آفتابنیوز : آفتاب: «ما نميدانيم كه تا كي بايد خبر فيلتر شدن بشنويم؟ يعني تمام مشكلات حل شده كه هرروز يك برنامه يا شبكه اجتماعي فيلتر ميشود؟» نزديك به يك هفته از فيلترينگ واتسآپ ميگذرد. پيش از اين، نرمافزار وي چت از دسترس كاربران ايراني خارج شده بود. موج فيلترينگ از شبكههاي اجتماعي شروع شد و حالا به سمت برنامههاي تلفن همراه آمده است. ميتوان بررسي كرد كه از كار انداختن اين برنامهها چه اندازه براي كشور مفيد بوده است. البته بايد به اين نكته اشاره كرد كه مردم با اجراي اين سياستها مخالف هستند و استفاده آزاد از اينترنت را جزو حقوقشان ميدانند.
به گزارش اعتماد، دليل فيلتر شدن برنامه واتسآپ، بنابر گفته عبدالصمد خرم آبادي، دبير كميته تعيين مصاديق مجرمانه اينگونه مطرح شد كه «يكي از دلايل تصويب فيلتر شدن واتسآپ از سوي كارگروه، خريد اين نرمافزار توسط «زاكر برگ» مدير امريكايي صهيونيستي سايت فيلتر شده فيسبوك است كه وي قصد گسترش فيسبوك از اين طريق را دارد». اما هر گروه از مردم با توجه به تفكراتشان نظرات متفاوتي درباره اينترنت و فيلترينگ دارند، آنها ماجراهاي اخير را اينگونه بررسي ميكنند.
مرتضي درباره فيلترينگ گفت: «حتي نميتوانيم پيشبيني كنيم كه قرار است كدام نرمافزار فيلتر شود و به دنبال جايگزينهايش باشيم. جوانهاي كشور ما با اين چيزها كه منحرف نميشوند.» اما رامين اين روش را در جهت ترويج فرهنگ نميداند و در اينباره گفت: «حالا بودن برخي برنامهها يا شبكههاي اجتماعي چه مشكلي ايجاد ميكند؟ به نظر من بهتر است كه با ترويج فرهنگ و حق انتخاب به مردم به آنها احترام بگذاريم و اگر تمامي اين برنامهها به راحتي در اختيار مردم باشد، بهتر ميتوانند دست به انتخاب بزنند.»
مريم درباره فيلتر شبكههاي اجتماعي و تاثير اين شبكهها در دنياي امروز گفت: اگر بخواهيم خوب و بد اينترنت را از همديگر جدا كنيم، هيچوقت با فيلترينگ قادر به اين كار نخواهيم بود، امروز هر كسي در كمتر از چند دقيقه به فيلترشكن دسترسي پيدا ميكند و ميتواند به راحتي تمامي اين مسيرها را دور بزند. بايد همانند خيلي از كشورهاي ديگر مردم به راحتي به اينترنت دسترسي داشته باشند و صلاح خود را بسنجند.»
استفاده آزاد از اينترنت بايد جزو حقوق شهروندي باشددبير كميته تعيين مصاديق مجرمانه در ادامه اين موضوع به اين مساله اشاره كرد: دليل اينكه كارگروه نرمافزار ارتباطي تصميم به فيلترينگ واتسآپ قبل از ساير نرمافزارهاي مشابه خارجي گرفت، اين است كه مارك زاكربرگ صهيونيست، مدير سايت فيلتر شده فيسبوك، اخيرا اين نرمافزار را به قيمت 5/19 ميليون دلار خريداري و اعلام كرده قصد دارد از قابليتهاي آن در جهت ارتقا وگسترش فيسبوك استفاده كند تا بدين وسيله از ريزش فعلي كاربران آن سايت كاسته و از زوال حتمي آن جلوگيري كند بنابراين وابستگي جديد اين نرمافزار به سايت فيسبوك باعث شده است كه زودتر از نرمافزارهاي مشابه فيلتر شود.»
محمود واعظي، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در مورد اجراي فيلترينگ سرويس واتسآپ گفت: اين موضوع در يكي از جلسات كارگروه تعيين مصاديق مجرمانه و با توجه به نقصان شرايط رايگيري در جمعبندي نهايي، در جلسه شوراي عالي فضاي مجازي با حضور رييسجمهوري مطرح شد و براساس نظر رييسجمهور موضوعات مرتبط با شبكههاي اجتماعي قبل از هر اقدامي در كميسيونهاي تخصصي شوراي عالي فضاي مجازي بررسي خواهد شد. موضوع واتسآپ در يكي از جلسات كارگروه تعيين مصاديق مجرمانه مطرح و با توجه به نقصان شرايط رايگيري در جمع بندي نهايي، در جلسه شوراي عالي فضاي مجازي با حضور رييسجمهوري مطرح شد.
چندي قبل وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات در خصوص فيلتر كردن واتسآپ گفته بود كه ما بر اين باوريم هيچ يك از شبكههاي اجتماعي نبايد به دليل مسائل اقتصادي و تسهيلاتي كه براي كاربران فراهم ميكند فيلتر شوند؛ مگر اينكه اين شبكهها مضرات ديگر و يا بحث مشكلات اخلاقي را به دنبال داشته باشند. كلاف سردرگم فيلترينگ در ايران و صحبتهاي رييسجمهور، وزير ارشاد و ارتباطات تا امروز نتوانستهاند گرهيي از اين ماجرا را باز كنند.بسياري از مردم هنوز دلايل مسوولان براي فيلترينگ را نميدانند يا آنها را غيرمنطقي ميخوانند، استفاده آزادانه از اينترنت و شبكههاي اجتماعي از نظر مردم يكي از مهمترين اصول حقوق شهروندي است. علي گفت: «اگر آقاي رييسجمهور منشور حقوق شهروندي درست كرده است بايد حق اينترنت را هم در آن بگذارد، اينترنت در دنياي امروز نقش مهمي را بازي ميكند و به نوعي همه با آن درگير هستند، كاش در اين منشور حقوق اينترنت هم رعايت ميشد.»گروه ديگري هستند كه با فيلترينگ بعضي از سايتها مشكلي ندارند اما فيلترينگ برنامههاي تلفن همراه و شبكههاي اجتماعي كار درستي نيست و اينگونه مردم بيشتر به سمت اين شبكهها ميروند، ريحانه گفت: بعضي از سايتها به ويژه سايتهاي غيراخلاقي هستند كه بايد فيلتر شوند اما شبكههاي اجتماعي ابزاري براي ارتباط تمام مردم جهان با يكديگر است. تكنولوژي به اين راحتيها متوقف نميشود و هميشه براي خودش جايگزين باقي ميگذارد، با از دسترس خارج شدن برنامهها و شبكههاي اجتماعي طراحان اين صنعت سرعت بيشتري براي خلق جايگزين آنها در نظر ميگيرند.
راه بهتر چيست؟دانيال در اين باره گفت: «من دانشجوي كارشناسي ارشد كامپيوتر هستم، واقعا ما هم نميتوانيم پيشبيني كنيم كه تكنولوژي آيا متوقف ميشود يا خير؟ سرعت پيشرفت آنها زياد است و هر روز جايگزينهاي تازهيي براي هر برنامه و شبكه اجتماعي به وجود ميآيد. فيلترينگ سادهترين روش برخورد با اين اينترنت است» اواخر هفته گذشته دبير كارگروه تعيين مصاديق محتواي مجرمانه از تصويب مسدود كردن شبكه اجتماعي واتسآپ خبر داد و گفت: زمان اجرايي شدن اين مصوبه هنوز مشخص نيست، كاربران حرفهاي زيادي درباره اينترنت در ايران دارند، از قيمتها بگيريد تا سرعت و فيلترينگ و... بايد منتظر ماند تا ببينيم در ادامه فعاليتهاي شوراي عالي فضاي مجازي چه اندازه نسبت به واكنشهاي مردم تغيير ايجاد ميشود.