آفتابنیوز : آفتاب: در ابتدای این مراسم دکتر نوبخت، سخنگوی ستاد مردمی دکتر روحانی ضمن خوشآمدگویی، از حاضرین در جلسه تشکر کرده و از دکتر نقیبزاده استاد دانشگاه تهران، دکتر راثی استاد دانشگاه شهید بهشتی و دکتر مهدی ماحوزی استاد دانشگاه آزاد اسلامی درخواست کرد به بیان دیدگاههایشان در مورد شرایط کشور در آستانه انتخابات ریاست جمهوری بپردازند.
به گزارش آفتاب، سپس دکتر حسن روحانی در سخنانی، با اشاره به مظلوم واقع شدن دانشگاهها در این برهه از زمان بیان داشت: دانشگاههای ما در سالهای اخیر بسیار مظلوم واقع شدهاند. ما گاهی در فرهنگ رایج از اسراف سخن میگوییم و فکر میکنیم اگر جایی برق بیاستفاده روشن باشد، نیرو هدر میرود و اسراف میشود، که البته این درست است؛ اما آیا اگر از صدها و هزارها استاد فرهیخته در مراکز آموزش عالی استفاده علمی درستی نکنیم یا شرایط چنان باشد که خود ترجیح دهند مهر سکوت بر لب بزنند آیا این اسراف و هدر دادن سرمایه ملی نیست!
وی با اشاره به هدر رفت نیروهای کارآمد دانشگاهی و ضرورت باور نمودن نیروهای دانشگاهی، گفت: این درخت پر ثمر با سرمایه ملی به بار نشسته است؛ آن کس که نمیگذارد از این میوه استفاده شود آیا ظلم فاحش به باغبان و مردم نکرده است. اگر میخواهیم کشور به توسعه و پیشرفت برسد، من نمیگویم بسترش دانشگاهها است، میگویم منشأ آن دانشگاهها است.
حسن روحانی اظهار داشت: دانشگاهها باید پر نشاط باشند و در مسیر تحقیق و تولید علم گام بردارند. دانشگاهها تنها برای تربیت متخصصین نیستند بلکه باید علم و معرفت در دانشگاهها تولید شود. دانشگاهی میتواند منشاء توسعه باشد که فضای علمی و فرهنگی داشته باشد.
وی با انتقاد از فضای امنیتی دانشگاهها خاطر نشان کرد: اگر فضای دانشگاهها امنیتی باشد، نمیتواند علم را تولید و حقایق را تبیین کنند. هیچ نعمتی بالاتر از نعمت آزادی بیان و نقد آزاد نیست. اگر از مردم سالاری و دموکراسی سخن میگوییم، اینها بدون آزادی ممکن نخواهد بود. منظور از آزادی، آزادی بیان و آزادی اندیشه و نقد است.
رییس مرکز تحقیقات استراتژیک با انتقاد از روند انجام تحقیقات دانشگاهی ادامه داد: بسیار جای تأسف است که وقتی از یک استاد فرهیخته یک تحقیق میخواهیم از ما میپرسد که خط قرمزها کجاست. همه کشورها خط قرمز دارند اما در تحقیق و پژوهش، خط قرمز معنایی ندارد. بنا بود مزایای حوزه را به دانشگاه منتقل کنیم و بلعکس. در حوزههای علمیه، انتخاب استاد، آزاد است. در گذشته، در حوزه، مدرکگرایی وجود نداشت اما متأسفانه ضعفهای دانشگاه به حوزه منتقل شده و الان مدرکگرایی به صورت افراطی سرایت کرده است.
دانشگاههای اروپا در حال حاضر شبیه گذشتۀ حوزه عمل میکنند، به مدرک توجه چندانی ندارند و باید دو استاد معروف دانشجو را به دانشگاه معرفی کنند. اگر دانشگاه میخواهد منشاء توسعه باشد و ما میخواهیم به پیشرفت برسیم، باید محیط دانشگاه علمی و فرهنگی باشد و از مدرک گرایی دور باشد.
چقدر محدودیتهای غیرلازم برای اساتید دانشگاههای ما وجود دارد. اساتید باید از هفت خان عبور کنند که به یک کنفرانس علمی بروند و در بازگشت دوباره باید از هفت خان بگذرند تا تسویه حساب سیاسی کنند.
راه نجات کشور، علم، تحقیق و تجربه است. اگر به علم احترام نگذاریم، به موفقیت نخواهیم رسید. الان اساتید چقدر وقت برای تحقیق و مطالعه دارند؟ دستگاهای اجرایی کشور چقدر از اساتید و دستاوردهای علمی استفاده میکنند؟ اگر اساتید ما به کنفرانسهای علمی بینالمللی بروند علاوه بر سوغات علمی در بهبود روابط بینالملل کشور هم موثر خواهند بود؟
دیپلماسی دانشگاهی امروز در جهان بسیار کارگر است. دنیای امروز، دنیای ارتباطات است. متأسفانه در کشور، عدهای در قرن نوزدهم سیر میکنند. ما باید محیط مناسب برای اساتید بزرگوار و گرانقدرمان آماده کنیم تا آنها بتوانند در مسائل کشور نظر بدهند که اگر چنین شد ما اسراف و تبذیر نکردهایم. در این سالهای اخیر، نخبهستیزی شد که امیدوارم به نخبهگرایی برگردیم.
وی در پایان خاطر نشان کرد: هیج انتخاباتی اهمیت انتخابات 24 خرداد 92 را نداشته است؛ علیرغم اینکه تمام انتخابات گذشته مهم بودهاند. دیگر ما فرصت خطا و اشتباه نداریم؛ امروز روز پیروزی حزب و جناح نیست بلکه امروز روز پیروزی ملت است و روز پیروزی عزت ایران. دست به دست هم دهیم و مسیر کشور را به سمت عقلانیت و تدبیر بکشانیم که این تدبیر ما را به ساحل امید رهنمون خواهد کرد.



