کد خبر: ۱۶۴۴۶۱
تاریخ انتشار : ۲۹ تير ۱۳۹۱ - ۱۸:۳۴

شامپانزه‌ها هم قاضی دارند

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: مديريت برخورد براي انسجام گروه‌هاي اجتماعي امري بسيار مهم و ضروري است. در حالي كه انسان‌ها ممكن است هنوز هم روي برخي جزئيات اين موضوع در حال كار باشند تحقيقات جديد نشان مي‌دهد برخي از شامپانزه‌ها به شكل بي‌طرف و به عنوان شخص ثالث به انجام فعاليت‌هاي نظارتي‌ ـ پليسي در گروه‌هايشان مي‌پردازند. 

در هر جايي كه شاهد زندگي جمعي و اجتماعي هستيم برخورد‌ها و درگيري‌ها موضوعي اجتناب‌ناپذير است. اين موضوع در مورد نزديك‌ترين خويشاوندان ما يعني شامپانزه‌ها هم صدق كرده و تفاوتي ندارد.

به نظر مي‌رسد مديريت برخورد نقش مهمي در حفظ نظم و آرامش گروهي شامپانزه‌ها ايفا كرده و تك‌تك شامپانزه‌ها هم اين موضوع را تضمين‌كننده انسجام جامعه خود مي‌دانند.

به اين شكل از مديريت برخورد و مداخله شخص ثالث بي‌طرفي در كشمكش‌ها، نظارت پليسي گفته مي‌شود.

تا‌كنون اين رفتار انگيزشي ـ اخلاقي در شامپانزه‌ها فقط به شكل روايتي و نه واقعي عنوان شده بود.

به هر حال اكنون نخستين‌شناسان دانشگاه زوريخ تائيد كرده‌اند كه شامپانزه‌ها به منظور تضمين ثبات گروه خود اقدام به دخالت بي‌طرفانه در درگيري‌هاي ميان دو همنوع مي‌كنند بنابراين شامپانزه‌ها بر اساس علاقه به اجتماع و نگراني‌هاي اجتماعي، رفتاري جامعه‌گرايانه از خود بروز مي‌دهند.

علاقه داوران به مداخله، زماني به بيشترين حد خود مي‌رسد كه درگيري تعدادي از اعضا، صلح و آرامش جامعه را با خطر جدي مواجه سازد.

محققان طي مطالعاتي رفتار چهار گروه از شامپانزه‌هاي اسير را مشاهده و مقايسه كردند. در باغ ‌وحش والتر گوسائو در زوريخ آنها با شرايط ويژه‌اي مواجه شدند.

محققان خوش‌شانس بودند كه با اتفاقي مواجه شدند كه براي اين جانوران در حيات‌وحش هم رخ مي‌دهد. در اين گروه ماده‌هاي جديد معرفي شده و رتبه‌بندي در نرها هم دوباره تعريف شد كه در نتيجه ثبات گروه شروع به متزلزل شدن كرد.

البته بايد گفت هر شامپانزه‌اي نمي‌تواند قاضي و داور خوبي باشد. در درجه اول ميانجي يا شخص ثالث مداخله‌كننده در درگيري بايد نر يا ماده‌اي باشد كه در گروه مورد احترام زيادي است.

در غير اين صورت نمي‌تواند به شكل موفقيت‌آميزي غائله را ختم كرده و اين امر نشان مي‌دهد كه مانند جوامع انساني مراجع و مقاماتي هم در گروه شامپانزه‌ها وجود دارد.

به گزارش جام جم آنلاین، علاقه به نگراني‌هاي اجتماعي كه به شكل پيشرفته‌اي در ما انسان‌ها وجود داشته و عميقا ريشه‌دار است باعث ايجاد پايه‌هاي رفتاراخلاقي ما مي‌شود و از نظر دانشمندان اين موضوع مي‌تواند در بين نزديك‌ترين خويشاوندان ما هم تسري داشته باشد.

منبع: physorg
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین