آفتابنیوز : آفتاب: همشهری دیپلماتیک نوشت: قرارداد الجزایر (ژانویه 1981)
پس از تسخیر سفارت آمریکا در تهران و طرح خواستههای دانشجویان ایرانی از دولت آمریکا و عدم پذیرش این درخواستها از سوی دولت وقت ایالات متحده نمایندگان رسمی دو طرف در الجزایر با یکدیگر دیدار و گفتوگو کردند.
موضوع مذاکره: حل و فصل مسائل به وجود آمده در مناسبات طرفین پس از تسخیر سفارت آمریکا در تهران
نماینده ایران: بهزاد نبوی، معاون اجرایی شهیدرجایی، رئیسجمهور وقت ایران
نماینده آمریکا: وارن کریستوفر، معاون وزیر امور خارجه وقت ایالات متحده
نماینده دولت ثالث: محمدالصدیق بن یحیی
نتیجه مذاکره: صدور دو بیانیه جداگانه توسط دولت میانجی در مورد آزادی گروگانهای آمریکایی در ایران و تأسیس دیوان داوری ایران و ایالات متحده آمریکا
محور توافقها
آزادی گروگانها
تعهد ایالات متحده به عدم مداخله (سیاسی - نظامی) در امور داخلی ایران
تعهد ایالات متحده به لغو مجازاتهای تجاری و اقتصادی علیه ایران و آزاد کردن داراییهای مسدود شده ایران نزد موسسات مالی و اعتباری آمریکا
تعهد طرفین به ارجاع دعاوی دولتی و غیردولتی اتباع یکدیگر به داوری مرضی الطرفین تا زمان انعقاد کامل بیانیههای قرارداد این بند به بنیانگذاری نهادی حقوقی به نام دیوان داوری دعاوی ایران و آمریکا منجر شد
تعهد واشنگتن به عدم رعایت مصونیت شاه نزد دادگاههای ایالتی در مورد نقل و انتقال دارایی حکومت پیشین
تعهد ایران به پرداخت قروض ایران و ایالات متحده
ماجرای ایران - کنترا و سفر مک فارلین
(آگوست 1985- مارس 1987)
این ماجرا از سویی به تلاش مقامات ایالات متحده برای مذاکره با ایران در جهت اعمال نفوذ تهران برای آزادی گروگانهای آمریکایی در لبنان و از سوی دیگر به ادعای آنها برای استفاده از درآمد حاصل از این ماجرا به نفع شورشیان نیکاراگوئه مربوط میشود استدلال واشنگتن این بود که میتواند با پیشنهاد و فروش سلاح به ایران که درگیر جنگ تحمیلی با عراق و تحریم تسلیحاتی با غرب بود از نفوذ ایران در منطقه و لبنان استفاده کرده و زمینه آزادی اتباع خود را فراهم آورد. این موضوع فرآیندی تقریبا یک ساله داشت اما شاید مهمترین حادثه آن سفر مک فارلین به تهران برای گفتوگو با مقامات ایرانی بود که با عدم پذیرش رسمی هیأت آمریکایی از سوی مقامت بلندپایه ایران این سفر و مذاکره بینتیحه ماند.
نماینده ایران: نامهای متفاوتی از مقامات ایرانی و رابطین در اسناد مختلف ذکر شده که تاکنون این نامها به صورت رسمی تأیید نشده است
نماینده آمریکا: رابرت مک فارلین رئیس شورای امنیت ملی میشل لدین مشاور مک فارلین اولیور نورث عضو شورای ملی امنیت ایالات متحده آمریکا
نتیجه مذاکره اگرچه در برخی از روایتها در زمینه فروش و تحویل سلاح به ایران توافقهایی گزارش شده اما بسیاری از تحلیلگران بر این باورند که این مذاکرات که دامنه وسیعتری از فروش سلاح به ایران را دربرمیگرفت به دلیل تفاوت بنیادین خواستهها و دیدگاههای دوطرف بینتیجه ماند.
محور توافقها
تعهد آمریکا به فروش تسلیحات و قطعات یدکی مورد نیاز ارتش ایران به این کشور
مساعدت ایران برای آزادی گروگانهای آمریکایی در لبنان
نشستهای چندجانبه بن در مورد افغانستان
(دسامبر سال 2001 تا 2011)
با توجه به محورهای مختلف و نیز سطح نمایندگان حاضر در این نشستها به نظر میرسد نشست بن در دسامبر سال 2001 با محوریت تعیین کابینه افغانستان پس از طالبان مهمترین مذاکره چندجانبه بین هیأتهای دیپلماتیک ایران و ایالات متحده درباره این موضوع بوده است.
نشست بن در مورد افغانستان 2001
پس از وقوع حوادث یازدهم سپتامبر و حمله ایالات متحده به افغانستان به بهانه مبارزه با طالبان و تروریسم و نگرانی جامعه جهانی از سرنوشت افغانستان سرانجام در مورد برگزاری نشستهایی به منظور تلاش برای برقراری صلح و ثبات در این کشور توافق شد با توجه به اهمیت و وزن ایران در منطقه یکی از طرفهای حاضر در این مذاکرات ایران بود دیپلماتهای ایرانی و آمریکایی در بن در نشستی چندجانبه در مورد آینده افغانستان به مذاکره پرداختند.
نمایندگان ایران: هیأت ایرانی به سرپرستی محمدجواد ظریف
نماینده آمریکا: جیمز دابنیز، نماینده ویژه وقت آمریکا در افغانستان
نتیجه مذاکره توافق دو کشور برای همکاری با سازمان ملل برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان اگرچه به نظر برخی تحلیلگران این همکاریها میتوانست زمینه برای گفتوگوهای استراتژیک دوطرف باشند اما با بیانیه بوش و نام بردن از ایران به عنوان یکی از کشورهای محور شرارت این موضوع منتفی شد.
محور توافقها
توافق برای برقراری صلح و ثبات در افغانستان
همکاری ایران با سازمان ملل و کشورهای روسیه، هند و آمریکا برای بازگرداندن یک میلیون آواره افغان به خاک این کشور
نشستهای چندجانبه درباره عراق
(نوامبر سال 2004 و مه، ژوئیه و آگوست سال 2007)
پس از حمله پیش دستانه ایالات متحده به عراق به بهانه مبارزه با تروریسم و اشغال عراق توسط نیروهای آمریکایی و متحدانش نشستی با شرکت نمایندگان کشورهای مختلف از جمله ایران برای بررسی اوضاع عراق برگزار شد.
نشست دریای سرخ و شرمالشیخ در مورد عراق:
نوامبر سال 2004
نماینده ایران کمال خرازی وزیر امور خارجه وقت ایران
نماینده آمریکا: کالین پاول وزیر امور خارجه وقت آمریکا
محور مذاکرات بررسی اوضاع امنیتی و سیاسی عراق و فراهم کردن زمینههای انتقال قدرت
نتیجه مذاکرات: اگرچه کالین باول اظهار امیدواری کرده بود این نشست بتواند به بهبود روابط تهران - واشنگتن بینجامد اما درنهایت این مذاکرات به دلیل عدم همکاری نمایندگان ایالات متحده نتیجه چندانی در پی نداشت.
نشستهای مه ژوئیه و آگوست سال 2007
در پی نشست شرمالشیخ چندین نشست دیگر در عراق و با حضور نمایندگان دو کشور ایران و آمریکا برگزار شد نمایندگان ایران: حسین امیرعبداللهیان معاون عربی و آفریقای وقت وزارت امور خارجه، حسن کاظمی قمی سفیر پیشین ایران در عراق
نماینده آمریکا: کراکر، نماینده ویژه وقت آمریکا در عراق
محور مذاکرات
نمایندگان دو طرف تأکید کردند این نشستها تنها به بررسی اوضاع عراق و حل مشکلات سیاسی و امنیتی این کشور اختصاص دارد و دربرگیرنده هیچ موضوع دیگری از جمله روابط ایران و ایالات متحده و نیز موضوع فعالیتهای صلحآمیز هستهای ایران نبوده است.
نتیجه مذاکرات: توافق طرفین برای حمایت از روند انتقال قدرت برای تثبیت قدرت و حمایت از نظام فدرال دموکراتیک در عراق به منظور برقراری و تعمیق امنیت در این کشور.
مذاکرات ژنو درباره فعالیت هستهای صلحآمیز ایران (15 و 16 اکتبر سال 2013)
نمایندگان ایران و ایالات متحده با حضور در مذاکراتی چندجانبه در مقر اروپایی سازمان ملل در ژنو دیدار و گفتوگو کردند این مذاکرات طی برگزاری دور جدید گفتوگوهای ایران و 1+5 با هدف رفع اختلافات طرفها و رفع تحریمهای آمریکا و اروپا علیه ایران صورت گرفت.
نمایندگان ایران: هیأت نمایندگی ایران به ریاست وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران
نمایندگان آمریکا: هیأت نمایندگی آمریکا به ریاست وندی شرمن، معاون سیاسی وزارت خارجه ایالت متحده
محورهای مذاکره: بررسی بستههای پیشنهادی ایران و گروه 1+5 درباره فعالیتهای هستهای صلحآمیز و توافق بر خطوط مذاکرات آینده
نتیجه مذاکرات طرفین ضمن تأکید بر اینکه مذاکرات جدی و فشرده بوده توفق کردند محورهای مذاکره تا رسیدن به نتایج نهایی محرمانه باقی بماند.
تماس تلفنی روسای جمهوری ایران و آمریکا
(سپتامبر سال 2013)
در لحظات پایانی سفر حسن روحانی رئیسجمهوری ایران به نیویورک برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد روسای جمهور ایران و ایالات متحده با یکدیگر به گفتوگوی تلفنی پرداختند. این نخستین گفتوگوی مستقیم سران دو کشور پس از گذشت 30 سال از قطع روابط دیپلماتیک بود.
نماینده ایران: حسن روحانی رئیسجمهور ایران
نماینده آمریکا: باراک اوباما رئیسجمهور آمریکا
محور مذاکرات: رفع اختلافهای طولانی دو کشور به ویژه در مورد مسائل هستهای
نتیجه مذاکرات: به نظر میرسد این تماس تلفنی تنها به دنبال نشان دادن عزم طرفین برای مذاکرات بعدی بوده و هنوز نمیتوان ارزیابی کاملی درباره نتیجه آن ارائه کرد.