آفتابنیوز : آفتاب: وزیر کشور با اشاره به هزینههای بسیار زیاد مقابله با این پدیده شوم اظهار کرد: علیرغم شهدا و هزینههای فرهنگی، اجتماعی زیادی که تاکنون برای کنترل گسترش موادمخدر دادهایم، اما اعتراف میکنم که ما هنوز از قاچاقچیها و معتادان عقب هستیم. فکر میکنم اگر بخواهیم در قالب همان ساختار سنتی بحث پیشگیری و درمان را با پیچیدگیها و در عین حال ظرافتهایی که دارد پیش ببریم، رسیدن به این قاچاقچیها و معتادان بسیار مشکل خواهد بود.
به گزارش ایسنا، وی سپس با تاکید بر اینکه دست استمداد به سوی هنرمندان برای حل مشکل مواد مخدر دراز کرده است، گفت: رویکرد من در برنامههایم همیشه رویکردی توسعهمحور بوده است. دوستانی که با من آشنایی دارند میدانند که معلم دانشگاه هستم و سوابقی هم در صداوسیما، دیوان محاسبات، مجلس و... داشتهام و در همه این مسوولیتها، این نگاه توسعهمحور را در نظر گرفتهام.
وزیر کشور افزود: برمبنای این رویکرد، ما فعالیتهایمان را در وزارت کشور و ستاد مبارزه با موادمخدر بر بحث اجتماعیشدن قرار دادهایم. یعنی اگر میخواهیم به توسعه برسیم، باید موضوع اجتماع را توسعه قرار داده و از تمام ظرفیتهای اجتماعی دیگر استفاده کنیم.
هنوز از قاچاقچیها و معتادان عقب هستیم
رحمانیفضلی با اشاره به هزینههای بسیار زیاد مقابله با این پدیده شوم اظهار کرد: علیرغم شهدا و هزینههای فرهنگی، اجتماعی زیادی که تاکنون برای کنترل گسترش موادمخدر دادهایم، اما اعتراف میکنم که ما هنوز از قاچاقچیها و معتادان عقب هستیم. فکر میکنم اگر بخواهیم در قالب همان ساختار سنتی بحث پیشگیری و درمان را با پیچیدگیها و در عین حال ظرافتهایی که دارد پیش ببریم، رسیدن به این قاچاقچیها و معتادان بسیار مشکل خواهد بود.
دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر درباره این سخنانش توضیح داد: موادمخدر بیش از یکهزار میلیارد دلار در دنیا گردش مالی دارد که از این میزان، سه میلیارد دلار آن در ایران اتفاق میافتد. از سوی دیگر ما در شرایطی هستیم که در مرحله تبلیغات و برای هر مشکلی مانند استرس، وزن زیاد، ناتوانی جنسی و... پیشنهاد میشود که از موادمخدر گوناگون استفاده کنند.
وزیر کشور سپس با اشاره به لزوم تغییر نگاه در پیشگیری و کنترل استفاده از مواد مخدر، تصریح کرد: با توجه به آنچه که گفتهام، ما در ستاد مبارزه با موادمخدر سعی کردیم ارتباطتمان را با بخشهای مختلف جامعه افزایش دهیم و در این راستا با NGOها، نویسندگان، ورزشکاران، هنرمندان و... جلسه گذاشته یا خواهیم گذاشت تا از آنها در حوزه فرهنگسازی کمک بگیریم.
وی سپس آمار دیگری از استفاده موادمخدر در کشورمان ارائه داد و گفت: در کشور ما حدود یک میلیون و 350 هزار نفر معتاد داریم که اگر آن را ضربدر بعد خانواده کنیم، میتوان گفت ما حدود 5/5 میلیون نفر فرد درگیر با مساله اعتیاد داریم.
دسترسی به موادمخدر خیلی راحت است
به گزارش ایسنا، رحمانیفضلی سپس حوزههای پیشگیری، درمان، مقابله و صیانت در بحث موادمخدر را محدوده عمل ستاد مبارزه با مواد مخدر دانست و درباره هر یک از آنها توضیح داد.
وی درباره حوزه پیشگیری با تاکید بر اینکه هنرمندان میتوانند در این بخش بسیار موثر باشند، اظهار کرد: در این حوزه ما باید تمام تلاشمان را انجام دهیم که مردم به سمت موادمخدر نروند، چراکه در این صورت مواد به راحتی در دسترس است. به عنوان مثال میتوانم بگویم که ما در دو، سه ماه اخیر حدود 200 لابراتوار تولید موادمخدر در کشور کشف کردهایم اما متاسفانه باید گفت که در حال حاضر موادمخدر خیلی در دسترس خواهان آن است. این در شرایطی است که 80 درصد از کسانی که معتادند، خودشان توزیعکننده هم هستند و طبیعتا چنین ابتلایی جلورونده خواهد بود. پس در این حوزه باید یک مصونیت ذهنی برای فرد ایجاد کرد که هنرمندان قطعا میتوانند کمک زیادی به ما کنند.
دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر سپس درباره حوزه درمان مبتلایان به موادمخدر نیز اظهار کرد: ما در دو، سه ماه اخیر 16 هزار معتاد را از خیابانها جمع کردیم و از بخشهای مختلف کمک گرفته و آنها را اردوگاهها و کلینیکها اسکان دادهایم.
وزیر کشور افزود: در حال حاضر 80 درصد از کسانی که کمپها، اردوگاهها و کلینیکهای مربوط به معتادان را در اختیار دارند، از بخش خصوصی و NGOها هستند. اما هنوز هم باید بگویم که ما خیلی راه داریم که بتوانیم تمام معتادانمان را به این مراکز بفرستیم.
رحمانیفضلی همچنین درباره بحث مقابله با موادمخدر نیز خاطرنشان کرد: طبیعتا این حوزه، حوزهای انتظامی، نظامی و اطلاعاتی است و تنها برای اطلاعتان میگویم که ما سیاستهایمان در دو سهماه اخیر عوض کردهایم. در این زمینه من مسوولان امر را موظف کردهام که بنا را بر شناسایی سرشبکههای اصلی بگذارند و خدا را شکر در این بخش توفیقاتی داشتهایم و میزان کشف موادمخدرمان 15 درصد افزایش و در مقابل هزینههای انسانیمان نیز در این حوزه بسیار کاهش یافته است.
وزیر کشور سپس به حوزه صیانت مردم از موادمخدر اشاره و درباره نقش سینماگران در این حوزه خاطرنشان کرد: وقتی هرکدام از ما کلمه معتاد را اعتیاد را میشنویم، همهمان یک پیشفرض ذهنی را داریم که اولین گام باید برخورد سلبی با این افراد باشد و به همین دلیل هم بلافاصله از آنها کنارهگیری میکنیم، در حالی که این، کاری اشتباه است.
دبیرکل ستاد مبارزه با موادمخدر سپس در توضیح سخنانش، فیلم سینمایی «دهلیز» را مثال زد و درباره آن گفت: من توفیق داشتم که این فیلم را مشاهده کنم و از آن خیلی لذت بردم، چون موضوع فیلم در ذات خیلی خشن بود، اما به نرمی ابریشم و لطافت نسیم آن را مطرح کرده بود. در واقع میخواهم بگویم که شما سینماگران و هنرمندان میتوانید موضوع را آنطور که باید مطرح کنید و ابزار کار را در اختیار دارید.
وی تاکید کرد: باید در این حوزه تصویرسازی ذهنی برای مردم انجام شود چراکه الان خانوادههایی که یک معتاد در درون آنهاست با مشکلات عدیدهای روبرو هستند. ما باید در حوزه صیانت کاری کنیم که این خانوادهها مورد پوشش قرار بگیرند این در حالی است که لایههای اجتماعی ما تا متوجه میشوند خانوادهای یک فرد معتاد دارد، آنها را ترد میکنند در حالی که چنین خانوادههایی نیاز به کمک ما دارند.
رحمانیفضلی خاطرنشان کرد: ما صدها خیریه ایتام و مدرسهسازی در کشور داریم که تاکنون کارهای اثرگذاری انجام دادهاند اما شما یک خیریه کمک به معتادین نمیبینید. در هر صورت ما در این حوزه به دنبال ایجاد اشتغال و سرپرستی خانوار هستیم که در این زمینه برای اشتغال با وزارت راه و سازمان فرهنگی و هنری شهرداری مذاکره کردیم و در حوزه سرپرستی خانوار نیز صحبتهایی انجام شده است تا کارهایی را شکل دهیم چراکه لازم است حتی بعضی از خانمها اصلا از شوهران معتاداشان که مشکلات عدیدهای را ایجاد کردهاند طلاق بگیرند و به نوعی نجات پیدا کنند.
وزیر کشور در پایان بخش اول سخنان خود با تاکید بر اینکه از سینماگران برای فرهنگسازی در حوزه موادمخدر استمداد میطلبد، گفت: با یک جمله در یک فیلم میتوان تاثیرگذاری بسیار زیادی را در اجتماع شاهد بود. به همین دلیل امیدوارم خداوند این جلسه را منبع یک عمل صالح قرار دهد چراکه همه شما که در این جلسه جمع شدهاید، دلتان برای کشور، مردم و انقلاب میسوزد.