پر واكنش ترين رويداد اين سفر بود. رئيس جمهور روسيه در جريان سفر 2 ساعت و 20 دقيقهاي خود با حسن روحاني كه در كاخ كرملين -مقر رياست جمهوري روسيه - انجام شد به مسؤول ارشد پرونده ايران گفت كه با توجه به اقدامات جمهوري اسلامي ايران اينك ما مطمئن هستيم ايران در صدد توسعه سلاحهاي هسته اي نيست.
رئيس جمهور روسيه اين موضع را در حالي ابراز مي كرد كه چند روز پس از آن با همتاي آمريكايي خود يعني جورج بوش در كشور اروپايي اسلوواكي ديدار داشت. رئيس جمهور آمريكا ساعاتي پس از اعلام نظر پوتين در گفتوگو با خبرگزاري روسي ايتارتاس، ضمن ابراز به افزايش روابط آمريكا و روسيه گفت كه ولاديمير پوتين اقداماتي را انجام داد كه نگراني ايجاد مي كند و من به دنبال فرصتي هستم كه دلايل اين اقدامات را توضيح دهد. احتمالا بوش افسر سابق «كا گ ب» را در ديدارش در اسلوواكي مورد پرسش هاي جدي و فشار قرار خواهد داد.
فرار رو به جلوي اروپا اين در حالي است كه وزير خارجه بلژيك كه كشورش نخستين ميزبان بوش در جريان سفر اروپايي اش است پيشاپيش صحبت هاي مورد پسند بوش را به زبان آورده و گفته كه نمي توانيم باوركنيم ايراني ها مي خواهند از فناوري هسته اي فقط براي اهداف غيرنظامي استفاده كنند، آنها مي خواهند بمب هسته اي توليد كنند. دي جوشيه كه اخيراً به جاي ميشل بارنيه پست وزارت بلژيك را عهده دار شده است مي گويد ايران بايد تسليم شود ودر غيراين صورت، با مشكلات بسياري مواجه خواهد شد، آمريكا به هيچ وجه قبول نخواهد كرد كه ايران به سمت ساخت بمب هسته اي پيش رود.وي مذاكرات هسته اي با ايران را به كمك تهديدات نظامي واشنگتن عليه تهران موفقيت آميز پيش بيني كرده است.
اروپا از زبان وزير خارجه بلژيك در آستانه سفر بوش در حالي فرار رو به جلو را كليد زده كه كارشناسان مسايل ايالات متحده مي گويند برخلاف در خواست برخي از مقا م هاي آمريكايي از جرج بوش ، براي اتخاذ موضعي سخت در برابر روسيه ، احتمالاً پرزيدنت بوش ترجيح خواهد داد تا به جاي اينكه پوتين را مورد انتقاد قرار دهد وي را به طور خصوصي سرزنش كند.
تعيين ميزان اعتبار سخن روس ها در پايتخت اسلوواكي جرج بوش و ولاديمير پوتين روز پنجشنبه هفتم اسفند در براتيسلاوا پايتخت اسلوواكي با هم ديدار خواهند كرد. كه طي اين ديدار برنامه هاي هسته اي ايران نيز مورد بررسي قرار خواهند داد.انتظار مي رود در جريان اين ديدار با واكنش پوتين به انتقاد هاي بوش ميزان و اعتبار حمايت هاي روسيه از فعاليت هاي اتمي ايران روشن تر شود. قرار است دو روز پس از اين ديدار الكساندرروميانتسف رئيس سازمان فدرال انرژي اتمي روسيه براي امضاي قرارداد ارسال سوخت نيروگاه بوشهر وارد ايران شود. اين موضوع زماني اهميتي دوچندان مي يابد كه حسن روحاني، دبير شوراي عالي امنيت ملي ايران بلافاصله پس از بازگشت از سفر به روسيه در پاويون تشريفات فرودگاه مهرآباد تهران در گفتوگو با خبرنگاران به انتقاد از دولت روسيه پرداخت و گفت كه مسكو آن گونه كه بايد انتظارات ايران را در حمايت از برنامه هسته اي ايران برآورده نكرده است.
روحاني در بدو ورود به تهران با انتقاد از مسكو گفت كه ما دوست داريم روس ها ابتكار عملي در زمينه پرونده هسته اي جمهوري اسلامي ايران داشته باشند كه تاكنون اين ابتكار عمل را نديده ايم. در اين سفر نيز تلاش كرديم كه روسيه بتواند در اين زمينه فعالتر باشد و اميدواريم آثار اين فعاليت را شاهد باشيم.
تهران اميدوار است در جريان سفر قريب الوقوع پوتين به تهران قرارداد ساخت نيروگاه اتمي طبس را به مسكو بسپارد.با اين ديدگاهي كه تهران نسبت به روسيه دارد ديدار روز پنجشنبه بوش و پوتين بسياري از موضوعات را براي ايران روشن مي كند.
رايزني از تاج محل تا زير برج ايفل در هنگامه اي كه بوش در اروپا سرگرم رايزني درباره مسايل ايران خواهد شد ديپلمات هاي ارشد تهران نيز در گوشه و كنار جهان از الجزاير و هند تا روسيه و فرانسه مشغول دفاع از برنامه هاي صلحآميز هستهاي ايران هستند تا هم فضاي جامعه جهاني را به نفع ايران تغيير دهند و هم از دستاوردهاي به دست آمده محافظت كنند. گروه هاي كاري مذاكرات هسته اي ايران و اروپا قراراست تا 25 اسفند گزارش دستاوردهاي خود را از مذاكره با اروپا براي تصميم گيري به كميته راهبري ارائه كنند.