آفتابنیوز : آفتاب: الکساندر لوکاشویچ، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه در یک کنفرانس خبری هفتگی درباره مذاکرات ایران در ژنو در روز سهشنبه و چهارشنبه گفت: من اهمیت این دور از گفتوگوها را دست کم نمیگیرم. به عقیده ما این مذاکرات اگرچه بسیار دشوار بود، بسیار بسیار دلگرم کننده نیز بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز، لوکاشویچ گفت که پیشنهادات جدید ایران میتواند پروسه مذاکرات را به پیش ببرد و نشانه فصد طرف ایرانی برای حل مسایلی است که برای شش قدرت جهانی نگران کنندهاند.
وی به جزییات این پیشنهاد اشاره ای نکرد.
به گزارش خبرگزاری نووستی، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر امور خارجه روسیه نیز گفت که مسکو در مذاکرات گروه 1+5 و ایران در ژنو چندین بار بر غیرقانونی بودن تحریمهای یکجانبه علیه ایران تاکید کرده و معتقد است این تحریمها به روند مذاکره برای حل مساله هستهیی لطمه وارد میکنند.
ریابکوف پس از پایان مذاکرات دو روزه گروه 1+5 و ایران در ژنو با اشاره به این که «فقدان اعتماد مانع حل مساله تحریمهاست»، اظهار کرد: روسیه در مذاکرات خاطر شان کرده که اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران نه تنها در راستای اختناق اقتصادی این کشور بوده، بلکه به روند جستجوی راه حلهایی برای حل مساله هستهیی نیز لطمه وارد میآورد.
ایران و کشورهای عضو گروه 1+5 (آمریکا، انگلیس، فرانسه، چین، روسیه و آلمان) روز چهارشنبه مذاکرات دو روزه درباره برنامه هستهیی جمهوری اسلامی ایران را در ژنو به پایان رساندند.
یک دیپلمات غربی که خواست نامش فاش نشود گفت که این مذاکرات نه مثبت بود و نه منفی، ولی قدرتهای جهانی توانستد سوالات مشخصی درباره مسایل کلیدی بپرسند و جوابهایی که دریافت کردند، مبنایی برای حرکت به جلو بود.
وی گفت: نمیتوان گفت که میتوانیم در هفتههای آینده راه حلی را پیدا کنیم، ولی اکنون ابزاری برای تبادلات مشترک داریم.
وی افزود که انگلیسی حرف زدن مقامات ایران کار را آسانتر کرد.
این دیپلمات غربی از اشاره به جزییات پیشنهادات مورد بحث خودداری کرد و گفت که گفتوگوها وارد «یک فاز جدی» شده است.
دور بعدی مذاکرات در تاریخ 7 و 8 نوامبر برگزار خواهد شد، ولی پیش از آن کارشناسان هستهیی و تحریمها از دو طرف با یکدیگر دیدار میکنند تا درباره جزییات موانع اصلی صحبت کنند.
دیپلمات غربی گفت: هدف رسیدن به چیز ملموستری تا ماه نوامبر است. ما ابزاری را روی زمین یافتهایم و اکنون میخواهیم ببینیم کار میکند یا نه. بگذارید ببینیم نتیجه این گفتوگوها چه خواهد بود، ولی هذف این است که سریع پیش برویم و این چیزی است که آنها هم میخواهند. ما نمیخواهیم این یک سال طول بکشد.
محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در پایان مذاکرات در یک نشست خبری گفت: امیدورایم افقهای تازهای را باز کنیم. وضعیت جامعه بینالمللی برای حل و فصل این موضوع راه حلی درازمدت را طلب میکند. ما در نیویورک و ژنو با این ذهنیت وارد مذاکرات شدیم و نمایندگان ۳+۳ اراده لازم و سیاسی را برای پیشبرد این فرایند نشان دادهاند.
وی همچنین این مذاکرات را «فشرده» و «پر ثمر» توصیف کرد اما به جزئیات آن اشارهای نکرد.
از سوی دیگر، کاترین اشتون، رییس سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن مثبت ارزیابی کردن مذاکرات، آن را «مفصلترین» و «پرمحتواترین» مذاکرات برگزار شده بین دو طرف توصیف کرد و گفت که گروه 1+5 با دقت در حال بررسی پیشنهاد ایران هستند.
اشتون ضمن اینکه پیشنهاد ایران را یک «همکاری مهم» توصیف کرد: گفت، دو طرف توافق کردند که جزئیات آن را فاش نسازند.
به گزارش ایسنا، ظریف پیشنهاد ایران تحت عنوان «پایانی بر یک بحران غیر ضروری، آغازی برای افقهای جدید» را روز سهشنبه در جریان نشستی غیرعلنی به نمایندگان قدرتهای جهان ارائه داد.