کد خبر: ۱۶۴۸۱۳
تاریخ انتشار : ۰۱ مرداد ۱۳۹۱ - ۱۷:۴۷
معاون محیط طبیعی سازمان محیط زیست‌:

بیش از 65 درصد عرصه دریاچه ارومیه خشک شده است

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: وضعیت دریاچه ارومیه وخیم است و بر اساس گزارش های ارایه شده در حال حاضر بیش از 65 درصد عرصه دریاچه خشک شده به عبارت دیگر كمتر از 35 درصد ازعرصه این دریاچه آبدار است.

' اصغر محمدی فاضل ' روز یكشنبه در گفت و گو با ایرنا افزود: بدون تردید نجات دریاچه ارومیه بدون همفكری و اقدام سه قوه مجریه ، مقننه و قضاییه امكان پذیر نخواهد بود از این رو اقدامات اجرایی دولت به منظور نجات دریاچه ارومیه بدون حمایت قضایی و نهاد قانون گذاری كافی نخواهد بود.

وی خاطرنشان كرد : دربازدیدی كه از دریاچه ارومیه داشتم خشك شدن برخی از نقاط آن كاملا مشهود بود . همچنین در جریان مشاهدات از راه هوا مشخص شد كه بخش هایی از دریاچه به دلیل غلظت و تراكم املاح به رنگ قرمز در آمده است كه نشان دهنده وخامت وضعیت دریاچه در آن بخش ها است .

وی ادامه داد: همچنین اندازه گیری املاح برخی از نقاط دریاچه نشان می دهد كه در این بخش ها املاح به حالت فوق اشباع رسیده یعنی تركیبات املاح و نمك دریاچه به حدی رسیده كه نشان می دهد دریاچه در آن قسمت آماده خشك شدن است.

معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان محیط زیست یادآور شد كه در حال حاضر اقدامات اجرایی سازمان ها و نهادها برای جلوگیری از خشك شدن این دریاچه ادامه دارد و به عنوان مثال وزارت نیرو از آغاز فصل آبی سال گذشته ( مهرماه تا آخر شهریور ماه سال 90 )‌ اقدام به رها سازی حق آبه دریاچه تا سقف 8 /1 دهم میلیارد متر مكعب كرده است اما با توجه به شرایطی كه مسیرهای رودخانه ها به دلیل عدم لایروبی ، برداشت های غیر مجاز در مسیر و انحرافی كه در مسیرهای آبی منتهی به دریاچه وجود دارد ، این میزان آب به حوضه دریاچه نمی رسد.

وی گفت : شرایط این دریاچه در حال حاضر نشان می دهد كه هنوز 8 /1 میلیارد متر مكعب آب كه وزارت نیرو مدعی آن است ، به این دریاچه نرسیده است .بنابراین این وزارتخانه علاوه بر اهتمامی كه نسبت به تامین میزان بیشتری آب به صورت حق آبه در حوضه دریاچه ارومیه انجام می دهد ، باید موضوع لایروبی و بازگشایی مسیرهای منتهی به دریاچه ارومیه و برخورد با برداشت های غیر مجاز از منابع آب را هم مورد توجه قرار دهد.

وی اظهار داشت: بر اساس گزارشهای ارایه شده در استان آذربایجان غربی حدود 24 هزار حلقه چاه غیر مجاز در حوضه دریاچه ارومیه وجود دارد كه از طریق آنها مقدار زیادی برداشت غیر قانونی آب انجام می شود . این امر باید مورد توجه مسوولان وزارت نیرو قرار گیرد.

فاضل گفت:‌ بر اساس توافقی كه وزارت نیرو و آب منطقه ای سه استان آذربایجان غربی ، شرقی و كردستان با یكدیگر داشته اند ، مقرر شده است كه سالانه 1 /3 میلیارد متر مكعب آب به عنوان حق آبه دریاچه ارومیه تامین شود.اما به دلیل این كه این حق آبه سالانه تامین نشده ، آب دریاچه با تراكم بالا و به میزان زیادی كاهش یافته است و در حال حاضر به حدود 24 میلیارد متر مكعب آب نیاز دارد.

معاون تنوع زیستی سازمان محیط زیست افزود: در وزارت جهاد كشاورزی هم اقداماتی برای بهبود روش های كشاورزی و افزایش راندمان آبی اراضی زیر كشت صورت گرفته است ولی همچنان این اقدامات احتیاج به پیگیری و جدیت بیشتری دارد .

فاضل گفت: بر این اساس مقرر شده است تا پایان ماه رمضان نشست مشتركی با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی سه استان آذربایجان غربی ، شرقی ، كردستان و نمایندگانی از وزارت نیرو ، جهاد كشاورزی و سازمان محیط زیست برگزار شود تا اقدامات و چالش های موجود درمورد دریاچه ارومیه به بحث و بررسی گذاشته شود و همفكری لازم برای نجات دریاچه انجام شود.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
انتشار یافته: ۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۲
0
0
سلام فقط 65% درياچه اوروميه خشک نشده است بلکه اکثر در ياچه ها وتالابهاي داخلي کشور خشک شده ويا در حال خشک شدن است فاجعه اي که رخ داده يا در حال رخ دادن است .تالاب گاوخوني درياچه مهارلو وبختگان ،درياچه هامون و.....تقريبا از بين رفته اند.در اثر ازبين رفتن اين درياچه ها وتالاب ها حيات گياهي وحيات وحش وابسته به آنها هم نابود شده يا نابود خواهد شدهمچنين زندگي افرادي که از قبل اين درياچه ها ارتزاق مي کرده اند نيز نابود شده است .در سيستان ماهيگيري،دامداري وپرورش گاواصيل وعظيم الجثه سيستاني وتوليد فراورده هاي دامي،صنعت حصير بافي ،شکار پرندگان و....که همه وابسته به درياچه بوده از بين رفته است واين توليد کنندگان با قاچاق سوخت وسايرامور واسطه گري روزگار مي گذرانند.خشک شدن درياچه اوروميه باعث ازبين رفتن آرتميا وتغذيه کنندگان از آن يعني فلامينگوها پليکانها،اردکها وغازها وکفچه نوکها و...شده است وحيات گوزن زرد ساکن در جزاير درياچه در حال نابودي است .تازه اين مشکلات بزرگ به غير از تغييرات آب وهوايي واز بين رفتن صنعت گردشگري است.ايجاد سد ها وتغيير مسير رودخانه هاي تغذيه کننده در ياچه ها وتالابها علت اصلي خشک شدن آنها است.براي درست کردن ابرو ها چشمها را کور کرده اند.بجاي ايجاد سد هاي بزرگ بايد از آب بندها وآبگير ها استفاده کردوصنعت آبخيز داري را احيا کردتا رودخانه ها جريان طبيعي شان را طي کنندوآسيبي به اکولوژي منطقه واکوسيستمهاي طبيعي نرسد.مجرم اصلي در ايجاد اين فجايع زيست محيطي وزارت نيرو در کنار بي تفاوتي سازمان محيط زيست ومنابع طبيعي مي باشد.راه چاره تخريب سدها يا کاهش ظرفيت آب پشت آنها است.زماني به خودمان نياييم که ديگر براي انجام هر کاري دير شده باشد.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۷ - ۱۳۹۱/۰۵/۰۹
0
0
با تشکر از آقای محمدی فاضل و امید به این که مثل سالهای قبل فقط به نشست و جلسه و سخنرانی خاتمه پیدا نکنه چون واقعا وقت این حرفها گذشته و الان به سرعت باید عمل کرد. لایروبی رودخانه ها و انتقال آب با کانال کشی و ... جواب نمی دهد. باید چند سد که بیشترین صدمه را وارد کرده اند تخریب شود. واقعا ارزش دریاچه بیشتر از این حرفهاست. همینطور در مورد باغچه ها و باغاتی که به صورت تفریحی و غیرتخصصی و سنتی اداره می شود و هیچ نفعی به کشاورزی ندارند مقامات قضایی باید چاه را پلمپ کنند. باید سختگیری اعمال شود. البته از آنجایی که در ایران این راه حل هم به دلایل فرهنگی و ....جواب نمی دهد همان گذشتن از خیر سدها بهترین راه حل هست. کمی هم روی فرهنگ مردم کار شه که کمتر آب مصرف کنند.
ناشناس
|
Canada
|
۱۲:۲۱ - ۱۳۹۱/۰۶/۱۷
0
0
واقا پس چر
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین