آفتابنیوز : آفتاب: از همان روز چهارشنبه که اسامی کمیته جدید بررسی بورسیه ها در مجلس اعلام شد و مشخص گردید که ترکیب این مجموعه از 5 نماینده مخالف دولت تشکیل شده است، انتقادات به کمیسیون آموزش که بیشتر نفرات آن متمایل به جبهه پایداری هستند آغاز شد.
کمیته ای که چند روز بعد از استیضاح وزیر علوم با عنوان « کمیته مشترک دولت و مجلس » برای بررسی بورسیه های غیر قانونی تشکیل شد، حالا رسما با اعلام سخنگوی کمیسیون آموزش مجلس قبل از اولین جلسه ارتباطش با دولت را انکار و تاکید می کند که می خواهد راسا بحث بورسیه ها را پیگیری کند. این در شرایطی است که دولت در جریان تشکیل این کمیته قرار ندارد.
به گزارش پیام نو از همان روز چهارشنبه که اسامی کمیته جدید بررسی بورسیه ها در مجلس اعلام شد و مشخص گردید که ترکیب این مجموعه از ۵ نماینده مخالف دولت تشکیل شده است، انتقادات به کمیسیون آموزش که بیشتر نفرات آن متمایل به جبهه پایداری هستند آغاز شد. در حالی که پیشتر علیرضا سلیمی، یکی از اعضای ۵ گانه این کمیته از آن با عنوان «کمیته مشترک دولت و مجلس» یاد کرده بود، اکنون قاسم جعفری سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس و دیگر عضو این کمیته در رابطه با همکاری با دولتی ها به پیام نو می گوید که «ما اصلا با دولت کاری نداریم.»
فرار جبهه پایداری از تحقیق و تفحص بورسیه ها
در حالی که قاسم جعفری مدعی است که تشکیل این کمیته در راستای کمک به دولت است، به نظر نمی رسد دولتی ها چنین نظری داشته باشند. چه آنکه مجید نصیرپور، معاون هماهنگی معاون پارلمانی رئیس جمهوری به پیام نو می گوید: «دولت در جریان تشکیل چنین کمیته ای نیست و این کمیته در مجلس بدون هماهنگی دولت تشکیل شده است. ما فقط در جریان تشکیل یک کمیته هستیم که آن هم مربوط به زمان آقای فرجی دانا می شود.» نصیرپور درباره تحرک مجلسی ها در موضوع بورسیه های غیر قانونی هم می گوید: «اگر دوستان ما در مجلس تمایلی برای بررسی موضوع بورسیه ها دارند و می خواهند این مساله جدی پیگیری شود باید کمیته تحقیق و تفحص تشکیل دهند. وزارت علوم تا مقطع استیضاح بیشترین همکاری را در این خصوص انجام داد.»
پیشنهاد تشکیل کمیته تحقیق و تفحص برای بورسیه ها شاید از آن رو باشد که کمیته ۵ نفره جدید با رای طیف اقلیت مجلس و نزدیکان جبهه پایداری در کمیسیون آموزش و تحقیقات تشکیل شده است. از ۲۵ عضو این کمیسیون حداقل ۱۵ نفر از اعضا یا هواداران مواضع سیاسی جبهه پایداری هستند و مشخصا رای آنها نیز به نفع این دیدگاه رقم می خورد. خصوصا آنکه ریاست کمیسیونآموزش و تحقیقات هم بر عهده محمد مهدی زاهدی است که به عنوان وزیر علوم دولت نهم، خود در مذان برخی تخلفات بورسیه ای قرار گرفته است.
قاسم جعفری: کمیته ما بین دولت و مجلس مشترک نیست
در آن شرایط سوال اساسی این است که کمیته ۵ نفره تشکیل شده با چه سازوکاری فعالیت خواهد کرد و دولت چه همکاری با ان انجام خواهد داد؟ قاسم جعفری در گفت و گو با پیام نو اینگونه به این سوال پاسخ داده است؛ «من نه سخنگوی دولت هستم و نه از اقدامات آنها خبر دارم. این را باید از خود دولت بپرسید که می خواهند چه کاری انجام دهند. ما با خودمان و با مردم تعارف نداریم، یک سری مسایلی مطرح شد و ان این بود که در یک بخشی مواردی اتفاق افتاده که با قانون فاصله و زاویه دارد. ما با توجه به اینکه یکی از وظایفمان در مجلس نظارت است، یکی از ابعاد نظارتمان همین است. لذا بنا بر این داریم واقعیت را بررسی کنیم و آنچه که واقعیت دارد را مطرح کنیم. ما می رویم و موارد را می بینیم و اگر جایی خلاف بود، هر کسی در هر مقامی اگر تخلفی کرده مطرح می شود تا لکه چنین چیزهایی بر دامان نظام باقی نماند و هر کسی هم حقش ضایع شده است، از آن هم باید اعاده حیثیت شود.»
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس ضمن اینکه به صراحت می گوید «ما اصلا با دولت کاری نداریم»، درباره اظهارات برخی از اعضای کمیسیون آموزش و تحقیقات و حتی برخی اعضای همین کمیته ۵ نفره که آن را سازوکاری مشترک میان دولت و مجلس دانسته بودند، توضیح می دهد: «این حرف را کسی نزده و از هر کس که گفته بروید و بپرسید. بنده به عنوان سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس عرض می کنم که ما در کمیسیون رای گیری کردیم و ۵ نفر انتخاب شدند و عنوان کمیته هم به طور دقیق این است؛ کارگروه بررسی وضعیت بورسیه های وزارت علوم. ما الان هم هیچ قضاوتی نمی کنیم و می خواهیم بی طرفانه بین خودمان و خدای خودمان به واقعیت برسیم.»
دیدار با محمد علی نجفی در دستور کار استیضاح کنندگان فرجی دانا
جعفری در خلال همین صحبت ها خبر می دهد که این کمیته روز شنبه با محمد علی نجفی، سرپرست وزارت علوم دیدار خواهند داشت. این خبر یک سوال جدی را ایجاد می کند؛ اعضای کمیته با چه عنوانی قرار است با نجفی دیدار کنند، با عنوان اعضای کمیسون آموزش و تحقیقات مجلس یا کمیته جدید بررسی بورسیه ها؟ قاسم جعفری اما پاسخی به پیام نو می دهد که این موضوع را آن طور که باید روشن نمی سازد؛ «ما وقت گرفتیم و دوستان ما در مجلس صحبت کردند و ما روز شنبه با آقای نجفی دیدار خواهیم کرد. بالاخره ما باید سراغ وزارتخانه برویم و از طریق ایشان هم به زیر مجموعه های وزارتخانه دست پیدا کنیم.»
سرنوشت نا معلوم کمیته قبلی
سخنگوی کمیسیون آموزش و تحقیقات درباره سرنوشت کمیته قبلی هم توضیحاتی دارد؛ « قبلا یک گروه تشکیل شد و بخشی از کار را هم پیگیری کردند، اما بعد از آنکه یک سری اتفاقات افتاد احساس شد که کار آن کار گروه تمام شده است و بررسی های اولیه انجام شده است. ضمن اینکه دوستان دولت این تمایل را با شدت نشان دادند که این بحث باید حتما پیگیری شود. خب اگر آنها چنین تمایلی دارند مجلس بر اساس وظیفه ملی که دارد حتما باید استقبال بکند از اینکه حقیقت کشف شود و تشکیل این کارگروه هم در راستای حمایت از دولت است.» سرنوشت کمیته قبلی از آن رو مهم است که علی رغم ترکیب یک طرفه آن باز هم حضور یک منتقد دوران احمدی نژاد در آن کمیته یعنی جواد هروی، باعث افشای برخی از زوایای مهم پرونده بورسیه های غیر قانونی شده بود. عضوی که به نظر می رسد تشکیل کمیته جدید بیشتر به خاطر خارج کردن او از سازوکار پیگیری این بورسیه ها بوده نه پایان کار کمیته قبلی.
طفره رفتن پایداری ها از تشکیل کمیته بین قوه ای
قاسم جعفری در پایان در رابطه با یشنهاد تشکیل یک کمیته بین قوه ای با حضور همزمان نمایندهگان سه قوه برای بررسی بورسیه های غیر قانونی پاسخی می دهد که باز هم آشکارا نشان از مخالفت کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس با تشکیل چنین سازوکاری دارد. او به پیام نو می گوید: «ما در مجلس وظیفه خودمان را داریم. کمیته بین قوه ای باید در هیات رئیسه بررسی شود . من سخنگوی آنها نیستم و وظیفه من در حد کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس است و اینها مسایلی است که باید جای دیگر خودشان تصمیم بگیرند.» البته این در شرایطی که رئیس کمیسیون اموزش و تحقیقات مجلس و وزیر علوم دولت نهم که خود در مذان اتهام سو مدیریت بورسیه ها قرار دارد، گفته است که «عبارت بورسیههای غیرقانونی ظلم بزرگ است» چندان موضوع تعجب برانگیزی نیست. چرا که طیف هوادار دولت احمدی نژاد که اکنون برای بررسی این بورسیه ها کمیته ویژه تشکیل داده اند، از خیلی پیشتر در این رابطه تصمیم خود را گرفته اند و این را می توان به راحتی از اظهارت اخیر زاهدی متوجه شد.