آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه شرق نوشت: از ميهماني شام ظريف و اشتون، خبري بيرون نيامد تا خبرنگاران تشنهتر بمانند و براي آغاز مذاکره روز دوم، لحظهشماري کنند.
سهشنبه اولين روز مذاکرات ايران و گروه موسوم به 1+5 بود؛ مذاکراتي که از ساعت 10صبح به وقت محلي در دفتر اروپاي سازمانملل کليد خورد. نشستي که با نيمساعت تاخير آغاز شد. روزي که پايانش با شروع درد کمر براي محمدجواد ظريف رقم خورد. تا حدي که کمردرد ظريف موجب شد تا در عکس يادگاري با اشتون او بنشيند. عکس يادگاري حواشي ديگري نيز داشت. مسوولان برگزارکننده اين نشست قبلا اعلام کرده بودند که به احترام تيم مذاکرهکننده ايراني مجسمهها و عکسهاي ميکل آنژ که اغلب برهنه است را با پوششي سفيد پوشاندهاند اما باز حاشيه ساخت. پشت ظريف و اشتون عکس مردي برهنه بود که پوشانده شده بود اما هنوز بخشهايي از عکس نمايان بود و همين موضوع تبديل به حاشيهاي براي برخي از رسانهها شد که عکسهاي اصلي را منتشر کردند.
حاشيه کمردرد ظريف حکايت ديگري هم داشت، تصويري از ظريف در پرواز تهران به ژنو منتشر شد که او بهصورت خوابيده درحال انجام کار است و عراقچي نيز در کنار اوست. قرار شد اين عکس بعدها بهعنوان يک تصوير حاشيهاي استفاده شود اما نه در زمان مذاکره، ولی يکي از رسانههاي داخلي (تسنيم) قبل از ظهر روز اول مذاکره (برمبناي قرار لفظي قبلي) منتشر کرد که بهشدت در جو رسانهاي خارجي تاثير منفي داشت. آنها مدام از ما ميپرسيدند که يعني حال ظريف اينقدر بد است که نميتواند در پرواز بنشيند. برخي هم که در جريان علت کمردرد او بودند به خنده ميگفتند «کيهان؟»
پاسخهاي مايکل مان سخنگوي کاترين اشتون هم در نوع خود جالبتوجه بود، تمام پاسخها به يک کلمه ختم شد؛ «نميدانم.»
هرچه باران ژنو و پاييز بهسردي هواي اين شهر اضافه ميکند، اما هيچ از گرماي مذاکرات نميکاهد. مذاکراتي که در طول سفر و در مکاني که براي تيم مذاکرهکننده ايراني در سازمانملل در نظر گرفته شده بود، دنبال شد.
ميتوان بهجرات گفت تمام رسانهها بهدنبال خبر از منابع ايراني هستند. چون سخنگوي هيات مذاکرهکننده ايراني، عباس عراقچي در نبود ظريف رياست جلسه را برعهده دارد. او بعد از مذاکره تنها در جمع خبرنگاران داخلي حضور يافت و در راهرو به برخي از آنها جواب داد. اين موجب شد که خبرنگاران خارجي در جلسه اغلب سوالاتشان را از خبرنگاران داخلي بپرسند.
سوالات خبرنگاران خارجي به خصوص در نشست خبري مايکل مان، اشتون و ظريف مبني بر اين بود که غرب چگونه اعتماد ميکند؟ و ايران چگونه اعتماد ميسازد؟ آنها در مورد تغيير تيم مذاکرهکننده ايراني هم از اشتون پرسيدند. که او به اين تغيير اذعان داشت.
شايعه پذيرفتن پروتکل الحاقي و انتقال اورانيوم غنيشده از ديگر حاشيههاي اين نشست بود تا آنجا که موجب شد رسانههاي آمريکايي آن را به تيتر يک تبديل کنند. در حالي که عراقچي اعلام کرد پروتکل الحاقي و مذاکره درمورد سطح غنيسازي جزو گامهاي پاياني مذاکره است.
همچنين سهشنبه شايعه شد که از تهران با وزير تماس گرفتهاند و گفتهاند که بخشي از طرح را ارايه نکند. اما عراقچي اين موضوع را تکذيب کرد.
روز دوم مذاکرات آغاز شد و صبح زود، خبرنگاران عازم مرکز کنفرانسهاي بينالمللي سوييس شدند، محلي با عنوان اختصاري CICG. خبرنگاران داخلي طبقه سوم و خبرنگاران رسانههاي بينالمللي منفي يک. چون چهرههاي رسانهاي اغلب همديگر را ميشناختند و بودن در فضاي مشترک همه رسانهها موجب ميشد خبرها بهتر رصد شود، برخي خبرنگاران راهي سالن مشترک با خبرنگاران شدند و برخي ديگر در دفتري که به ايران اختصاص داده شده بود ماندند.
اندکي بعد اعلام شد مايکل مان نشست خبري دارد. او در نشست خود به سوال خبرنگاران پاسخ داد. جوابهايي مبني بر اعلام ارايه طرح ايران روي ميز مذاکره و مثبتبودن اين طرح؛ اما از جزييات طرح بياطلاع بود و اغلب پاسخها به اظهار بياطلاعي گذشت. اما او مابين پاسخهايش اضافه کرد که ايران بايد گام اول را بردارد. پاسخي که شب با واکنش عراقچي مواجه شد که گفت: «اين اظهارنظر آقاي مان نااميدکننده است.»
شب، عراقچي در جمع خبرنگاران ايراني از برنامه روز بعد خبر داد. وي روز اول مذاکره را مثبت خواند. نکته بيسابقه در اين دور از مذکرات اين بود که مذاکرهکنندگان ايراني در اين جلسات به زبان انگليسي و بدون مترجم صحبت کردند.