آفتابنیوز : آفتاب: همین چند وقت پیش بود که موضوع ممنوعالخروجبودن یا نبودن رییس «بنیاد باران» دوباره سر زبانها افتاد. «علی لاریجانی» در پاسخ به خبرنگار «لوموند» در مورد چرایی ممنوعیت خروج «سیدمحمد خاتمی» از کشور، گفته بود: «من فکر میکنم دولت احمدینژاد در برخی موارد عادات بدی داشت، که این هم یکی از آنها بود و فکر میکنم این مساله به آسانی قابل حل است.»
همین موضوع هم موجب شد تا محمود احمدینژاد به این صحبت لاریجانی چنین پاسخ دهد: «ممنوعالخروجی؟ احمدینژاد؟ این موضوع قضایی است، چه ربطی به ما دارد؟ من حتی اگر این اختیار را داشتم هرگز این کار را نمیکردم.» اظهارنظری که البته واکنش خاتمی به آن بسیار کوتاه بود؛ او به «شرق» گفته بود «این مساله کوچک و بیاهمیتی است.»
اما حکایت ممنوعالخروجبودن «محمد خاتمی» به قبلتر برمیگردد. اولین بار اسفند 88 موضوع ممنوعالخروجی رییس دولت اصلاحات توسط عباس امیریفر، دبیر اجرایی جامعه وعاظ تهران به نقل از یک مقام اطلاعاتی مطرح شد؛ خبری که نهایتا از سوی بعضی نزدیکان محمد خاتمی تکذیب شد. یکسال بعد اما، این موضوع جدیتر شد؛ زمانی که محمد خاتمی برای شرکت در اجلاس سالانه شورای تعامل در زمینه خلع سلاح هستهای به هیروشیمای ژاپن دعوت شده بود. همان موقع یعنی فروردین 89، خبری مبنی بر ممنوعالخروجشدن رییسجمهوری اصلاحات منتشر شد. آن زمان «محمود علیزاده طباطبایی»، وکیل رییسجمهوری پیشین ایران به «ایلنا» گفته بود: «تا جایی که اطلاع دارم، لغو سفر خاتمی به ژاپن به توصیه برخی نهادها بوده است و تاکنون هیچ حکم ممنوعالخروجی برای وی صادر نشده است و ممنوعالخروجبودن یک فرد، نیازمند حکم قضایی است،
در حالیکه تاکنون هیچ پرونده قضایی برای خاتمی تشکیل نشده و به هیچ شعبه بازپرسی نیز احضار نشده است.»«حمید رسایی» نماینده اصولگرای مجلس اما به «فارس» گفته بود براساس اطلاعات دقیق، برخی چهرههای سیاسی از جمله سیدمحمد خاتمی پس از شکایت بیش از 150 نماینده مجلس ممنوعالخروج شدهاند. موضوعی که موجب اعتراض نخستوزیران سابق سوئد و کانادا شد. آنها در نامهای خطاب به احمدینژاد به این اقدام اعتراض و خواستار برطرفشدن هرچه سریعتر محدودیتهای ایجادشده برای رییس موسسه بینالمللی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها شدند.
پس از اعلام انصراف محمد خاتمی از سفر به ژاپن، «حیدر مصلحی»، وزیر وقت اطلاعات، در پاسخ به سوال خبرنگاران، ممنوعالخروجبودن خاتمی را تکذیب کرد و گفت: «ممنوعالخروجی اشخاص دست قوهقضاییه است و هرگاه که این دستگاه حکم جلبی صادر کند این کار صورت خواهد گرفت و طبیعتا برای رییس دولت اصلاحات چنین حکمی صادر نشده است.» این در حالی بود که «محمدرضا تابش»، خواهرزاده محمد خاتمی و نماینده یزد در مجلس گفته بود: «مقام مسوولی از یکی از نهادها طی تماسی با دفتر آقای خاتمی اعلام کرده که از سفر ایشان به ژاپن ممانعت میشود..»... «این مقام مسوول توصیه کرده بود که خاتمی شخصا از این سفر اعلام انصراف کند، تا مبادا در حین خروج از کشور، برخوردی خلاف شأن ایشان صورت بگیرد و از سفرشان ممانعت شود و گذرنامهشان ضبط شود.»
به گزارش شرق، حالا اما خبر رفتن محمد خاتمی به آفریقایجنوبی بسیار جدی شده است؛ وداع رییس «بنیاد آزادی رشد و آبادانی ایران» با «مرد آزادی.» به اعتقاد بسیاری از فعالان سیاسی محمد خاتمی یک پتانسیل بسیار ارزشمند برای حل مسایل ایران و جهان است و میتواند سفیر صلح ایران برای آشتی با جهان باشد. سازمان ملل سال 2001 به پیشنهاد سیدمحمد خاتمی که دومین دور ریاستجمهوری خود را در ایران آغاز کرده بود، نام این سال را «گفتوگوی تمدنها» نامید. چند سال بعد البته این نام از تقویم کشورمان حذف شد. اما اکنون با بر سرکارآمدن دولت «تدبیر و امید» این امید قوت گرفته است که بار دیگر توان شخصیتهای مورد احترام در عرصه داخلی و جهانی، در چارچوب «دیپلماسی غیررسمی» برای بهبود شرایط بینالمللی کشور به کار گرفته شود.