آفتابنیوز : به رغم مخالفت آمریکا و تنها چند روز پس از دیدار جرج بوش و ولادیمیر پوتین در براتیسلاوا روز گذشته قرارداد تحویل سوخت هسته ای میان روسیه و جمهوری اسلامی امضا شد.
جان مک کین سناتور جمهوریخواه آمریکا و عضو کمیته خدمات نیروهای مسلح سنای این کشور در واکنش به انعقاد این قرارداد که نمادی آشکار از شکست مذاکرات بوش و تلاش وی برای متقاعد کردن پوتین به قطع همکاری های هسته ای این کشور با ایران است ، خواهان جلوگیری از شرکت روسیه در گردهمایی کشورهای پیشرفته صنعتی یا گروه هشت شد. وی علت این درخواست را امضای این قرارداد نام برد.
جان مک کین با ابراز ناخشنودی شدید از امضای این قرارداد ، عملکرد پوتین را در زمینه سیاست های داخلی و بین المللی به یک بچه لوس تشبیه کرد. اجلاس بعدی کشورهای گروه هشت قرار است در ماه ژوئیه در اسکاتلند برگزار شود.
کاخ سفید هنوز در مورد امضای موافقتنامه میان روسیه و ایران اظهارنظری نکرده است.
این قرارداد در جریان دیدار غلامرضا آقازاده رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و همتای روس وی الکساندر رومیانتسف، که برای بازدید از نخستین نیروگاه اتمی ایران در بوشهر به امضا رسید. این قرارداد مربوط به تبادل سوخت هسته ای با پسماند آن در حالی امضا شد که اختلاف طرفین بر سر این که کدامیک باید هزینه انتقال پسماند سوخت به روسیه را متقبل شود، اختلافهایی داشتند.
ساخت نیروگاه اتمی بوشهر با همکاری روسیه که طبق آخرین برآوردها تا حدود یکسال دیگر آماده بهره برداری شود، نزدیک به 800 میلیون دلار هزینه دربرداشته است.
انعکاس این قرارداد در شرایطی که پیش از این بوش تلاش کرده بود در دیدار خود با پوتین وی را از تداوم همکاری هسته ای با ایران بر حذر دارد با انعکاس وسیع جهانی روبرو شده است .واشنگتن دستیابی ایران به تکنولوژی اتمی را تلاش برای ساخت بمب اتمی می داند، حال آن که مقامات ایرانی همواره این اتهامات را رد کرده اند. رئیس جمهوری روسیه نیز در دیدار با جرج بوش گفته بود، اطمینان دارد برنامه های اتمی ایران اهداف نظامی را دنبال نمی کند و تنها به قصد تولید برق صورت می گیرد، از همین رو روسیه به همکاریهای اتمیش با ایران ادامه خواهد داد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس می نویسد: هنوز روشن نیست مذاکرات روز پنجشنبه بوش – پوتین، چگونه توانست امضای قرارداد بین ایران و روسیه را یک روز به تاخیر اندازد، چرا که قرار بود توافقنامه روز شنبه در تهران امضا شود.
اما دکتر محمد سعیدی معاون سازمان انرژی اتمی ایران، هر گونه تاثیر ملاقات بوش – پوتین بر روند مذاکرات اتمی ایران و روسیه را رد کرده و نتیجه مذاکرات را موفقیت آمیز توصیف کرده است.
روز گذشته پیش از آن که قرارداد بین دو طرف ایرانی و روس امضا شود، غلامرضا آقازاده بخشهایی از نیروگاه اتمی بوشهر را به همتای خود الکساندر رومیانتسف نشان داد. از جمله مکان های مورد بررسی و بازدید وزرای دو کشور هسته مرکزی رآکتور و محلی که قرار است سوخت ارسالی روسیه در آنجا ذخیره شود، بود.
رومیانتسف پس از این بازدید گفت: آنچه مشاهده کردم بسیار بهتر از چیزی بود که انتظارش را داشتم. عملیات لازم برای آماده سازی تجهیزات درون نیروگاه طی سه یا چهار ماه گذشته با سرعت انجام شده است. رئیس سازمان انرژی اتمی روسیه افزود: نمی توانم بگویم موقعیت نیروگاه اتمی بوشهر عالیست؛ اما خیلی خوب است. غلامرضا آقازاده نیز ساخت مخزن ذخیره سوخت هسته ای در بوشهر را بر اساس استانداردهای جهانی توصیف کرد و از آمادگی آن برای سوختگیری خبر داد.
بدنبال انعقاد این قرارداد تحلیگران غربی بر این باورند احتمال می رود آمریکا فشارهای خود بر ایران را افزایش دهد . جلسه امروز دیپلماتها در وین، مقر آژانس بین المللی انرژی اتمی به باور بسیاری به بحث پیرامومن این موضوع خواهد گذشت.
محمد البرادعي دبیر کل آژانس بين المللي انرژي اتمي امروز قرار است گزارش کامل فعاليت هسته اي ايران در اين زمينه را به اطلاع اعضای آژانس برساند.