کد خبر: ۲۲۸۲۰۳
تاریخ انتشار : ۰۲ بهمن ۱۳۹۲ - ۰۸:۵۷

رشد 60 برابري قيمت مسکن در 20سال

قيمت هر متر مربع زير بناي مسكوني طي 10‌سال گذشته با بيش از 10 برابر افزايش در خريد و فروش‌ و بيش از هشت برابر افزايش در اجاره‌بها مواجه بود و در مجموع طي 20 سال اخير قيمت خريد و فروش خانه 60 برابر و قيمت اجاره‌بها 50 برابر شده است.
آفتاب‌‌نیوز : آفتاب: حسين‌عبده‌تبريزي كه پيش‌تر به‌عنوان اقتصاددان و صاحبنظر اقتصادي مسائل اقتصادي و مشكلات پيش‌روي اين بخش را پيش‌بيني و تحليل‌ مي‌كرد، اكنون به‌عنوان مشاور وزير راه و شهرسازي در آخرين تحليل خود از تغييرات قيمت املاك و مستغلات اظهار كرده كه با تعديل قيمت مسكن در سال‌هاي 90 و 91 متوسط قيمت هر مترمربع زمين به چهار ميليون تومان رسيده است.

به گفته وي در سال گذشته به‌ويژه در مناطق شهري، رشد قيمتي قابل ملاحظه‌اي در حوزه زمين و ساختمان رخ داده كه قيمت زمين در دو مرحله در سال‌هاي 90 و 91 افزايش يافته است.عبده‌تبريزي با اشاره به تعديل قيمت به‌ويژه تعديل دوم در سال گذشته، معتقد است: تعديل دوم ايجاد شده در اين مدت بسيار شديد بود؛ به‌گونه‌اي كه در مناطق 22‌ گانه تهران متوسط قيمت يك مترمربع زمين به چهار ميليون تومان رسيد كه باعث شد اين قيمت‌ها در مقايسه با 10 سال پيش 10 برابر شود.

به نوشته تهران امروز، اين صاحب‌نظر اقتصادي در مجموعه مقالات خود در زمينه «مقايسه تغييرات قيمت املاك و مستغلات در سال‌جاري» به شاخص تغييرات قيمت زمين‌هاي شهري از سال 70 تاكنون اشاره كرده و گفته است از اين سال تاكنون اين شاخص از رقم 100 به حدود 6.000 در سال گذشته رسيده است.

افزايش 60 برابري قيمت زمين طي 20 سال

به گفته عبده‌تبريزي اگر سال 72 به عنوان سال پايه در نظر گرفته شود، قيمت زمين در مناطق شهري طي 20 سال اخير حداقل 60 برابر شده كه رسيدن قيمت‌هاي زمين به چنين ارقامي و اعلام قيمت فروش 20‌ميليون تومان براي يك مترمربع زمين در شمال شهر تهران، اين سوال را مطرح مي‌كند كه آيا قيمت زمين از تعديل‌هاي قيمتي متناسب با ارز فراتر رفته است و آيا حباب قيمت زمين را تجربه نمي‌كنيم؟طبق آنچه اين اقتصاددان در كتاب «مالي املاك و مستغلات» خود تحليل كرده متوسط قيمت زمين شهري در اروپا 200 تا 400 يورو است و به ندرت مي‌توان زميني يافت كه مالك آن بالاتر از 500 يورو براي يك مترمربع زمين طلب كند؛ لذا حتي با قيمت‌هاي آزاد ارز، قيمت 300 - 400 يورو براي يك مترمربع زمين در شهر تهران از كجا آمده است؟ و فراتر از مقايسه بين‌المللي، اگر قيمت‌هاي جاري زمين شهري را ملاك قرار دهيم و فرض كنيم اين قيمت‌ها صحيح است، قيمت يك مترمربع واحد مسكوني ساخته شده توجيه‌پذير به‌نظر نمي‌رسد.

وي به افزايش شديد قيمت يك مترمربع زيربناي مسكوني از سال گذشته اشاره و اظهار كرده كه در پايان سال گذشته قيمت يك متر مربع زيربناي مسكوني به سه ميليون و 600 هزار تومان رسيد كه به رغم اين افزايش، قيمت‌هاي جاري زيربناي مسكوني، قيمت زمين را توجيه نمي‌كند.

افزايش 8 برابري اجاره يك متر خانه در 10 سال

وي شاخص اجاره واحد‌هاي مسكوني طي 10 سال گذشته را بررسي و اعلام كرده كه اجاره يك مترمربع بناي مسكوني در شهر تهران هشت برابر شده است و بر اساس شاخص بانك مركزي طي 20 سال گذشته قيمت اجاره واحد‌هاي مسكوني حدود 50 برابر شده است.اين صاحب‌نظر اقتصاد با اشاره به قيمت يك مترمربع زمين در پايان سال گذشته و قيمت يك مترمربع اجاره در اين زمان، معتقد است كه حدود 15 سال طول مي‌كشد تا از محل اجاره، قيمت ملك مستهلك شود درحالي‌كه اين رقم در كشور‌هاي با نرخ تورم نزديك به صفر 20 تا 25 سال است.

به گزارش ايسنا، وي متغير ديگر در اين زمينه را نسبت تراكم خانوار عنوان كرده و گفته است اين ارقام بيانگر آن است كه تراكم خانوار از رقم 1.27 در سال 55 به 1.06 در سال 90 كاهش يافته است. در سال 55 به ازاي هر 127 خانوار 100 واحد مسكوني وجود داشته در حالي كه در سال 1390 به ازاي هر 106 نفر خانوار 100 واحد مسكوني موجود بوده است.وي ضمن ابراز اميدواري از بهبود نسبت تراكم خانوار در واحد مسكوني مي‌گويد اين بهبود نسبت تراكم نبايد از چشم سرمايه‌گذاران در زمين و ساختمان دور بماند چرا كه اين رقم در سال‌هاي آتي بهبود بيشتري خواهد يافت و به زير عدد يك خواهد رسيد و حتي كشور با موجودي بيشتري از خانه‌هاي خالي روبه‌رو خواهد شد و آن زمان است كه مستغلات مي‌تواند از كالاي پس‌اندازي فاصله گيرد به‌ويژه اگر نرخ تورم نيز آرام شود.به گفته وي در سال گذشته نقدينگي 40 درصد رشد داشت اما توليدات جديد چنين رشدي نداشته‌اند كه به ناچار بخش عمده نقدينگي روي موجودي‌هاي قبلي متمركز شد و قيمت آنها را بالا برد. در سال گذشته قيمت طبقه دارايي‌هاي سهام و نيز املاك و مستغلات افزايش عمده‌اي داشته است.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین