آفتابنیوز : آفتاب: به گزارش بی بی سی، جی کارنی، سخنگوی کاخ سفید، سه شنبه (۱۲ آذر) اعلام کرد که دولت اوباما به شدت با تصویب تحریمهای جدید مخالف است، حتی اگر این تحریمها با تاخیر به اجرا درآید.
او گفت: «اگر ما در حال حاضر این تحریمها را تصویب کنیم حتی آن طوری که گفته میشود فورا به اجرا گذاشته نشود، ایرانیها و شرکای بین المللی ما این طور برداشت خواهند کرد که ما با سونیت مذاکره کردهایم.»
جی کارنی افزود: «وضع تحریم جدید در مقطع فعلی حل و فصل مسالمت آمیز این مساله (مناقشه اتمی) را تضعیف خواهد کرد. این اقدام به ایران بهانه خواهد داد که مفاد توافقنامه را به نفع خود تغییر بدهد.»
ایران و قدرتهای بزرگ، دو هفته پیش، در پی مذاکراتی فشرده در ژنو سوئیس سرانجام به یک توافق مقدماتی دست پیدا کردند که بر اساس آن تلاش خواهند کرد که در ظرف شش ماهه آینده در مورد برنامه هستهای ایران به یک توافق نهایی دست پیدا کنند.
بر این اساس، تحریمهای اقتصادی علیه ایران تا حدی سبکتر میشوند در مقابل ایران نیز گسترش برنامه هستهای خود را متوقف میکند.
با این حال، گروهی از سناتورهای دموکرات و جمهوریخواه که از مفاد توافقنامه ژنو خشنود نیستند، گفتهاند که قصد دارند به زودی طرحی تحریمی تازهای را علیه ایران تدوین کنند.
"یک پایه استدلال کاخ سفید متن توافق با ایران است که به صراحت از تحریم نکردن بیشتر ایران در شش ماه آینده در آن حرف زده شده است. تصویب هر تحریم تازهای در کنگره از یک سو در ایران به نقض آشکار توافق و بر هم خوردن تمام قرارها تعبیر میشود و از طرف دیگر راه را برای نقض تحریمهای علیه ایران توسط برخی کشورها باز میکند، کشورهایی که تنها در سه سال گذشته و با تلاش دولت باراک اوباما و وعده پایبندی او به دیپلماسی برای حل بحران هستهای ایران به خیل تحریم کنندگان ایران پیوستهاند و اتحادی را تشکیل دادهاند که سه سال است باراک اوباما با افتخار از آن به عنوان اجماع جهانی علیه برنامه هستهای ایران یاد میکند.
کاخ سفید نگران برهم خوردن این اجماع در صورت تصویب تحریمهای بیشتر است. با تحریمهای بیشتر کنگره علیه ایران یا او باید از اختیارات خاص رئیس جمهوری برای وتو کردن مصوبات کنگره استفاده کند که او را در موضعی بسیار دشوار قرار خواهد داد و یا باید شاهد در هم ریختن توافق ژنو از یک سو و متفرق شدن بخشی از کشورهایی باشد که تا امروز با سیاستهای آمریکا برای تحریم ایران همکاری کردهاند. در نبود این اجماع جهانی مشخص نیست سرنوشت تحریمهای فلج کننده و بیسابقه علیه ایران چه خواهد شد."
سنای آمریکا هم اکنون در تعطیلات بسر میبرد ولی سناتورها از روز دوشنبه آینده به واشنگتن باز خواهند گشت.
سناتور رابرت منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، گفته است که تحریمهای مورد نظر او اهرم فشار تازهای برای دولت آمریکا در مذاکرات خواهد بود و موفقیت واشنگتن در مذاکرات را «بیمه خواهد کرد.»
این در حالیست که بعضی از مقامهای ایرانی هشدار دادهاند که در صورت تشدید تحریمها، روند مذاکرات متوقف خواهد شد.
انتظار میرود که سناتور منندز و سناتور جمهوریخواه مارک کرک در هفته آینده طرحی را پیشنهاد کنند که در صورت تصویب دولت آمریکا را موظف میکند هر ماه با دلیل برای کنگره مشخص کند که ایران به تعهدات خود در توافق شش ماههاش پایبند است و در هیچ «فعالیت تروریستی» علیه آمریکا در جهان فعالیت ندارد.
در آستانه مذاکرات ژنو نیز بسیاری در سنای آمریکا قصد داشتند که برای تشدید تحریمهای ایران گام بردارند اما رایزنیهای فشرده باراک اوباما و جان کری، وزیر امور خارجه او، مانع از این کار شد.
مجلس نمایندگان آمریکا در ماه ژوئیه سال میلادی جاری تحریمهای ایران را تشدید کرده بود ولی تا زمانی که سنا یک طرح مشابه را تصویب نکند و به امضای باراک اوباما نرسد، طرح مذکور به قانون تبدیل نخواهد شد.
با وجود نگرانیها در مورد تشدید تحریمها از سوی کنگره، قرار است که مذاکرات کارشناسی ایران و گروه ۱+۵ هفته آینده در وین اتریش برگزار شود.
مرضیه افخم، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران گفته است که این گفتگوها در روزهای ۱۸ و ۱۹ آذر در وین، پایتخت اتریش برگزار میشود و مدیران آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز به عنوان ناظر در آن شرکت خواهند داشت.