آفتابنیوز : آفتاب: گری سیمور، مشاور اوباما در امور خلع سلاح و عضو تیم مذاکره کننده 5+1 با ایران در استانبول اظهار داشت: گذشت زمان همراه با تشدید فشارها به نفع ما است.
سیمور در رابطه با مذاکرات استانبول گفت: در مقایسه با دور قبلی مذاکرات به نظر میرسید ایرانیها علاقه بسیار بیشتری به وارد شدن به مذاکرات واقعی نشان میدادند، خیلی کمتر شاخ و شانه میکشیدند و دیگر پیش شرط نمیگذاشتند؛ این آمادگی را هم داشتند که درباره مسئله هستهای صحبت کنند. البته با انجام دور جدیدی از گفتو گوها در شهر بغداد در اواخر ماه مه موافقت کردند. خودشان پیشنهاد دادند که پیش از انجام مذاکرات ملاقاتی در سطح معاونان صورت بگیرد تا سر فصل موضوع گفتوگوهای نهایی بغداد از پیش تعیین شود. بدین ترتیب ما با این دستاورد مذاکرات استانبول را ترک کردیم که توانستیم یک روند را آغاز کنیم، حال اینکه این روند به توافق بینجامد، به نظرم هنوز اظهار نظر راجع به آن زود است.
مشاور اوباما افزود: من فکر میکنم زمان به نفع ماست چون در آخر ماه ژوئن و اول ژوئیه تحریمهای اقتصادی و نفتی خیلی شدیدتری به مرحله اجرا در خواهد آمد. آخر ماه ژوئن ایالات متحده قرار است تحریمهای خود راعلیه بانک مرکزی ایران به مرحله اجرا در آورد، اول ماه ژوئیه هم که تحریمهای وسیع نفتی اتحادیه اروپا انجام میشود. از دید ما گذر زمان در این مرحله به سود ماست، تا آنجایی که نگرانی ایران بابت ایران آنها را برای یافتن یک راه توافق مجاب کرده، هرچه به تابستان نزدیک میشویم موضع ما قدرت بیشتری پیدا میکند.
وی ادامه داد: به باور ما ادامه تحریمها در حالی که مشغول انجام مذاکرات با ایران هستیم بسیار مهم است. از آنجایی که میبینیم به ظاهر تحریمها در ایرانیها این انگیزه را ایجاد کرده که گفتوگوها را ادامه دهند، این نیاز را احساس میکنیم که با ادامه فشار تا زمان حصول نتایج ملموس و رفع نگرانیهای جامعه جهانی توسط ایران اجرای تحریمها را پیگیری کنیم.
عضو تیم مذاکره کننده با ایران درباره ارتباط این مذاکرات با مسائل پیرامون ایران واسرائیل اظهار داشت: ما به هیچ وجه به خودمان به چشم واسطه بین ایران و اسرائیل نگاه نمیکنیم. در عین حال اینکه فکر میکنیم بسیار مهم است که ایران حق موجودیت اسرائیل را به رسمیت بشناسد و یک راه حل و فصل مسائل بین دو دولت را بیابند و غیره، اما هدف این گفتوگوها مسئله هستهای ایران هست و نه مسائل سیاسی دیگر. به باور من به عنوان یک اقدام عملی تمرکز ما بر روی این بوده که ایران را مجاب کنیم که به تعهدات بینالمللی خود عمل کند و به قطعنامههای آژانس بینالمللی انرژی اتمی و شورای امنیت سازمان ملل پایبند باشد.
سیمور ادامه داد: اوباما گفته که فضا هنوز برای استفاده از دیپلماسی وجود دارد اما پنجره دیپلماسی در حال بسته شدن است. همان طور که گفتم ما به تلاشهای خود برا اعمال فشارهای سیاسی و اقتصادی ادامه خواهیم داد و تلاش خواهیم کرد که ایران را مجاب کنیم که پشت میز مذاکره بنشیند و برای حل مسئله برنامه هستهایاش اقدام کند. رئیس جمهوری آمریکا هم گفته است که سیاستش مهار نیست بلکه پیشپیری از دستیابی ایران به سلاحهای هستهای است و همه گزینهها برای جلوگیری از تبدیل شدن ایران به یک قدرت اتمی بر روی میز قرار دارد.
وی درباره چشم انداز مذاکرات بغداد گفت:حصول یک نتیجه مثبت جامع در آینده نزدیک محتمل نیست برای همین هم کشورهای ۵+۱ نوعی رویکرد تدریجی و قدم به قدم را در پیش گرفتهاند. تلاش ما در راستای انگشت گذاشتن روی اجزایی از برنامه هستهای ایران است که بیشترین نگرانیها مربوط به آنهاست و در تولید احتمالی بمب اتمی نقش دارند. برای نمونه تولید اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده در قالب برنامه غیرنظامی هستهای ایرانیها توجیهپذیر نیست.
به گزارش بازتاب به نقل از خبرگزاری ها؛ مشاور اوباما ادعا کرد: حتی خود ایرانیها گفتهاند که به مقداری اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده تولید کردهاند که برای تأمین سوخت رآکتور هستهای تحقیقاتی تهران کافی است اما خود این مطلب بر خلاف اهداف جلوگیری از اشاعه سلاحهای هستهای است چون انباشت این میزان از اورانیوم غنی شده ۲۰ درصدی ایران را یک گام به تولید اورانیوم مناسب برای اهداف نظامی نزدیک میکند. پس راهکار ما مقابله با بخشهای تهدید آمیز برنامه هستهای ایران است که بیم آن میرود تهدیدی برای منع گسترش سلاحهای هستهای به شمار آیند.
سیمور در خاتمه مدعی شد: در نهایت سمت و سوی حرکت هماهنگی کامل با مصوبهها و قطع نامههای شورای امنیت خواهد بود. قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل از ایران میخواهد که همه فعالیتهای غنی سازی و کار بر روی تأسیسات اتمی اراک را متوقف کند که یک رآکتور پژوهشی آب سنگین در مرحله احداث است.