آفتابنیوز : 
شكاف بين فقير و غني در حالي رو به عميقتر شدن است كه دو طوفان ويرانگر اخير در آمريكا نگرانيها را در مورد آسيب ديدن رشد جهاني اقتصاد افزايش داده است.
مقامات مالي كشورهاي جهان در نشست خود به توافق رسيدند كه بدهيهاي كشورهاي فقير بخشيده شود و علاوه بر گفت وگو بر سر بسياري از موضوعات راهكاري را در مورد قيمتهاي انرژي ارايه كردند.
از يك سو صندوق بينالمللي پول و بانك جهاني كه 184 كشور عضو دارند, در نشست هفتگي خود به اين موضوعات پرداختند و از سوي ديگر گروه 7 كه از هفت كشور بزرگ صنعتي جهان تشكيل شده , بررسي اين موضوعات را در دستور كار خود قرار داده است.
اين نشستها در زماني برگزار شد كه به گفته گوردون براون, وزير دارايي انگليس, خطري بزرگتر اقتصاد جهاني را تهديد ميكند و قيمتهاي بالاي نفت در بالاترين سقف با ثبات خود در ربع قرن اخير قرار دارند.
طرح بخشش بدهيهاي كشورهاي فقير كه با تصويب آن موانع بسيار زيادي از ميان برداشته شد, به اين كشورها اين امكان را ميدهد كه از اين پس براي مبارزه با فقر و بيسوادي، ارتقاء نظام آموزش و پرورش و بهداشت و خريد دارو براي مبارزه با بيماريهايي همچون ايدز و مالاريا هزينههاي بيشتري را صرف كنند.
اين طرح در روز شنبه به تصويب صندوق بينالمللي پول رسيد و بانك جهاني نيز يك روز بعد آنرا به تصويب رساند.
فقيرترين كشورهاي جهان به صندوق بينالمللي پول، بانك جهاني و بانك توسعه آفريقا بدهكار هستند, 8 قدرت بزرگ اقتصاد جهان كه متشكل از روسيه و 7 كشور انگليس، كانادا، فرانسه، آلمان، ايتاليا، ژاپن و امريكا هستند, در نشست گروه 1+7 توافق كردند پرداخت اين بدهيها و وامها را برعهده بگيرند.
پول ولفوويس, رييس بانك جهاني كه در ماه جولاي به اين سمت رسيده و پيش از آن مرد شماره دو پنتاگون و معمار جنگ عراق بود, در استقبال از اين تصميم اعلام كرده است: راه پاكسازي بدهيها هماكنون هموار شده است و اين اقدام، روندي چشمگير در تحقق قولهايي است كه به فقيرترين مردم جهان داده شده بود.
بر اساس اين طرح كه نتيجه سالها بحث و گفت وگو بوده است، 40 ميليارد دلار از بدهيهاي 18 كشور فقير جهان كه بيشتر آفريقايي هستند, بخشيده خواهد شد.
همچنين, 20 كشور جهان در صورتيكه با شرايطي ويژه مواجه شدند, ميتوانند براي حل بحران خود كمك دريافت كنند كه چنين تصميمي ميتواند مبلغ كمكهاي صورت گرفته به كشورهاي فقير را به 55 ميليارد دلار افزايش دهد.
ردريگوراتو, رييس صندوق بينالمللي پول در واكنش به اين تصميم گفت: بخشش اين بدهيها در جهت كاهش فقر كمكي بسيار حياتي به شمار ميآيد.
جان اسنو, وزير دارايي آمريكا, نيز ضمن ابراز خرسندي از تحقق يافتن وعده گروه هفت پيشبيني كرد: هيات رييسه بانك جهاني و صندوق بينالمللي پول ساير جزئيات مربوطه به اين طرح را تا پايان اين هفته به تصويب برسانند.
گروههاي مبارزه با فقر نيز كه مدتهاست براي تصويب طرحي براي بخشش بدهيهاي كشورهاي فقير اعمال فشار ميكنند، از تصويب اين طرح استقبال كردهاند, آنان تاكيد ميكنند هر روز كه تصويب و يا اجراي اين طرح به تاخير بيافتد, به اين معنا خواهد بود كه هزاران نفر ديگر به خاطر كمبود غذا و آب پاكيزه خواهند مرد.
گروههاي مبارزه با فقر تاكيد كردهاند: اگرچه اين طرح اقدامي چشمگير است ؛ اما به جنبش ريشهكني فقر پايان نخواهد داد ؛ بلكه اين جنبش تازه در آغاز راه است. در عين حال گروه 1+7 در نشست خود با بسياري از كشورهاي مهم كمككننده جهان همچون كشورهاي اسكاندنياوي، بلژيك و هلند مشورت نكرده است, اين كشورها به شدت خواستار دريافت تضميني هستند كه ثابت كند, در صورتيكه بدهيهاي كشورهاي فقير بخشيده شود, كشورهايي همچون آمريكا كمكهاي معمولي خود به كشورهاي فقير را قطع نخواهند كرد، اين كشورها همچنين تضمينهايي را تقاضا ميكنند كه نشان دهد, كمكهايي كه به 18 كشور تحت پوشش اين طرح ميشود با خريد تسليحات و يا در گير و دار فسادهاي مالي به هدر نخواهد رفت.
بسياري از كارشناسان بر اين باورند: با توجه به سابقه فساد و بيكفايتي دولتهاي آفريقايي اگر كمكها به صورت مستقيم به اين كشورها ارايه شود, بخش چشمگيري از آن به هدر خواهد رفت. بدين ترتيب كه اين پولها يا صرف هزينههاي نظامي جنگهاي داخلي ميشود و يا اينكه روانه جيب دولتمردان فاسد خواهد شد.
بسياري ديگر از كشورهاي عضو بانك جهاني و صندوق بينالمللي پول ابراز نگراني كردهاند: به دلايل حقوقي آمريكا قادر نخواهد بود, تضمين كند كه كنگره اين كشور مبلغ مورد توافق براي ارايه به بانك جهاني را تصويب نخواهد كرد.
برخي ديگر از كشورهاي صنعتي جهان نيز نگرانند كه لغو بدهيهاي كشورهاي فقير اتحاديه توسعه بينالملل كه شاخهاي از بانك جهاني است را فلج خواهد كرد ؛ چرا كه اين طرح درآمدهاي لازم اين اتحاديه براي كمك به مناطق در حال توسعه جهان را از بين خواهد برد.
از سوي ديگر كارشناسان معتقدند: تصويب طرح لغو بدهيهاي كشورهاي فقير در بانك جهاني امتحاني براي ولفوويس, رييس اين بانك امتحاني مهم به شمار ميآيد.
وي كه پيش از هر چيز به عنوان معمار جنگ عراق شهرت دارد, پيش از اين مرد شماره دو پنتاگون، وزارت دفاع آمريكا بود.
بسياري از كارشناسان معتقدند: با رسيدن وي به رياست بانك جهاني، روندي كه از آن با عنوان دخالت اين بانك در تغيير رژيمهاي سياسي كشورهاي كمك شونده ياد ميشود, علني شده و شدت بيشتري به خود خواهد گرفت.
البته بحث بخشش بدهيهاي كشورهاي فقير تنها موضوع مورد بررسي گروه هفت نبود, يكي ديگر از مهمترين موضوعات مطرح در نشستت اين گروه بحث قيمتهاي بالاي نفت و انرژي بود.
وزيران دارايي كشورهاي گروه هفت در نشست خود اعلام هشدار در مورد خطر افزايش قيمت انرژي، خواستار توليد بيشتر نفت خام، مصرف بهينه انرژي و انجام سرمايهگذاري بيشتر در اين بخش شدند.
اگرچه در بيانيه نهايي گروه هفت آمده است: اقتصاد جهاني در كل به رشد خود ادامه ميدهد و درونما براي رشد بيشتر مثبت به نظر ميرسد ؛ اما در اين بيانيه نسبت به افزايش قيمت انرژي ابراز نگراني شده و آمده است: در عين حال قيمتهاي بالاي انرژي، افزايش بيتعادليها در اقتصاد جهاني و شدت گرفتن موج حمايت از محصولات داخلي باعث شده اين دورنماي مثبت مورد تهديد قرار گيرد.
وزيران دارايي كشورهاي گروه هفت, با اشاره به وقوع دو طوفان ويرانگر كاترينا و ريتا كه پالايشگاههاي عظيم ساحلي آمريكا را از كار انداختهاند، از همه كشورهاي توليدكننده نفت خواستهاند تا با مازاد ظرفيت خود اقدام به توليد كنند.
جان اسنو, وزير دارايي ايالات متحده ضمن پذيرش اينكه اقتصاد اين كشور براي مقابله با ضربههاي كاترينا و ريتا در وضعيت خوبي قرار دارد، هشدار داد كه افزايش قيمت نفت ميتواند به اين وضع آسيب وارد كند.
گروه هفت اعلام كرده بر سر تعدادي راهكار براي كنترل قيمتهاي بالاي انرژي به توافق رسيده است, اين گروه در بيانيه خود خواستار افزايش ميزان عرضه نفت خام، افزايش سرمايهگذاري در بخش اكتشاف و پالايش و ايجاد شفافيت بيشتر در كار بازارهاي نفت شده است.
اين كشورها ضمن تاكيد بر لزوم مصرف بهينه انرژي و ادامه تلاشها براي يافتن منابع جديد انرژي، تقاضا كردهاند كه با كشورهاي توليد كننده نفت وارد گفت وگو شوند.
البته در اين نشست زبان قديمي تاكيد بر لزوم انعطافپذيري برخي از كشورها از جمله چين در سياست ارزش واحد پولي خود كه بر نشستهاي پيش اين گروه حاكم بود, حذف شده بود.
چين در اقدامي شگفتآور اعلام كرده كه ارزش يوآن را كه مدتها ثابت مانده بود, در برابر دلار آمريكا و ساير واحدهاي پولي افزايش خواهد داد.
بسياري از كشورها از جمله آمريكا مدتها بر اين باورند كه ثبات ارزش يوآن و پايين ماندن ارزش آن در برابر سبد واحدهاي پولي جهان، اجناس چيني را در بازارهاي جهاني ارزان كرده و صادرات محصولات اين كشور را به شدت افزايش داده است كه همين امر كسري تجاري عمدهاي را براي بسياري از كشورها از جمله آمريكا به همراه آورده است.
گروه 7 در نشست اخير خود ضمن تقدير از چين به خاطر ايجاد انعطاف در نظام پولي خود و افزايش ارزش يوآن از اين كشور خواسته تا براي كمك به اقتصاد جهاني به اين اقدام ادامه دهد.
از ديگر موضوعات مورد بحث در نشست گروه هفت بحث بيتعادلي در اقتصاد جهاني بود.
جان اسنو, وزير دارايي آمريكا گفت: ژاپن و اتحاديه اروپا بايد رشد اقتصاد خود را افزايش دهند تا بدينوسيله به ايجاد تعادل در اقتصاد جهاني كمك كنند.
اتحاديه اروپا و ساير اعضاي گروه هفت نيز نسبت به بدهيهاي عظيم آمريكا به ساير كشورهاي جهان ابراز نگراني كردهاند.
صندوق بينالمللي پول اعلام كرده است: در سال جاري ميلادي اقتصاد جهاني در سلامت كامل بوده و رشد 3/4 درصدي خواهد داشت كه اين روند در سال آينده نيز تكرار خواهد شد ؛ اما در عين حال هشدار داده است: قيمتهاي بالاي نفت و شدت گرفتن بيتعادليها در زمينه سرمايهگذاري و تجارت جهاني خطرهاي جدي به همراه دارد.