آفتابنیوز : آفتاب: حسن کریمیان در گفتوگو با ایسنا، با تاکید بر تلاش برای جمعآوری زبالهکاوها از سطح شهر گفت: بعضا هنگامی که قرار است با این افراد برخورد شود، مردم به دلیل ظاهر محروم و تکیده این افراد از آنها طرفداری میکنند و متاسفانه شهروندان جوانب و اثرات کار این افراد را مدنظر قرار نمیدهند. کسی که کیسه زباله را پاره میکند و مواد را از درون آن بر میدارد جدای از بهداشتی نبودن این کار به لحاظ فرهنگی نیز کار درستی را انجام نمیدهد.
کریمیان علت به وجود آمدن افرادی نظیر زبالهکاوها و کارشان را عملکرد نامناسب شهروندان در تفکیک زبالهها دانست و افزود: اگر شهروندان زبالههای خشک خود را به درستی تفکیک کنند و تنها پسماند تر را درون این مخزنها بریزند دیگر زباله دزدی به وجود نمیآید. وقتی مواد خشک با ارزش را در مخزنها میریزیم نمیتوان انتظار داشت کسی آنها را برندارد. همچنین از شهروندان انتظار داریم در هنگام برخورد همکاران سازمان پسماند با این افراد به طرفداری از آنها اقدام نکنند و بدانند که در پشت این چهره خسته بسیاری معضلات وجود دارد که اگر جلوگیری نشود مشکل گسترش پیدا خواهد کرد.
وی با بیان اینکه شهرداری با این افراد برخورد میکند و یکی از جرائم مهم در قراردادهای سازمان پسماند با پیمانکاران، همین بحث زباله دزدها هستند، افزود: دو خودرو ویژه در هر منطقه برای کنترل این موضوع اختصاص یافته و به شدت با پیمانکاران متخلف که احیانا به جای تفکیک از مبدا تفکیک از مخزن انجام میدهند، برخورد میکنیم. در چند سال اخیر هم با بیش از پنج پیمانکار که بر خلاف ضوابط و مقررات عمل کردهاند برخورد شده است.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران با ملی خواندن طرح تفکیک از مبدا، گفت: این طرح یک طرح جامع و ملی است و همه دستگاهها از جمله شهرداری، آموزش و پرورش و بهزیستی در اجرای آن وظایفی دارند. در این طرح آموزش حتما باید مورد توجه قرار گیرد و اطلاعرسانی دقیقی انجام شود؛ باید وسایل مناسب برای اجرای این طرح فراهم شود و اگر کسی از وظیفهای که در خصوص این طرح دارد کوتاهی کند باید مباحث قهری و تنبیهی هم در نظر گرفته شود.
وی با تاکید بر اینکه این طرح باید از مهدهای کودک و دبستانها آغاز شود، گفت: سازمان طرحی با عنوان کلبه بازیافت در مدارس را به اجرا گذاشت و دانشآموزان در یک روز پسماند خشک منزل و مدرسه را جمع میکنند و به کلبه بازیافت تحویل میدهند و در مقابل خطکش و مدادرنگی جایزه میگیرند. این طرح تفکیک از مبدا را برای دانش آموزان نهادینه میکند، به طوری که این فرد وقتی بزرگ شد هم تفکیک از مبدا را انجام میدهد اما این طرح زمانی موفق است که جامع و کامل اجرا شود و تمام ارگانهای داخل شهرداری و خارج از آنها، همکاری کنند.
وی ضمن دفاع از اقدامات صورت گرفته در سالهای اخیر برای اجرای طرح جامع مدیریت پسماند، افزود: نمیتوانم بگویم طرح در سالهای اخیر 100 درصد موفقیتآمیز بوده ولی حرکت رو به جلو بوده و باید ارتقا پیدا کند. من از رویکرد شورای شهر تهران به دلیل داشتن دغدغه در این موضوع استقبال میکنم و در مقابل انتظار دارم شورا اعتبارات و مصوبات مورد نیاز را تایید کرده و از این موضوع حمایت کند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران معتقد است که مردم تهران بسیار فرهنگپذیر هستند و در این موضوعات بسیار هوشمند عمل میکنند و اگر مسئولین با یک برنامه جامع و کامل که در برگیرنده وظایف همه ارگانهای مرتبط است، پیش بروند تفکیک از مبدا به خوبی و به صورت قابل قبولی اجرا خواهد شد.
وی در خصوص میزان تفکیک زباله از ابتدای آغاز این طرح گفت: به طور متوسط حدود 35 درصد زباله شهر تهران پسماند خشک و قابل برداشت است. صنایع بازیافت در کشورمان به دلیل ارزان بودن مواد اولیه ضعیف است و به دلیل داشتن نفت و پتروشیمی، مواد اولیه قیمت پایینی دارد و به همین دلیل صنایع بازیافتی ضعیفی داریم و باید در کنار افزایش تفکیک از مبدا، بتوانیم صنایع بازیافتی را هم تقویت کنیم.
کریمیان در خصوص تصفیهخانه شیرابه کهریزک، گفت: بدترین مسئله در مدیریت زباله و پسماند شیرآبه است و این آب میان بافتی اثر ماندگار و آلایندگی زیادی دارد و اگر بتوانیم زباله را طوری مدیریت کنیم که شیرآبه نداشته باشیم و یا کمتر داشته باشیم دیگر نیازی به تصفیهخانه شیرآبه نداریم، ولی به دلیل اینکه در 50 سال گذشته زبالهها چه در مبدا و چه در مقصد خوب مدیریت نشده است، شیرآبه به وجود آمده است و امروز تبدیل شده است به بزرگترین معضل در مدیریت پسماند شهر و فعلا تصفیهخانه شیرآبه راهحل این معضل است.
وی با اشاره به آلودگی چند برابری شیرآبهها نسبت به فاضلابهای خانگی، گفت: شیرآبه در سه مرحله تصفیه میشود؛ در اولین مرحله شیرآبه به روش بیولوژیک تصفیه و باکتریهایی که مخصوص این کار طراحی شدهاند به مخازن تزریق میکنیم، این باکتریها از آلودگیهای شیرآبه استفاده میکنند و در نتیجه آنچه که اصطلاحا به آن استفاده از بسترهای بیولوژیکی میگویند، انجام میشود.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری تهران ادامه داد: دومین مرحله تزریق مواد شیمیایی است که حالت جامد این شیرآبه از همدیگر جدا شوند و نهایتا این قسمت جامد که لجن است، به قسمت لجن خشککنها و قسمت مایع ، به مرحله سوم فرآیند تصفیه که مرحله هوادهی است، منتقل میشود. پس از این مرحله که مرحله آخر فرآیند تصفیه است مواد مایع برای کلرزنی، اوزون زنی و تغییر رنگ میروند به مخازن دیگری و آماده استفاده برای گیاهان و جنگلکاری میشود و این فرآیند الان در تفصیه خانه شیرآبه در حال انجام است.
وی در خصوص جنس مخزنهای درون تصفیهخانه شیرآبه، گفت: این مخازن بتنی هستند و به دلیل خاصیت خورندگی شیرآبه، مخزنها از داخل و خارج ایزوله شدهاند تا طول عمر بیشتری داشته باشند.