آفتابنیوز : آفتاب: تنها توصیه کردن به جامعه برای بهینه مصرف کردن آب، بدون فرهنگ سازی و فراهم ساختن زمینههای آن چندان مفید به فایده به نظر میرسد. هر ناهنجاری در جامعه قطعا با فرهنگ سازی از میان میرود.
تهمینه میلانی از جمله هنرمندانی است که دغدغه اجتماعی دارد. تهمینه میلانی در گفتوگو با «ندای ایرانیان» از ضرورت فرهنگ سازی پیش از هر اقدام دیگری میگوید و آن را ضرورت تحقق جامعه مدنی در ایران میداند. تهمینه میلانی این روزها آتش بس ۲ را هم بر پرده سینماها که با رویکردی اجتماعی و فرهنگی ساخته شده است. مشروح مصاحبه ندای ایرانیان با وی در ذیل آمده است:
کارشناسان معتقدند کشور در آستانه بحران بیآبی است. آیا فقط توصیه مسولان به مردم برای کم مصرف کردن کافی به نظر میرسد؟
اکنون که کشور در آستانه بحران آب روبرو قرار گرفته و کارشناسان هم بر این اعتقادند که مصرف بیرویه آب ممکن است کشور را با چالشی بزرگ در آینده روبرو میکند، این واقعیت واضح و مبرهن را به نظر میرسد که مردم ایران باید در مصرف آب صرفه جویی کنند. اما مهم تراز هر چیزی کشور نیازمند برنامه ریزی و مدیریت صحیح در تمام زمینهها و به خصوص این زمینه است.
منظور شما از برنامه ریزی چیست؟
اغلب پروژههای بزرگ مانند سد سازی و یا نوع آبیاری در بحث کشاورزی نیازمند نظر کارشناسان است. متاسفانه چون بسیاری پروژههای بزرگ کشور نصیب دلالان و سوء استفاده کنندگان میشود، ما هم حالا باید تبعات این تصمیمها را به نظاره بنشینیم.
راه انداختن کمپین و یا دعوت مردم فایدهای هم دارد؟
چرا نداشته باشد. به نظر من توجه مردم را به این بحران جلب میکند. اظهار نظر افراد صاحب نام یا چهرههای فرهنگی که اعتباری نزد جامعه دارند موجب میشود مردم در مصرف آب دقت کنند و حساسیت جامعه نسبت به این موضوع بیش از گذشته جلب شود. اما به هر حال توجه به زیر ساختهای کشور و کار کارشناسانه نباید فراموش شود. بگذارید راحت به شما بگویم مردم ما اصولا شهروند خوبی تربیت نمیشود.
پس نیازمند فرهنگ سازی هستیم؟
سیاستهای غلط فرهنگی، ما را به سمت فردیت سوق داده است. بسیاری از ما اجتماع را نمیپذیریم. خیلی عامیانه بگویم، هر کسی در جامعه ما دارد خر خودش میراند. وقتی افراد جامعه فقط به منافع خودشان توجه میکنند ما شاهد فرهنگ درست مصرف کردن نخواهیم بود. همین فرد محوری به فرهنگ عمومی جامعه تبدیل شده است. این امر در مصرف آب، بنزین و احترام به حقوق یکدیگر هم خود را نشان داده است.
یعنی چه کاری باید دولتمردان باید انجام میدادند که تا کنون انجام ندادهاند؟ اکنون چه کاری باید انجام شود؟
باید روحیه شهروندی را در جامعه تقویت کنند. مردم را با حق و حقوق خودشان آشنا کنند به آنها حق اعتراض بدهند. یعنی هر شهروندی خود را مسئول شهر و جامعه بداند. باید یک شهروند بتواند نسبت به کاستیها اعتراض کند. اگر شهروندان ما خودشان را مفید یا عضوی موثر از شهر یا جامعه ببیند، به عقیده من خیلی از مسائل ما حل میشود. متاسفانه تا کنون از جایی که صدمه دیدیم دقیقا مسائل فرهنگی و عدم فرهنگ سازی است. عدم فرهنگ سازی در اداره امور شهر موجب شده است تا مردم نسبت واقعیات موجود بیتفاوت باشند. حتی میتوانم بگویم اگر این فرهنگ سازی انجام بگیرد مسئله گریز از مالیات هم در کنار بسیاری از مسائل حل میشود. من معتقدم اگر روحیه جمعی درجامعه تقویت شود، ما با شهروندانی مسئول روبرو خواهیم بود. مصرف بیرویه آب، بنزین، حتی گریز از مالیات و... مسائلی از این دست هم حل میشوند. چرا که شهروندان به این باور خواهند رسید که مالیات ایشان صرف بهبود بهداشت، زندگی و رفاه آنها خواهد شد. پس واقعیت ناگذیر جامعه ما فرهنگ سازی است. ما باید یاد بگیریم که به حقوق یکدیگر احترام بگذاریم.