آفتابنیوز : آفتاب: سرویس سیاسی - بنا به گزارش خبرنگار اعزامی آفتاب به کنفرانس تحولات سیاست خارجی در پرتو سند چشمانداز که در تاریخ ١٢/١٠/١٣٩١ در مرکز تحقیقات استراتژیک برگزار شد، دکتر روحانی در سخنرانی افتتاحیه این کنفرانس گفت:
«برخی از مسئولین اجرایی با مواضع خود فقط برای مردم هزینهتراشی میکنند. درشتگویی لزوماً سیاست خارجی تهاجمی نیست.»
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام یادآور شد: «در سند چشمانداز بیستساله جمهوری اسلامی در افق ١٤٠٤، ایران کشوری است توسعهیافته با جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در منطقه، الهامبخش در جهان اسلام با تعامل سازنده و مؤثر در روابط بینالملل» بنابراین تحقق اهداف راهبردی در این سند الهامبخش بودن جمهوری اسلامی ایران در جهان اسلام و داشتن تعاملی سازنده و مؤثر در روابط بینالملل است.
وی گفت آیا سیاست خارجی ما تاکنون امنیتزا بود یا امنیتزدا؟
سیاست خارجی ما در ٧ سال گذشته با شاخص هزینه ـ فایده چقدر برای مردم فایده داشته، چقدر هزینه؟
این عضو مجلس خبرگان رهبری گفت: عناوینی که مقامات در اختیار دارند امانت مردم است. این عناوین شخصی نیست. ما نمیتوانیم اولاً این عناوین را تخریب کنیم و ثانیاً نباید از آن جایگاهها برای کشور و مردم هزینهآفرین باشیم.
ایران برای دستیابی به اهداف سند چشمانداز و استقرار در جایگاه اول اقتصادی، علمی و فناوری در منطقه نیازمند یک محیط رقابتی، بدون انحصار و تولید صادراتی است.
برای برخورداری از مزایای صادرات، ایران نیازمند یک سیاست خارجی تعاملگرا است.
رشد تولید نیازمند خصوصیسازی و سرمایهگذاری مناسب داخلی و خارجی است، متأسفانه در ٧ سال گذشته با وجود ابلاغ سیاستهای کلی اصل ٤٤ قانون اساسی از سوی مقام معظم رهبری، هنوز اقتصاد ما به شدت دولتی است و واگذاریها عمدتاً از بخش دولتی به شبه دولتی بوده است. سیاست خارجی ما هم در ٧ سال نخست دوران اجرای سند چشمانداز با درشتگوییهای بیهدف برخی مسئولین اجرایی نه تنها جاذب سرمایهگذاریهای خارجی نبوده بلکه به درستی هم از درآمدهای نفتی خود استفاده نکرده است.
نماینده مقام معظم رهبری در شورایعالی امنیت ملی گفت:
الهامبخشی در جهان اسلام، الهامبخشی در مردمسالاری، کارآمدی در نظام، رشد مستمر اقتصادی، نوآوری و جامعۀ اخلاقی است. وقتی کشورهای جهان اسلام از جمهوری اسلامی ایران الگو خواهند گرفت که کالاهای سیاسی و فرهنگی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران با کیفیتتر و کمهزینهتر باشد. آیا در ٧ سال گذشته چنین بوده است؟ ما باید هم کالاهای باکیفیت تولید کنیم و آن را در بستهبندی خوب و جذاب عرضه کنیم. در بستهبندی کالاهای سیاسی، لحن، ادبیات و نحوه رابطه دارای اهمیت است، آیا در ٧ سال گذشته ما با ادبیات مناسب صحبت کردیم؟ ...
درشتگویی لزوماً سیاست خارجی تهاجمی نیست، وقتی سیاست خارجی میتواند تهاجمی باشد که اگر دشمن بخواهد توطئهای بر علیه جمهوری اسلامی ایران داشته باشد، قطعنامهای بر علیه جمهوری اسلامی ایران صادر کند ما باید بتوانیم با یک دیپلماسی فعال جلوی آن را بگیریم نه اینکه فقط درشتگویی کنیم و نتوانیم جلوی توطئه و قطعنامهها را بگیریم. این یک سیاست خارجی منفعلانه است.
در سال ٢٠٠٣ ایران توانست از طریق دیپلماسی از ارجاع پرونده هستهای به شورای امنیت جلوگیری کند و اجازه نداد امریکا هزینههای اقتصادی و سیاسی به مردم ایران تحمیل کند. در سال ٢٠٠٤ امریکا مصمم بود با تشکیل یک کمیته به نام MNA در آژانس و جلوگیری از عضویت جمهوری اسلامی ایران در آن کمیته مصوبهای داشته باشد تا حق غنیسازی از کشورهایی که تا آن زمان دارای غنیسازی نبودند گرفته شود ولی ایران با یک دیپلماسی فعال هم توانست عضو آن کمیته شود و هم نه تنها از تصویب آن جلوگیری کند بلکه در بیانیه پایانی، ایران جزو گروه کشورهای دارای غنیسازی اعلام شد.
رئیس کمیسیون سیاسی، دفاعی و امنیتی مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت:
«اساس سیاست خارجی ما، مستند به سند چشمانداز باید تعاملی باشد البته در پارهای مواقع برای حفظ منافع نظام و امنیت ملی میتوانیم به صورت سنجیده از سیاست خارجی تقابلی نیز استفاده کنیم نه اینکه همواره تقابلی باشیم و در موارد استثناء تعاملی باشیم.»
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک گفت: «نتیجه سیاست خارجی تقابلی در ٧ سال گذشته باعث شد ما به اهداف برنامه چهارم توسعه که اولین برنامه در راستای سند چشمانداز بود دست پیدا نکنیم.»
در برنامه چهارم، رشد ٨ درصدی اقتصادی عملاً ٥/٤ درصد، رشد سرمایهگذاری ٢/١٢ درصدی در اجرا ٥/٥ درصد، تورم و بیکاری به جای ٦/٨ درصد و ٤/٨ درصد عملاً به ٢/١٥ درصد و ٩/١١ درصد رسید.
از سال ٢٠٠٥ تا ٢٠١١ رقبای منطقهای جمهوری اسلامی یعنی ترکیه و عربستان به ترتیب از ١٠٥ میلیارد دلار و ١٧٠ میلیارد دلار سرمایه مستقیم خارجی استفاده کردند، در حالی که سرمایهگذاری مستقیم خارجی ایران فقط ١٩ میلیارد دلار بود.
رئیس مرکز تحقیقات استراتژیک در پایان سخنرانی خود ابراز امیدواری کرد تا در سایه وحدت و همکاری ملی جمهوری اسلامی ایران بتواند در سالهای باقی مانده دوره سند چشمانداز به اهداف ملی خود در جهت سربلندی، رفاه و امنیت مردم موفق باشد.
مهمترین چیز اینه که همیشه ببینیم چه رhهکاری زندگیمون رو بهتر میکنه . به جایی که شعار بدیم و ایده آل گرا باشیم . هیچ چیزی تو این دنیا کامل نیست ما چرا انقدر کمال گرائیم؟