آفتابنیوز : آفتاب: معترضان خشمگین به فیلم "اسلامستیز" در پایتخت یمن هم به سفارت ایالات متحده حمله کردند. این در حالی است که اوضاع در مصر و تونس نیز به حالت عادی بازنگشته است. آمریکا دو ناو جنگی به سواحل لیبی اعزام کرده است.
منابع خبری یمن از تظاهرات خشونتآمیز در روز پنجشنبه (۱۳ سپتامبر/ ۲۳ شهریور) در صنعا، پایتخت این کشور خبر دادند. سفیر یمن در واشگنتن اعلام کرده که این حادثه تلفاتی در پی نداشته است.
خبرگزاری رویترز به نقل از شاهدان عینی از شلیک هوایی مأموران امنیتی برای کنترل تظاهرکنندگان خبر میدهد. معترضان از قرار شیشههای ساختمان نگهبانان سفارت را شکسته و سپس از درب اصلی وارد سفارت شدهاند. به گزارش خبرگزاری فرانسه، پلیس موفق شده تظاهرکنندگان را از محوطهی سفارتخانه به بیرون براند.
این اعتراضها در ادامهی تظاهرات روزهای اخیر در مصر و لیبی و تونس صورت میگیرد. انتشار ۱۴ دقیقه از یک فیلم دو ساعته که در آن تصویری "توهینآمیز" از پیامبر اسلام ارائه میشود، سرآغاز اعتراضات بود. قتل کنسول و سه دیپلمات آمریکا در بنغازی (لیبی) و تنی چند از مأموران امنیتی محلی و همچنین تخریب کامل ساختمان کنسولگری تا کنون سنگینترین تلفات این ناآرامیها بودهاند.
یک گروه شبهنظامی در عراق هم که مسئول برخی از حملات مشهور به شهروندان خارجی در این کشور در زمان جنگ عراق بود، مواضع آمریکا در عراق را تهدید کرده است. به گفتهی قیس الخزعلی، رهبر تشکیلات "عصایب اهل الحق"، «اهانت به پیامبر منافع آمریکا را به خطر خواهد انداخت و ما آنان را بهخاطر این اهانت نخواهیم بخشید».
اوضاع در مصر هم همچنان ناآرام است. صدها معترض شامگاه چهارشنبه بار دیگر در برابر سفارتخانه آمریکا در قاهره تظاهرات کردند. به گزارش فرستندهی تلویزیونی "سیانان"، درگیریهایی بین نیروهای انتظامی و تظاهرکنندگان رخ داده است. این فرستنده به نقل از منابع مصری از سنگپراکنی تظاهرکنندگان، جراحت و دستگیری خبر میدهد. معترضان مصری روز سهشنبه هم سعی کرده بودند به داخل سفارت آمریکا پیدا کنند.
به گزارش عکاس خبرگزاری فرانسه، پلیس تونس شامگاه چهارشنبه مجبور شد برای دور نگهداشتن حدود ۳۰۰ تظاهرکننده از سفارت آمریکا، از گاز اشکآور استفاده کند. بنا بر آمار رسمی، در این درگیریها ۵ نفر دستگیر و دو مأمور انتظامی هم مجروح شدند.
ایالت متحده آمریکا با افزایش توان نظامی خود در منطقه به ناآرامیها واکنش نشان میدهد. پس از حمله به کنسولگری آمریکا در بنغازی – شرق لیبی – واشنگتن دو ناو جنگی را راهی آبهای ساحلی لیبی کرد.
بنا بر اعلام محافل دولتی ایالات متحده، ناو یواساس "لابون" روز چهارشنبه (۱۲ سپتامبر/ ۲۲ شهریور) به محل ماموریت خود رسید؛ یو اساس "مکفاول" هم در راه است و طی چند روز آینده در محل مأموریت خواهد بود. برای این دو شناور هنوز مأموریت خاصی مشخص نشده است.
هر دو رزمناو مجهز به موشکهای "تام هاوک" هستند. آنها سال ۲۰۱۱، در روزهای پایانی حکومت معمر قذافی نیروهای ناتو را در برقراری منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی همراهی کردند.
به گفتهی مقامهای وزارت دفاع آمریکا – پنتاگون – این دو رزمناو این امکان را برای فرماندهان فراهم میکنند که به هرگونه تهدیدی علیه ایالات متحده واکنش نشان دهند.
علاوه بر این، حدود ۵۰ تفنگدار دریایی آمریکا برای محافظت از شهروندان این کشور در لیبی به بنغازی اعزام شدهاند. پهپادهای آمریکایی نیز در شناسایی مقر آموزش ستیزهجویان به نهادهای محلی کمک خواهند کرد.
کنسولگری ایالات متحده شامگاه سهشنبه در یازدهمین سالروز حملات ۱۱ سپتامبر با خمپاره و نارنجک مورد حمله قرار گرفت. در این حمله کریس استیونز، کنسول آمریکا، و سه دیپلمات دیگر این کشور به همراه شماری از مأموران انتظامی محلی جان خود را از دست دادند.
نهادهای امنیتی ایالات متحده در حال بررسی شواهدی هستند مبنی بر اینکه حملهی روز سهشنبه به سفارت این کشور در لیبی اقدامی از "پیش هماهنگشده و سازماندهیشده" بوده است. گمانهزنیهایی نیز در مورد دستداشتن تشکیلات تروریستی القاعده در این حمله وجود دارد.
به اعتقاد مایک راجرز، رئیس کمیسیون اطلاعات و امنیت مجلس نمایندگان آمریکا، اینکه حمله در یازدهمین سالگرد حملات یازدهم سپتامبر صورت گرفته، قطعا تصادفی نیست. به گفتهی راجرز، برای نهادهای امنیتی آمریکا پشتپردهی حملات هنوز روشن نیست، اما «فهرست مظنونان ما رفتهرفته کوتاهتر میشود».
به گزارش دویچهوله، پلیس فدرال ایالات متحده نیز، بنا بر اطلاعات منابع دولتی، تیمهایی به لیبی ارسال کرده که به تحقیقات کمک میکنند.
"سیانان" به نقل از منابع آمریکایی گزارش داد که مهاجمان از تظاهرات در برابر سفارت بهعنوان عامل گمراهکننده سوءاستفاده کردهاند. البته هنوز مشخص نیست که تظاهرات ابتکار مهاجمان بوده یا آنان تنها از این فرصت به سود خود استفاده کردهاند.