آفتابنیوز : آفتاب: احسان اسقایی: اعداد همواره در طول تاریخ در اقوام و ملل و حتی مذاهب و ادیان مختلف نشانه و نمادی خاص بوده اند و معانی و مفاهیم ویژه ای بر آنان مترتب می شده است. اعداد مقدس؛ اعداد شانس؛ اعدادی که نشانه خوشوقتی و یا نگونبختی و نحسی بوده اند. هر قوم و ملتی بر اساس باورها و ارزش های نهادینه شده در سنت و تمدن خود عدد یا اعدادی را به شکلی خاص و ویژه منزلت می داده اند حال این روزها یک عدد تازه گویا به آن اعداد پیشین اضافه شده و منزلت و مرتبتی ویژه در صحنه سیاسی ما یافته است.
عددی که محافظه کاران یا تندروهای جناح مقابل آن را به مثابه چماقی می بینند که باید بر سر دولت کوفته شده و این مطالبه مطرح گردد که چرا در طول این بازه زمانی کاری کارستان رقم نخورده و اتفاق شگرفی در راستای زدودن تمامی مشکلاتی که دولت مستظهر به حمایت آنان در طول هشت سال با تمام قدرت رقم زده، رخ نداده است.
آنسوی دیگر میدان اما دولتی ها رسیدن به این عدد را غنیمت شمرده و حضور در این جایگاه را به مثابه فرصتی می بینند که دولت برای تشریح واقعیت های میدانی در اختیار دارد و باید به شکلی مغتنم از آن بهره جسته تا معایب و کاستی های روندهای طی شده دولت پیشین را بازنماینده و با این وصف مطالبات افکار عمومی را نسبت به بسترهای حال و چشم انداز های آینده آماده ساخته و واقع گرایی را به اذهان عمومی تزریق کنند.
چه رویکرد سلبی مخالفان و چه رویکرد ایجابی موافقان نسبت به این مقوله، نمی تواند تمامی حقیقت را در بر بگیرد.
دولت تدبیر و امید امشب شمع کیک 100 مین روز تولد خود را فوت می کند. منتقدین می گویند دولت باید در خصوص عملکردهای خود و وعده ای که داده تا در این صد روز برنامه هایش را در راستای سامان دهی به وضعیت اقتصادی و معیشت عموم اجرایی کند، شفاف سازی کرده و دستاوردها را تشریح نماید و در سوی دیگر چنین گفته می شود که رئیس جمهوری در گزارشی خطاب به مردم در خصوص آمارهای واقعی پیرامون شاخصه های مختلف اقتصادی که همواره در دولت قبل محل مناقشه کارشناسان و دولتی ها بوده، توضیح داده و با ارائه گزارشی مستند تمامی شبهات را مرتفع خواهد کرد.
چند نکته در این میانه محل توجه و تامل است. اول آنکه سامان دهی به وضعیت اقتصادی طی 100 روز نه وعده روحانی که شعار انتخاباتی کاندیدای اصولگرایان بود که پس از روی کارآمدن دولت روحانی آنان با استناد به یک سخن کوتاه روحانی مبننی بر آنکه برنامه ای 100 روزه نیز برای سامان دهی به وضعیت اقتصادی دارد این نکته را تعمیم داده و به آن شاخ و برگ دادند و در مقام مطالبه گری جدی پیرامون این نکته قرار گرفتند. حال آنکه داشتن برنامه با این نکته که وعده برای اصلاح وضعیت داده شود بسیار متفاوت است اما این نکته را هم نمی توان از نظر دور داشت که بالاخره روحانی به این بازه زمانی اشاره کرده و باید نکته ای برای پاسخگویی به افکار عمومی داشته باشد.
دومین نکته آنکه اقدام در راستای بهبود شرایط جز با تشریح وضعیت "آنگونه که هست" میسر نخواهد بود چرا که دولت باید مطالبات عمومی را منطبق با امکانات و توانایی های خود سامان دهد تا اقدامات کارگزاران آن در موضع و جایگاه واقعی مورد تحلیل و کنکاش قرار گرفته و ارزش گذاری شود. در غیر اینصورت هر اقدام سترگی که انجام شود، بدون آنکه مردم از بستر آن رویداد مطلع باشند، هیچ گاه به چشم نخواهد آمد.
سومین نکته نیز آنکه در بستری با دایره شمول گسترده ای چون ایران و مسائل و مقتضیات مختلف معطوف به آن، هیچ گاه نمی توان در طول مدت 100 روزه انتظار اقدامی شگرف و آنچنانی آنهم در حوزه های اقتصادی که تاثیر پذیری از مولفه های مختلف داشته و روند و سیر تکوینی در این حوزه همواره زمان برست را داشت. دولت در عمل نه می تواند طی 100 روزپیشبرد آنچنانیرقم بزند و نه پسرفت آنچنانی به منصه ظهور برساند و هر گونه پردازش بسیط ، له یا علیه عملکردهای دولت طی 100 روز از اساس غیر منطقی و فاقد عقلانیت است.
چهارمین نکته نیز آنکه مردم بخوبی تاثیر عملکردها را سنجیده و این نکته را می دانند که عملکردهای پسین اگر بر روندی معوج و ناکارآمدانه رقم خورده باشد، پروسه زمانی طولانی مدت 8 ساله را طی کرده و بدیهیست که اگر قرار باشد اصلاحی صورت پذیرد بدیهی است که زمان بسیار بیشتری از 100 روز برای اصلاح روندها لازم است. آنچنان که اگر خودرویی با سرعت 100 کیلومتر در سراشیبی دره قرار گرفته و به پیش می رود ابتدا برای مهار آن باید ترمز را کشیده وطی مسیری چند صد متری را تخمین زد تا این خودرو بتدریج در مسیر نزولی متوقف شده و بعد با برگرداندن مسیر و حرکت تدریجی گام به گام آن را تا جایگاه اولیه برگردانده و سپس در مسیر اصلی خودرو را قرار داد. تورم 40 و چند درصدی یا بیکاری فزاینده یکشبه کنتر نچرخانده و معکوس نخواهد شد. البته با ارائه آمار این مزیت ایجاد می شود که درستی مسیر یا انحراف آن در دولت پیشین برای همگان مشخص شده و برنامه ها برای آینده منسجم تر سامان دهی شود.
البته این نکته را هم نباید فراموشکرد که عملکردهای قبلی هر آنچه بوده دولت اخیر موظف است که در قبال کارهای فعلی و دستاوردهای کارگزاران خود در همین برهه توضیحی مبسوط ارائه داده و تنها به ذکر معایب دولت پیشین بسنده نکند که این نکته نیز پذیرفتنی نیست. البته در طول این مدت اکثریت ملت نهایت همراهی و همدلی را نشان داده و آرامش و ثباتی که در همه حوزه ها رخ نمایانده نشان بلوغ و شناخت این مردم است که باید قدر دانسته شود.
اگردولت و شخص رئیس جمهوری ضمن ارائه گزارش ازمیراثی که از دولت قبل آن را به ارث برده، گزارشی از عملکردهای مدت سپری شده را نیز به مردم ارائه دهد آنگاه است که منتقدین نیز دیگر جایی برای ایراد گیری و چانه زنی نخواهند داشت علی الخصوص که با پیروزی نمایان در عرصه سیاست خارجی طی این 100 روز بارقه های امید در نزد مردم بسیار پر رنگ تر نیز شده و آنان در انتظار تحولی تازه تر نیز هستند.
منبع: خرداد