کد خبر: ۱۸۳۱۷۹
تاریخ انتشار : ۱۶ دی ۱۳۹۱ - ۱۳:۴۷

بهره برداری از اولین طرح ذخیره‌سازی گاز طبیعی در خاورمیانه

آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: صبح امروز اولین طرح ذخیره‌سازی گاز طبیعی در خاورمیانه با حضور رییس‌جمهور در مخزن سراجه قم مورد بهره‌برداری رسمی قرار گرفت.

به گزارش ایسنا، ظرفیت نهایی ذخیره‌سازی گاز طبیعی در این مخزن ۳.۳ میلیارد متر مکعب گاز خواهد بود و در حال حاضر ظرفیت ذخیره‌سازی در آن ۱.۵ میلیارد متر مکعب است. این طرح قابلیت استحصال دوازدهمین میلیون بشکه مایعات گازی را داراست.

طرح ذخیره‌سازی گاز طبیعی در مخزن سراجه مشتمل بر تاسیسات تزریق و پالایشگاه است که در فصول گرما روزانه ۷.۳ میلیون متر معکب گاز ذخیره می‌کند و در فصول سرد، ۹.۷ میلیون متر معکب گاز از آن برداشت می‌شود. هزینه انجام این پروژه، بر اساس آنچه اعلام شده، ۲۲۰ میلیارد تومان بوده است.

در مراسم افتتاح این طرح علاوه بر رییس‌جمهور،‌ رستم قاسمی وزیر نفت و تعدادی دیگر از مسئولان حوزه نفت و گاز و همچنین مسئولان محلی قم حضور دارند.

با بهره‌برداری از مخزن ذخیره‌سازی گاز سراجه قم، ایران بعد از گذشت حدود ۲۴ سال تلاش، اولین کشور در منطقه خواهد بود که دارای مخزن ذخیره‌سازی گاز می‌شود.

طرح تبدیل میدان گازی سراجه قم به مخزن ذخیره‌سازی با هدف کنترل نوسان تولید و جبران کمبود گاز در ماه‌های سرد سال انجام شده است. با اجرای این طرح گاز تولیدی از میدان‌های جنوب کشور در ماه‌های گرم سال به مخزن سراجه قم تزریق و ذخیره و در روزهای سرد سال همزمان با افت فشار گاز برای تامین مصارف به ویژه در شهر تهران به خطوط سراسری تزریق می‌شود.

مخزن سراجه در ۴۰ کیلومتری شهرستان قم واقع شده است.

به گفته جواد اوجی - مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران - تزریق گاز به مخزن گازی میدان سراجه از بهمن‌ماه سال گذشته آغاز شد و تا کنون ۷۵۰ میلیون متر مکعب گاز در این مخزن ذخیره شده است.

اگرچه این طرح پیش از این به بهره‌برداری رسیده است و مسعود سامی‌وند، مدیرعامل شرکت ذخیره‌سازی گاز ایران در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا از آغاز برداشت گاز از مخزن ذخیره‌سازی سراجه قم از ابتدای دی‌ماه امسال خبر داده بود، اما این‌بار رییس‌جمهور به طور رسمی این طرح را که یکی از طرح‌های مهر ماندگار است، افتتاح کرد.

با توجه به این که به طور معمول باید بین ۱۲ تا ۱۴ درصد از تولید گاز خود را ذخیره کند تا در روزهای سرد سال با مشکل کمبود گاز مواجه نباشد در برنامه پنجم توسعه کشور مقرر شده است که روزانه ۱۱۰ میلیون متر مکعب گاز طبیعی در کشور ذخیره شود.

از آنجایی که تا پایان سال ۱۳۹۳ تولید گاز ایران به روزانه بیش از یک میلیارد متر مکعب افزایش پیدا می‌کند این مقدار گاز باید در چهار مخزن ذخیره سازی سراجه قم، شوریجه، گنبد نمکی کاشان و یورتشای ورامین ذخیره شود. براساس برنامه از مجموع ۱۱۰ میلیون متر مکعب گاز ۳۰ میلیون متر مکعب در مخزن سراجه، ۴۰ میلیون متر مکعب در مخزن شوریجه و در مجموع ۴۰ میلیون متر مکعب در مخزن‌های گنبد نمکی و یورتشای ورامین ذخیره خواهد شد.

ذخیره‌سازی گاز در مخزن‌های هیدروکربوری در حالی است که پیش از این ایران گاز طبیعی خود را در خطوط لوله‌ انتقال گاز ذخیره می‌کرد.

پیش از این مدیرعامل شرکت ذخیره سازی گاز از لزوم راه اندازی ۳۰ تا ۴۰ مخزن ذخیره سازی در دو سال آینده در کشور خبر داده بود این در حالی است که در حال حاضر به طور جدی این شرکت فعلا ۹ پروژه را در دستور کار قرار دارد.

سابقه ذخیره سازی گاز به سال ۱۹۱۵ میلادی برمی گردد اکنون قاره آمریکا با ۴۴۱ مخزن دارنده بیشترین مخزن ذخیره سازی دنیاست. اروپای غربی هم در حال حاضر ۷۵ مخزن فعال دارد و با احتساب ۱۷ مخزن اروپای مرکزی در مجموع این قاره دارای ۹۲ مخزن ذخیره سازی گاز است. کشورهای عضو شوروی سابق در مجموع ۴۶ مخزن ذخیره سازی گاز دارند که در این میان ۲۱ مخزن آن متعلق به روسیه است. با وجود این که ایران که دارنده دومین گاز دنیاست تاکنون فاقد مخزن فعال ذخیره سازی بوده است.

احمدی‌نژاد امروز همچنین از بخش‌های مختلف این طرح بازدید کرد.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین