آفتابنیوز : آفتاب: جلیل جعفری در گفتوگو با ایسنا، گفت: در مذاکرات ژنو در برخی موارد کوتاه آمدیم که اگر کوتاه نمیآمدیم مذاکرهای شکل نمیگرفت و موفقیتی نصیب کشور نمیشد.
وی ادامه داد: نیروگاههای اتمی با سوخت 3 تا 4/7 درصد غنا برای تولید برق قابلیت کار کردن دارند. به بیان دیگر برای تولید برق با غنای کمتر از پنج درصد هیچ مشکلی به وجود نخواهد آمد اما در بخش راکتورهای تحقیقاتی به سوخت 20 درصد نیازمندیم.
دبیر کمیته هستهای کمیسیون انرژی افزود: راکتورهای تحقیقاتی برای تولید رادیورادیوها و کارهای تحقیقاتی در بخشهای کشاورزی، صنعت و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرند البته در آینده میتوان راکتورهای تحقیقاتی ساخت که با سوخت غنای پنج درصد هم کار کنند ولی استاندارد دنیا غنای 20 درصد با شارژ نوترونی بالاست.
نماینده مردم خلخال و کوثر در مجلس توافقنامه ژنو و وین را منطبق با تاکتیک نرمش قهرمانانه مدنظر مقام معظم رهبری دانست و افزود: اگرچه این توافقنامه ایدهآل نیست ولی نتایج به دست آمده به ویژه برای بخش انرژی و اقتصاد کشور حائز اهمیت است. تثبیت انجام غنیسازی در خاک کشور و قبول آن توسط قدرتهای بزرگ و رفع بخش قابل توجهی از تحریمها و آزادسازی 4/2 میلیارد دلار از منابع بلوکه شده ایران بسیار اهمیت دارد.
به گفته وی، تثبیت حق غنیسازی در داخل خاک جمهوری اسلامی ایران به معنای مجوز احداث نیروگاههای اتمی جدید در داخل خاک کشور است.
دبیر کمیته هستهای کمیسیون انرژی افزود: با تداوم یافتن غنیسازی در خاک کشور بخش قابل توجهی از برق داخلی از طریق انرژی هستهای تامین میشود و طبیعتا اتکا به سوخت فسیلی به تدریج کاهش مییابد. اگر غنیسازی در خاک ایران انجام نمیشد و اگر قرار میشد کشورهای صاحب فناوری سوخت مورد نیاز را در اختیار جمهوری اسلامی ایران قرار دهند به هیچ وجه نمیتوانستیم اتکا از انرژیهای فسیلی را کاهش دهیم چرا که مشخص نبود طرف غربی سوخت را به صورت مرتب در اختیار ایران قرار دهد.
جعفری افزود: انجام چرخه کامل غنیسازی در داخل خاک کشور و احداث نیروگاههای جدید هستهای به معنای ارتقای دانش و فناوری ساخت نیروگاه اتمی در داخل کشور است، به این مهم هیچگاه دست نمییافتیم اگر سوخت را تولید نمیکردیم. از این پس دانشمندان هستهای باید فکر و وقت خود را معطوف ساخت نیروگاههای جدید هستهای کنند تا در آینده بتوانیم به جمع صادرکنندگان دانش و نیروگاه اتمی بپیوندیم.
نماینده مردم خلخال و کوثر متذکر شد: وقتی محدودیتها برای نیروگاهسازی در ایران برطرف شود اولین گشایش، همکاری خوب کشورهای دارای دانش و تجهیزات هستهای و آژانس انرژی اتمی با جمهوری اسلامی ایران است. طی چند سال گذشته آژانس انرژی هستهای هیچ همکاری با مذاکرهکنندگان هستهای نداشت و کارشناسان هستهای ایران اجازه آموزش در کشورهای عضو انپیتی را نداشتند.
وی ادامه داد: اما با انجام این توافق مشکلاتی از این دست رفع شد بنابراین باید از این فرصت به وجود آمده در جهت بهبود و ارتقای دانش هستهای در کشور استفاده شود. همچنین فضا برای واردات ابزارهای محاسباتی برای طراحی و ساخت نیروگاههای جدید هستهای باز میشود.