کد خبر: ۲۴۰۹۶۹
تاریخ انتشار : ۰۴ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۰۸:۵۱

امیدواری سفیر ایران در پاریس به توافق جامع هسته‌ای/ایران شریکی تجاری برای اروپا

سفیر کشورمان در پاریس نسبت به توافق جامع هسته‌ای بین ایران و 1+5 تا ماه ژوئیه ابراز امیدواری کرد گفت که به هیچ وجه نمی‌توان نفوذ ایران در صحنه بین‌المللی و منطقه را نادیده گرفت.
آفتاب‌‌نیوز :
آفتاب: علی آهنی سفیر ایران در فرانسه در سفری به منطقه «ایزر» از روسای شرکت‌های این منطقه دعوت کرد در ایران سرمایه گذاری کنند.

سفیر ایران در فرانسه در مصاحبه‌ای اختصاصی با نشریه Dauphiné Libéré Sud- Isere به تشریح مناسبات تهران و پاریس پرداخت.

به گزارش فارس، مشروح این گفت‌وگو در زیر آمده است.

سوال: پیام شما خطاب به روسای شرکت‌های منطقه که با آنها دیدار کردید چه بود؟ آیا هنوز نیازی احساس می‌شود که به آنها اطمینان بیشتری داده شود؟

آهنی: به زعم تحریم‌های غیرقانونی که در حال حاضر بر مردم ایران سنگینی می‌کنند، شاهد حضور شرکت‌های آمریکایی، آسیایی و اروپایی در ایران هستیم. مشکل شرکت‌های فرانسوی در "احتیاط" آنها است. دیگر کشورهای اروپایی دارای ذهنیت بازتری نسبت به ایران هستند. بین ما و آنها تبادل هیات‌های اقتصادی و پارلمانی و سیاسی وجود دارد در حالی که با فرانسه اینطور نیست. به همین خاطر شرکت‌های فرانسوی نیاز دارند مقداری از بعد سیاسی تشویق شوند. در طول سالها، ما هفتاد درصد تبادلات تجاری خود را با اروپا انجام می‌دادیم. با این تحریم‌ها و این ممانعت‌ها،سهم اروپا امروزه به کمتر از 30 درصد کاهش یافته است.

 

سوال: بخش‌هایی که شرکت‌های فرانسوی می‌توانند در آنها سرمایه گذاری کنند کدامند؟

آهنی: با توجه به ظرفیت‌های فراوان اقتصاد ما، زمینه‌های فعالیت شرکت های فرانسوی که با آنها دیدار کردم مطلوب و مورد علاقه ما هستند. می توانم بگویم که در تمام زمینه‌ها این شرکت ها مورد استقبال قرار خواهند گرفت. در زمینه طرح های زیر ساختاری (ترن و مترو) و زمینه انرژی های تجدید پذیر و حتی هسته‌ای غیر نظامی که در آن فرانسه می تواند همکاری کند که می تواند تضمینی بیشتر باشد بر اینکه فعالیت هسته‌ای ما شفاف است. صنعت هواپیمایی غیر نظامی، اتومبیل سازی و صنایع دارویی و کشت و صنعت‌ها هم هستند.

 

سوال: آیا الان وقت خوبی برای سرمایه گذاری در ایران است؟

آهنی: ایران باید به عنوان یک شریک تجاری دیده شود و نه به عنوان یک بازار صرف. تا زمانی که توافق هسته‌ای نهایی شود و ما امیدواریم این کار در ژوییه صورت گیرد، وقت خوبی است برای اینکه شرکت‌های فرانسوی خود را برای این کار آماده کنند زیرا ما نزدیک به 100 میلیارد یورو طرح قابل اجرا داریم که در قالب همکاری مشترک، سرمایه گذاری مشترک و همکاری دوجانبه می توانند محقق شوند. من به شرکت‌های فرانسوی اطمینان دادم که آنها می‌توانند روی کمک های ما حساب کنند از این جهت که آنها را با شرکت‌ها و سازمان های ایرانی مرتبط کنیم تا بتوانند سریعتر حرکت کنند.

 

سوال : دیدار رئیس جمهور اولاند و رئیس جمهور روحانی در سازمان ملل، اولین علامت این همراهی و تعهد سیاسی بود؟

آهنی: کاملا. فضای مثبتی در حال حاضر ایجاد شده است. تماس های درسطح بالا ادامه دارد. نباید متوقف شد. با این پتانسیل اقتصادی، تجاری، علمی و دانشگاهی من چشم اندازهای بسیار روشنی را می بینم، با نگاهی واقع بینانه تر و بلندمدت‌تر.

 

سوال: آیا برنامه هسته‌ای ایران، یکی از دلایلی نیست که فرانسه این گونه با حساسیتی همراه با ترس به ایران نگاه می کند؟

آهنی : بله... ظاهرا به همین دلیل است که فرانسه منتظر مانده است. ولی در این خصوص مذاکرات با کشورهای گروه 1+5 ( آمریکا، فرانسه، انگلیس، روسیه، چین و آلمان) ادامه دارد. چگونه می توان امور را برای شرکت‌های برخی کشور ها تسهیل کرد تا زمانی که توافق نهایی صورت گیرد، ولی برای فرانسه نمی‌توان؟ بنابراین باید شرکت ها را ترغیب کرد سریعتر وارد کار شوند.

 

سوال: این به این معنا است که توافق نهایی هسته ای امضاء خواهد شد؟

آهنی : بله، حتی با اینکه این کار دشوار باشد، ولی ما امیدواریم به این نقطه برسیم. ما قصد رفتن به سوی هسته‌ای نظامی نداریم. ما می خواهیم برنامه هسته‌ای غیر نظامی خود را دنبال کنیم و این کار زیر نظارت دقیق آژانس بین‌المللی انرژی اتمی صورت می‌گیرد، فرانسه هم که دارای توانایی هایی در این زمینه است می تواند برای رسیدن به این هدف کمک کند. بنابراین من خوشبین هستم و امیدوارم که بعد از این بازدید از منطقه «ایزر» شاهد یک اقدام دسته جمعی از سوی شرکت های این منطقه باشیم.

 

سوال : مقصود شما از پختگی سیاسی چیست ؟

آهنی: در ایران ما یک سیستم دموکراتیک منحصر به فرد داریم که در فرانسه که یک کشور لائیک است قابل فهم نیست. یک مدل دموکراتیک که بر پایه دینی استوار است ولی در عین حال دموکراتیک هم هست. شاید کمبود هایی داشته باشد ولی این مدل دموکراتیک بیلانی 35 ساله در زمینه حقوق بشر و حقوق زنان و امنیت اجتماعی و پیشرفت های علمی و فرهنگی در ایران دارد. این بیلان مهم است. این مدل با آنچه در دیگر کشورهای منطقه در حال اجرا است اصلا قابل قیاس نیست.

 

سوال: چگونه این اختلاف برداشت ما از ایران و واقعیت‌های موجود را توضیح می‌دهید؟

آهنی: نظام سیاسی ما، جمهوری اسلامی، از همان ابتدای پیدایش خود با خصومت های قدرت های بزرگ به خصوص ایالات متحده امریکا که منافع اش آسیب دیدند مواجه بوده است. در این راستا، آنها تلاش کردند حکومت ایران را سرنگون سازند. ولی بعد از 35 سال متوجه شده اند که این نظام شکننده نیست بلکه باثبات نیز هست. قدرتهای بزرگ، برای حل بحران های منطقه ای، قدرتهای بزرگ بر ضرورت مشارکت ایران اعتراف دارند. ما آماده هستیم که در فراهم شدن شرایط لازم برای ایجاد ثبات منطقه ای مشارکت کنیم. بنابراین طبیعی است که ایران نقش خود به عنوان مخاطبی استوار و محکم را بازی کند.

اعتقاد ما بر این است که باید به مدل دموکراتیک مبتنی بر اصل هر فرد یک رای احترام گذاشت. اگر این اصل محترم شمرده شود، می توان آینده ای کاملا باثبات در این منطقه را پیش رو داشت.

 

سوال: آیا می توان تصور کرد که  ایران یک بازیگر اصلی صحنه جهانی باشد؟

آهنی: این کاملا منطقی است. نفوذ ایران در صحنه بین المللی و در منطقه را به هیچ وجه نمی توان نادیده گرفت. ایران دارای هشتاد میلیون نفر جمعیت و منابع مهم انسانی مستعد و منابع انرژی غیر قابل تصور است. این نفوذ و این موقعیت جغرافیایی به ایران نقشی کاملا مهم می دهد. فرانسه نیز شایستگی آن را دارد نقشی تعیین کننده بازی کند.
بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
ذخیره
عضویت در خبرنامه
نظر شما
پرطرفدار ترین عناوین