کد خبر: ۱۹۲۷۳
تاریخ انتشار : ۲۴ مهر ۱۳۸۴ - ۲۱:۲۵

رفراندوم عراق؛ کابوس یا رویا؟

آفتاب‌‌نیوز : تصويب قانون اساسی جديد عراق می تواند برای حکومت اسلامی ايران محاسنی داشته باشد و در عين حال نگرانی های جديدی ايجاد کند. اگر مردم عراق به اين سند رای مثبت بدهند در آن صورت قدرت شيعيان مذهبی در عراق و همپيمانان کرد آنان تثبيت می شود. با توجه به اين که اين گروه ها از دوستان ديرين جمهوری اسلامی محسوب می شوند، مقامات ايران از اين رويداد خوشحال خواهند شد.

تصويب قانون اساسی عراق همچنين ممکن است که به ايجاد ثبات درعراق و کاهش خشونت ها در آن کشور کمک کند و همچنين به خروج سريع تر سربازان خارجی از عراق منجر شود. مقامات جمهوری اسلامی هميشه می گويند که آنان خواستار آرامش و امنيت در عراق اند و می خواهند که دولت آينده عراق برخلاف دوران صدام حسين دشمن ايران نباشد.

در عين حال بعضی از نيروهای محافظه کار در جمهوری اسلامی از اينکه در عراق يک حکومت شيعه شکل گيرد خوشحال اند زيرا که آن را زمينه اسلامی شدن منطقه می دانند. از قول آيت الله جوادی آملی نقل شده که او در نماز جمعه روز گذشته شهر قم گفته است که برگزاری همه پرسی قانون اساسی عراق گام ديگری است به سمت تشکيل اتحاد جماهير اسلامی در خاورميانه که به زعم آقای جوادی آملی سدی خواهد بود در برابر طرح خاورميانه بزرگ آمريکا.

ولی صاحب نظران معتقدند که نگرانی های روحانيون حاکم بر ايران از برگزاری همه پرسی قانون اساسی عراق اندک نيست. به نظر اين کارشناسان اگر در عراق يک حکومت شيعه دموکراتيک و بدون دخالت روحانيون در دولت به وجود آيد اين رويداد می تواند پايه های تئوريک حکومت اسلامی ايران را تضعيف کند.

روحانيون عالی رتبه عراق و از جمله آيت الله علی سيستانی مرجع اعلای شيعيان عراق همگی با حکومت ولايت فقيه به شکلی که در ايران وجود دارد مخالف اند. رهبران ايران حکومت ولايت فقيه را از اصول اساسی تفکر اسلام شيعی می دانند و اگر در همسايگی آنان اين نظريه رد شود و مراجع تقليد عراق روحانيون را از دخالت در امور حکومتی باز دارند-- همانطور که آيت الله سيستانی در چند فتوی چنين کرده است- اين موضوع نمی تواند باعث نگرانی آنان نشود.

از سوی ديگر اگر يک عراق با ثبات و دموکراتيک شکل گيرد ممکن است که حوزه علميه نجف که از قدمت هزار ساله برخوردار است بار ديگر عظمت گذشته خود را باز يابد و حوزه علميه قم را که تنها پس از انقلاب اسلامی ايران و در دوره خصومت صدام حسين با شيعيان عراق رونق يافته است تحت الشعاع قرار دهد.

تفکر حاکم بر حوزه علميه نجف اساسا مخالفت با ولايت فقيه و دخالت روحانيون در حکومت است در حالی که حوزه علميه قم در بيست و هفت سال اخير در مجموع اسلام بدون اين نظريه را انحرافی می داند. نگرانی ديگر جمهوری اسلامی از تصويب قانون اساسی عراق و شکل گيری يک عراق دموکراتيک برخورداری کردهای آن کشور از حق حکومت خود مختار و تاثير آن بر کردهای ايران خواهد بود.

کردهای ايران از اين که برادران کرد عراقی آنان در سال های اخير هر چه بيشتر به حقوق ملی خود دست يافته اند بارها در خيابان های شهرهای کردستان ايران ابراز شادمانی کرده اند و حقوق مشابهی را خواستار شده اند. صاحب نظران همچنين معتقدند که رهبران ايران بر خلاف اظهارات علنی شان که خواستار خروج نيروهای آمريکايی از عراق اند از درگير بودن اين نيروها در عراق قلبا خوشحال اند زيرا که فکر می کنند آمريکا فرصت اتخاذ اقدامات تند عليه آنان را نخواهد داشت.

بنابراين ممکن است که مقامات جمهوری اسلامی در ظاهر امر از برگزاری همه پرسی قانون اساسی عراق استقبال کنند و خود را مدافع يک عراق با ثبات و دموکراتيک نشان دهند و در واقع چنين رويدادی محاسنی هم برای آنان در بر داشته باشد. ولی شکل گيری چنين حکومتی در همسايگی ايران می تواند برای روحانيون حاکم بر ايران به کابوس نگران کننده ای نيز تبديل شود.

شايد به همين دليل است که بعضی از صاحب نظران معتقدند که جمهوری اسلامی نمی خواهد در عراق آرامش ايجاد شود زيرا که اين واقعه به زيان آن است، البته این ادعايی است که تهران رد می کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین