آفتابنیوز : آفتاب: روزنامه اعتماد نوشت: «من روحاني هستم» مستندي درباره رييس يك قوه كه صداي همه را درآورد؛ مستندي تخريبي كه ايدهاش در همان روزهاي پس از انتخابات شكل گرفت و فيلمنامهاش پاييز سال گذشته و در روزهايي كه دولت يكي دوماهه بوده نوشته شده است. كسي كارگردانش را نميشناسد اما ميگويند آنها قصد شناساندن روحاني به مردم را داشتهاند. انجمن مستندسازان از وجود خارجي چنين مستندسازي بيخبر است.
«سفير فيلم» كه توزيعكننده مستند است از دادن اطلاعات در مورد تيم سازنده مستند خودداري ميكند. ميگويند مصلحتهاي رييسجمهور را در ساخت مستند رعايت كردهاند اما تلاش زيادي شده است براي تغيير چهره حسن روحاني. «من روحاني هستم» سه فصل دارد كه فصل اولش با حجم بالايي از اتهامات عجيب به رييسجمهور اينقدر سرو صدا به پا كرده است؛ مستندي كه برخلاف پيش بينيهايش براي اكران با مشكلات زيادي روبهرو شد. در دانشگاهها استقبال آنچناني از مستند نشد و بسياري از دانشگاهها از پخش آن خودداري كردند. شنيده شده كه در برخي مساجد نيز قرار است اين مستند پخش شود. روز گذشته مستند ساخته شده صداي رييس مجلس را هم درآورد و از اين حجم تخريبها گله كرد.
اما اين پايان ماجرا نيست و فيلمهاي ديگري هم اينبار در مورد اطرافيان رييسجمهور در راه است. مستند ديگر در 45 دقيقه با عنوان «لكه» است و براي انتقاد از اعضاي هيات دولت و سابقه سياسي آنهاست. مخالفان دولت پروژههاي متنوعي براي نشان دادن مخالفتهايشان دارند. شوراي نظارت بر صدا و سيما، پايان جنگ تحميلي، واقعه 18 تير، مذاكرات سعدآباد، ماجراي مك فارلين، ماجراي 99 نفر و حتي دوران مديريت روحاني بر شوراي عالي امنيت ملي همگي مورد انتقاد قرار گرفته است. از اظهارات شخصيتها به صورت كاملا گزينشي استفاده شده و در همه مباحث حسن روحاني متهم درجه اول شناخته شده است. عوامل مستند ميگويند منتقدان هنوز فيلم را نديدهاند اما فيلمنامه مستند كه در اختيار روزنامه اعتماد قرار گرفته است گواه موضوعات ديگري است.
مستندي كه معصومه نبوي كارگردان آن در موردش به مهر گفته است: «ما هدفمان را از ساخت فيلم نشان دادن زندگي دكتر روحاني بدون عينك جناحي قرار داديم. حالا اين منتقدان شكايت ميكنند كه چرا شما به 99 نفر پرداختهايد! آيا كذبي در 99 نفر هست؟! در حقيقت ما از اين واكنشها به نتيجهيي رسيديم كه انگار افراطيوني قصد دارند زير چتر اعتدال، چهره رييسجمهور را مخدوش كنند. يا سوابق رييسجمهور در شوراي عالي امنيت ملي خصوصا در بحث مديريت غائله 18 تير كه مشخص است و همه ميدانند. چرا الان يك سري رسانههاي خاص از آن ناراحت هستند؟! همينطور بحث هستهيي. ما در بحث هستهيي ماجرا را از زبان آقاي موسويان و ظريف روايت ميكنيم. اين نگاه خود تيم آقاي روحاني به مذاكرات تهران است.
از آن جالبتر امروز ميبينيم بعضي از روزنامهها از فيلم محرمانه آقاي ظريف و البرادعي صحبت ميكنند، گويي ما رفتيم آنجا فيلم محرمانه گرفتهايم. اين صحنه سالها پيش پخش شده است و در آن مستندي كه پخش شده خود آقاي ظريف مصاحبه رسمي دارند.»
در اين مستند همچنين خاطرات روحاني و مصاحبهها و صداي وي و ديگران به تصوير كشيده شده است. علاوه بر اين صداي چهرههايي همچون اليور نورس از هيات ديپلماتيك مكفارلين، عليرضا زاكاني مسوول بسيج دانشجويي دانشگاه تهران در سال 78، جان ساورز عضو تيم مذاكرهكننده انگليس، استانيسلاس دولابولايه عضو تيم مذاكره فرانسوي، يوشكا فيشر وزير خارجه سابق آلمان، سيد محمد خاتمي و حسين موسويان در اين مستند پخش ميشود.
در همين حال رييس مجلس نيز كه روز گذشته در جمع كارگران سخن ميگفت، با اشاره به نياز كشور به توليد و آرامش سياسي «پرهيز از دروغ گفتن و انتشار سيدي و بولتنهايي كه صرفا اختلاف ايجاد ميكند» را براي آرامش كشور ضروري دانست.
لاريجاني با اشاره به اين سي دي گفته: «همين چند روز پيش ديدم چه سر و صدايي در كشور به وجود آمده است آن هم بر سر يك سيدي، سيدي كه با عنوان «من روحاني هستم» پخش شده است. در اين سيدي يك سري مطالبي را مطرح كردند كه برخي از مطالب خلاف واقع است.آقاي روحاني، رييسجمهور را متهم كردند كه شما در داستان مكفارلين حضور داشتيد، اين دروغ است، كساني كه در آن شرايط سياسي پس از انقلاب حضور داشتند، همه ميدانند كه آقاي روحاني نقشي در مساله مك فارلين نداشته است، چرا خلاف واقع ميگوييد؟ چرا دروغ ميگوييد؟»
رييس مجلس بر همين اساس تاكيد ميكند: افرادي كه آن زمان در زمينه اين مساله نقش داشتند، مشخص هستند كه چه كساني هستند، مشخص هستند كه كدام بخشهاي كشور بودند، آقاي روحاني نقشي در اين مساله نداشت چرا سيدي دروغ درست كرديد؟ برخي از مسائل ديگر اين سيدي نيز خلاف واقع است. بنده در جريان اين مسائل بودهام. آيا شما ميخواهيد به تاريخ هم دروغ بگوييد؟!
لاريجاني به منتقدان توصيه كرد كه نبايد مشي ماركسيستها را داشته باشند كه هدف، وسيله را توجيه ميكند. او همچنين گفت اگر كسي اختلاف سياسي دارد، اين مردانگي نيست كه از هر وسيلهيي و ابزاري استفاده كند، اگر آنها انتقادي دارند آن را مطرح كنند. عضو شوراي امنيت ملي گفت: بعدا صدايشان هم در ميآيد كه چرا نگذاشتيد اين سيدي پخش شود. رونق توليد با دعواهاي سياسي درست نميشود.
نماينده مردم قم در مجلس تصريح كرد: سرمايهگذاران وقتي ميبينند كه شهر شلوغ است رغبتي براي سرمايهگذاري در كشور ما ندارند. وي گفت: تهيه چنين سيديهايي درست نيست، درست است كه آزادي بيان است اما قرار نيست هر كاري كه دلمان خواست انجام دهيم. دود اين كارها به چشم طبقات ضعيف جامعه ميرود و حركتي مسووليتساز در كشور نيست.
لاريجاني ادامه داد: در شرايط حاضر كشور، مصافهاي مهمي در مسائل خارجي داريم و مشكلات كنوني اقتصاد كشور نيز بر اين موضوع سايه افكنده كه بايد با حل اين دو مشكل فضاي آرامي براي سرمايهگذاري ايجاد كنيم تا مشكل اقتصاد كشور حل شود.
لاريجاني با بيان اينكه من نميگويم آرامش گورستاني بايد در كشور حاكم باشد، ادامه داد: اما دروغ گفتن و سيدي درست كردن و متهم كردن افراد كاري ناصحيح است. اين چه كاري است كه براي كسي كه مسووليت اجرايي كشور را برعهده دارد سيدي دروغ تهيه ميكنيد.
نماينده مردم قم در مجلس با تاكيد بر اينكه امروز در كشور احتياج به همدلي داريم ادامه داد: برخيها مشي ماركسيستي دارند و اين مردانگي نيست كه براي رسيدن به اهدافمان از هر حربهيي استفاده كنيم.
وي تصريح كرد: برخي ممكن است سبك دوستان دولت را نپسندند خب بايد نقد منصفانه داشته باشند نه اينكه از هر ابزاري براي كوبيدن دولت استفاده كنند.
در شفق مديا چه خبر است؟شفق مديا سازنده مستند «من روحاني هستم» است و سفير فيلم توزيعكننده آن. اما شفق مديا مستندهاي ديگري هم ساخته است. ساخت مستند تخريبي عليه آيتالله هاشي رفسنجاني و طعنه زدن به اينكه «آقاي هاشمي بد نيست كمي فكر كنيد»، مستند «كابينه فراجناحي» براي انتقاد از هيات دولت، مستندهاي «ما هميشه آماده هستيم» و «فرصت هميشگي نظام» و «چهره واقعي دشمن» همگي از همين دست مستندهايي هستند كه هرچند وقت يكبار ساخته ميشوند و از سوي جريانهاي تندرو مورد به به و چه چه قرار ميگرفتهاند. اما مستند «من روحاني هستم» جديترين و هدفمندترين كار اين گروه است. كاري كه از همان روزهاي ابتدايي پيروزي روحاني كليد خورد و چند ماه بعد فيلمنامهاش نوشته و بعد هم براي اكران روانه مهمترين دانشگاههاي كشور شد.
نكته اينجاست كه كسي از اين موسسه پاسخگوي سوالات هم نيست. معصومه نبوي، كارگردان مستندي است كه اين همه چالش ايجاد كرده است. كارگرداني كه به گفته يكي از اعضاي هياتمديره انجمن مستندسازان نه تنها در اين انجمن عضو نيست بلكه نام آشنايي هم براي مستندسازان نيست.
نبوي اما سابقه آنچناني ندارد. اطرافيانش ميگويند نميخواهد كه او گفتوگويي با روزنامهها داشته باشد و در گفتوگوهايي هم كه با رسانههاي همسو با خودشان دارند عكسي از او منتشر نميشود. بنابراين مشخص نيست كه او چگونه بدون هيچ سابقهيي احساس تكليف براي شناساندن حسن روحاني به مردم كرده است. براي شناسايي هم به گفته خودشان به سراغ خاطرات خود روحاني رفتهاند.
مستندهاي ديگري كه رسانهيي نشده استاما ظاهرا مستندهاي ديگري هم وجود دارد كه آنچنان رسانهيي نشده است. هادي فيروزمند، سردبير سايت سفير فيلم كه مسووليت توزيع مستند «من روحاني هستم» را بر عهده دارد در همين مورد به «اعتماد» ميگويد: براي مستند «من روحاني هستم» از سوي دانشگاههاي زيادي تقاضاي اكران وجود داشت اما اين تقاضاها ناگهان متوقف شد. در دانشگاههاي اميركبير، علم و صنعت، علوم پزشكي، شهيد بهشتي و علامه طباطبايي اجازه اكران فيلم داده نشد اما در حال حاضر تلاش داريم كه فيلم را در دانشگاههاي شهرستانها كه از اخبار دورتر هستند پخش كنيم.
وي اما اخبار ديگري هم به «اعتماد» داد و گفت: مستند «لكه» نيز يك روايت داستاني 45 دقيقهيي از يكي از كارگردانان جواني است كه در جشنواره عمار برنده شده است. در مستند لكه به زندگي يك شخصيت سياسي پرداخته ميشود كه در سال 88 مشروعيت نظام را زير سوال برده اما با آغاز به كار دولت يازدهم حكم دولتي ميگيرد و در دولت مشغول به كار ميشود. اكران اين فيلم هم متاسفانه از سوي 10 دانشگاه لغو شد اما ما توانستهايم در دانشگاه شريف اين فيلمها را پخش كنيم. گفتههاي فيروزمند نشان ميدهد كه مخالفان روحاني اينبار با چنتهيي پر از مجموعه فيلمها به ميدان آمدهاند تا شكل مخالفتهايشان با دولت را تغيير بدهند.
تغيير رويه مخالفان چقدر موفق خواهد بود؟با رسانهيي شدن ماجراي مستند «من روحاني هستم»، مشخص شد كه مخالفان دولت براي نشان دادن مخالفت خود حتي چند روز هم صبر نكردهاند و درست از فرداي پيروزي روحاني به دنبال ساخت فيلم رفتهاند. فيلمهايشان را مشخص نيست كه چه كسي حمايت مالي ميكند اما درست در حال ادامه راه محمود احمدينژاد هستند. ميخواهند مدام فيلم رو كنند و در رداي انتقاد سازنده ، تخريب پنهان كنند. پايگاه اجتماعي رييسجمهور را نشانه گرفتهاند و تلاش دارند ابتدا در ميان دانشجويان و بعد هم بدنه اجتماعي مردم رسوخ پيدا كنند و پايگاه اجتماعي از دست رفتهشان را با تضعيف پايگاه اجتماعي روحاني به دست بياورند.
حالا مخالفان هر روزه دولت كه از هر تريبوني براي انتقاد از دولت استفاده ميكردند سكوت كردهاند و وظيفه را به فيلمسازانشان سپردهاند؛ فيلمسازاني كه در هشت سال اخير فيلمسازي و شناساندن چهره محمود احمدينژاد را فراموش كرده بودند و حالا احساس وظيفه كردهاند.